Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Online kopen in lockdown extra moeilijk voor laaggeletterden

Online kopen in lockdown extra moeilijk voor laaggeletterden

DEN HAAG (ANP) - De winkelsluiting als gevolg van de coronalockdown levert voor veel mensen ongemak op, maar voor laaggeletterden is het probleem extra groot. Zij kunnen niet of nauwelijks omgaan met smartphone en computer en vinden het daardoor een opgave om bijvoorbeeld kerstcadeaus online te kopen. De Stichting Lezen en Schrijven roept winkeliers daarom op hun website zo toegankelijk mogelijk te maken.

"We pleiten voor websites in begrijpelijke taal. En zorg dat je ook op een andere manier bereikbaar bent, bijvoorbeeld per telefoon, omdat mailen een probleem is en laaggeletterden ook moeite hebben met invulvelden. Zorg dat het telefoonnummer makkelijk op de site te vinden is", zegt een woordvoerder van de stichting. "En betrek laaggeletterden bij het ontwikkelen van je website."

"Vaak horen we dat laaggeletterden liever naar de winkels blijven gaan in plaats van naar een webshop. Ze hebben minder vertrouwen in onlineaankopen en vragen zich af: wat gebeurt er met mijn betaling? Stuurt de winkelier mijn artikel überhaupt wel op? Wat doet men met mijn adresgegevens?Ook lopen ze mogelijk kortingen mis, omdat ze niet via internet aanbiedingen kunnen zoeken of vergelijken", aldus de woordvoerder.

Stichting Lezen en Schrijven vroeg een groep laaggeletterden wat zij voor tips hebben voor anderen bij het kopen via webshops. De eerste tip is: vraag hulp. Maar ook: bel op en vraag een toelichting, dan hoef je niet te mailen. En bestel alleen bij websites die je kent of die anderen kennen.

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en rekenen en vaak ook met digitale vaardigheden.

Meer uit Binnenland

Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

1 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

1 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

4 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

5 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

5 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

5 uur geleden
Festivals verlopen ondanks de hitte goed

HILVARENBEEK/TERSCHELLING (ANP) - De festivals Best Kept Secret en Oerol verlopen ondanks de hitte tot nu toe voorspoedig. Vooralsnog zijn er geen bijzonderheden te melden door de hoge temperaturen, laten de festivaldirecteuren zaterdagmiddag weten.

5 uur geleden