Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ongewoon zonnig weer verwacht tijdens inauguratie Joe Biden

Ongewoon zonnig weer verwacht tijdens inauguratie Joe Biden

WASHINGTON (ANP) - Tijdens de inauguratie van Joe Biden, woensdag in Washington, schijnt hoogstwaarschijnlijk de zon. Dat zou voor het eerst in drie decennia zijn bij een inauguratie, bericht CNN.

De temperatuur zal rond de 4 à 5 graden liggen als Biden bij het Capitool wordt ingezworen als de 46e president van de Verenigde Staten. Verder zal er een windje waaien, waardoor het kouder zal aanvoelen.

Het is ongewoon dat de zon schijnt als de nieuwe Amerikaanse president officieel wordt benoemd. De huidige, aftredende president Donald Trump had tijdens zijn inwijding in 2016 te maken met koud weer en regen. Daarvoor was het bewolkt, koud en regende of sneeuwde het tijdens het inzweren van de presidenten Barack Obama en zijn voorganger George W. Bush. In 1993 scheen de zon voor het laatst tijdens een inauguratie. Toen werd Bill Clinton voor het eerst als president ingezworen.

Het meest slechte weer was ongetwijfeld tijdens de inwijding van president William Henry Harrison in 1841. Hij stond twee uur lang zonder jas en hoed in de ijskou, terwijl het bewolkt en winderig was. Direct na de inauguratie kreeg hij een longontsteking, waaraan hij overleed. Harrison regeerde slechts 32 dagen en werd daarmee de kortstzittende president van de VS ooit.

Meer uit Buitenland

Armenië vraagt om Europese hulp bij opvang van vluchtelingen

JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië heeft de Europese Unie om hulp gevraagd bij het opvangen van de inwoners die zijn gevlucht uit Nagorno-Karabach. Dat meldt de persdienst van de Italiaanse premier Giorgia Meloni. In enkele dagen tijd zijn meer dan 100.000 inwoners van Nagorno-Karabach, een enclave in Azerbeidzjan met overwegend etnische Armeniërs, naar het moederland gevlucht.

26 minuten geleden
Medvedev: in toekomst meer Oekraïense gebieden bij Rusland

MOSKOU (ANP/AFP) - De vicevoorzitter van de Russische veiligheidsraad en oud-president Dmitri Medvedev zegt dat Rusland in de toekomst mogelijk nog meer Oekraïense regio's gaat annexeren. Hij doet de uitspraken terwijl in Rusland gevierd wordt dat het land een jaar geleden vier Oekraïense gebieden claimde.

27 minuten geleden
Italiaanse kustwacht redt 177 mensen van brandende ferry

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse kustwacht heeft 177 mensen gered van een ferry waarop brand was uitgebroken. De ferry was onderweg van het eiland Lampedusa naar Porto Empedocle in Sicilië, en had onder meer 83 migranten aan boord.

2 uur geleden
Paus versterkt greep op kerk met 21 nieuwe kardinalen

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Paus Franciscus heeft 21 kardinalen aangesteld die in de toekomst kunnen deelnemen aan de verkiezing van een nieuwe paus. Van de 137 kardinalen die in het geval van het aftreden of overlijden van Franciscus kunnen stemmen over een opvolger, heeft hij er nu al 99 benoemd.

3 uur geleden
VN: meer dan 100.000 mensen vertrokken uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Sinds de inval van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 100.000 mensen vertrokken uit de enclave. Daarmee is een groot deel van de oorspronkelijke bevolking weg uit het gebied. Tot voor kort woonden er zo'n 120.000 voornamelijk etnische Armeniërs in het betwiste stuk land.

4 uur geleden
Zelensky smeedt nieuwe alliantie om wapens in Oekraïne produceren

KYIV (ANP/AFP) - Op een conferentie van de defensie-industrie in Kyiv heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de oprichting aangekondigd van een nieuwe alliantie van landen en bedrijven met als gezamenlijk doel meer wapens in Oekraïne zelf te produceren. Dertien prominente bedrijven hebben zich volgens de president al bij de alliantie aangesloten.

5 uur geleden
Russische drones vlogen mogelijk door Roemeens luchtruim

BOEKAREST (ANP/AFP) - Roemenië meldt dat tijdens een Russische droneaanval op de Oekraïense graaninfrastructuur de projectielen mogelijk het luchtruim van het land hebben doorkruist. Het Roemeense radarsysteem ving in de nacht van vrijdag op zaterdag signalen op nabij de stad Galați, niet ver van het drielandenpunt met Moldavië en Oekraïne. Inwoners van de regio werden aangeraden om te schuilen.

6 uur geleden