Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Ongewoon gat in ozonlaag' ontstaan boven Noordpool

'Ongewoon gat in ozonlaag' ontstaan boven Noordpool

NOORDWIJK (ANP) - Boven de Noordpool is een gat in de ozonlaag ontstaan. Het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi heeft dat ontdekt. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA spreekt van een "ongewoon ozongat", omdat er meer ozon is afgebroken dan vorige jaren.

Het huidige gat komt niet door vervuiling, maar heeft een natuurlijke oorzaak. Tijdens de winter was het kouder dan anders in de lucht hoog boven de Noordpool. Koude lucht werd opgesloten door een 'polar vortex', een poolwervel. Toen de lange, donkere winter eindigde en de eerste zonnestralen verschenen, werd het ozon snel afgebroken. Het gat zal zich wel weer herstellen, waarschijnlijk is de hoeveelheid ozon over een paar weken weer normaal.

Het Noordpoolgat is bijna 1 miljoen vierkante kilometer groot. Dat is 25 keer zo groot als Nederland. Naar verhouding is dat nog klein, want het ozongat boven de Zuidpool is nog twintig keer groter.

Ozon is een gas in de dampkring. Het beschermt de aarde, en dus mensen, tegen schadelijke straling van de zon. De stof wordt gevormd rond de evenaar, op tien tot vijftig kilometer hoogte. Van daaruit verspreidt het zich over de rest van de wereld. Bij de polen wordt het elk jaar afgebroken aan het einde van de winter, wanneer het zonlicht terugkeert. Als de hoeveelheid ozon onder een bepaald niveau komt, wordt dat een gat genoemd, hoewel het niet echt een gat is. De afbraak van ozon is de vorige eeuw verslechterd door toedoen van de mens. De ozonlaag is zich daar nu van aan het herstellen.

Meer uit Buitenland

Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

2 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

2 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

3 uur geleden
Armenië bereid alle etnische Armeniërs op te nemen uit Karabach

MOSKOU/JEREVAN (ANP/RTR) - De Armeens premier Nikol Pasjinian heeft in een toespraak gezegd dat het land bereid is alle etnische Armeniërs op te nemen uit de enclave Nagorno-Karabach. Die ligt ten oosten van Armenië, ingesloten door Azerbeidzjan. Officieel is de enclave waar al decennia strijd over is Azerbeidzjaans grondgebied. Afgelopen week voerde Azerbeidzjan een grote aanval uit om Nagorno-Karabach in te lijven.

6 uur geleden
Politie verijdelt verstoring start marathon Berlijn

BERLIJN (ANP/DPA) - De politie heeft kort voor het begin van de marathon van Berlijn een groepje betogers verwijderd. Die wilden de weg blokkeren door zich er vast te plakken. Dat gebeurde op de boulevard die van de Brandenburger Tor door een park naar het westen loopt, het beginpunt van de route van de marathon die later bij het bekende Berlijnse monument ook eindigt.

6 uur geleden
Franse rapper MHD tot 12 jaar veroordeeld wegens moord in 2018

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse rapper Mohamed Sylla, die bekend is onder de artiestennaam MHD, is na een proces van twee weken veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens de moord op een 23-jarige man in 2018. De rechtbank acht bewezen dat Sylla de hoofdrol heeft gespeeld bij de moord die onderdeel was van een conflict tussen jeugdbendes uit de wijk Cité des Chaufourniers en uit de aangrenzende wijk la Grange aux Belles in het noordoosten van Parijs.

7 uur geleden
Twee Palestijnen gedood door Israëlische militairen op Westoever

TULKARM (ANP/AFP) - Bij een Israëlische inval op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn zondag twee Palestijnen doodgeschoten volgens de Palestijnse gezondheidsdiensten. De inval was in Nur Shams, vlakbij de stad Tulkarm, circa 60 kilometer ten noorden van Jeruzalem.

8 uur geleden