Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ongeveer 38 procent volwassenen heeft boosterprik gehad

Ongeveer 38 procent volwassenen heeft boosterprik gehad

DEN HAAG (ANP) - Bijna 5,5 miljoen volwassenen hebben inmiddels een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Dat is 38 procent van alle volwassenen.

De nieuwe cijfers betekenen dat er in een week tijd ongeveer 1,7 miljoen boosterprikken zijn gezet. Nog nooit zijn in zeven dagen zo veel mensen gevaccineerd. Vorige week donderdag stond de teller op ruim 3,7 miljoen boosterprikken, oftewel 24 procent van alle volwassenen.

Vertrekkend coronaminister Hugo de Jonge kwam donderdag voor de laatste keer met cijfers over de stand van de boostercampagne. Hij wordt minister voor Wonen in het nieuwe kabinet, dat hoogstwaarschijnlijk maandag aan de slag gaat. Als minister van Volksgezondheid wordt De Jonge opgevolgd door Ernst Kuipers.

4,7 miljoen prikken bij GGD'en

De GGD'en hebben nu in totaal bijna 4,7 miljoen boosterprikken gezet. Dat zijn er bijna 1,6 miljoen meer dan een week geleden. Aanvankelijk waren dit mobiele ouderen en mensen die in bijvoorbeeld verpleeghuizen werken, maar inmiddels zijn alle volwassenen uitgenodigd.

Daarnaast hebben bijna 774.000 mensen een oppepprik gekregen in een instelling of ziekenhuis. Bij de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel.

Tempo volhouden

Ook hebben ruim 131.000 mensen een aanvullende vaccinatie gekregen. Deze mensen hebben een ernstige afweerstoornis waardoor ze na de eerste twee prikken misschien niet genoeg bescherming tegen het coronavirus hebben opgebouwd. Dat aantal stijgt nauwelijks nog.

De overheid wil dat elke volwassene die ervoor in aanmerking komt voor eind januari de kans heeft gehad om een boosterprik te krijgen. Om dat te halen, moet het huidige tempo van ruim 1,5 miljoen prikken per week nog ongeveer vier weken worden volgehouden.

Prikafspraken

Voor de komende week staan ruim 1,4 miljoen prikafspraken gepland bij de GGD'en. Dat aantal kan veranderen.

Mensen kunnen nog geen boosterprik krijgen wanneer ze in de laatste drie maanden corona hebben gehad. Dat gaat om ongeveer 1,1 miljoen mensen. Enkele honderdduizenden mensen die in de laatste drie maanden een coronavaccinatie hebben gekregen, moeten ook nog even wachten op hun boosterprik.

Meer uit Gezond

Voedingscentrum: werkgevers kennen regels over kolven slecht

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.

5 uur geleden
Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

22 uur geleden
Nobelprijs Geneeskunde naar ontwikkelen mRNA-vaccins tegen corona

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.

1 dag geleden
Vakbonden vinden het eindbod in cao jeugdzorg onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.

1 dag geleden
Nederlandse vrouwen krijgen relatief vaak kanker, mede door roken

UTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.

1 dag geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

1 dag geleden
Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

5 dagen geleden