Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ongeveer 150 huizen zwaar beschadigd na windhoos Zierikzee

Ongeveer 150 huizen zwaar beschadigd na windhoos Zierikzee

ZIERIKZEE (ANP) - Ongeveer 150 huizen zijn zwaar beschadigd in Zierikzee door de windhoos die de Zeeuwse plaats maandag trof. Vijf woningen zijn de komende maanden niet bewoonbaar, zei directeur Marco van der Wel van woningcorporatie Zeeuwland dinsdag op een persconferentie.

Volgens Van der Wel gaat het om een voorlopige schatting. Hij liet weten dat er een "bruto lijst" is van vierhonderd panden die op schade worden onderzocht. Bij vijf zwaar beschadigde huizen die open zijn, staat particuliere bewaking.

De bewoners van de vijf huizen die komende maanden onbewoonbaar zijn, kunnen woensdag hun persoonlijke spullen ophalen en de woningcorporatie zal samen met hen inboedel eruit halen. Met hen is Zeeuwland de komende dagen in gesprek voor alternatieve huisvesting. "Het zal niet van de ene op de andere dag opgelost zijn, maar we streven ernaar hen zo snel mogelijk naar een nieuwe woning te begeleiden", aldus Van der Wel.

Veel persoonlijk leed

De bewoners van vijf andere woningen die momenteel nog onbewoonbaar zijn, kunnen waarschijnlijk voor het weekend weer naar huis. "We zijn momenteel hard aan het werk zodat zij hopelijk over een paar dagen weer thuis kunnen slapen", zegt Van der Wel. Hij zegt veel "persoonlijk leed" te hebben gezien, onder meer bij mensen die hun inboedel hebben verloren.

Door de windhoos kwam een 73-jarige vrouw uit Wassenaar om het leven. Ook zijn negen mensen gewond geraakt, van wie er één in het ziekenhuis ligt.

Emoties

Burgemeester Jack van der Hoek van Zierikzee zei dat hij onder meer in de Calandweg, waar de windhoos veel schade aanrichtte, met de bewoners over hun emoties heeft gesproken. "Onder meer zzp'ers, aannemers en de woningcorporatie hebben geholpen om de schade zoveel mogelijk te beperken." Ook zei de burgemeester dat er psychische en sociale hulp beschikbaar is voor mensen die daar na de windhoos behoefte aan hebben.

Van der Hoek zei dat de schade in de miljoenen loopt.

Meer uit Binnenland

Marechaussee stelt onderzoekt in naar klimaatactivisten Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de groep klimaatactivisten die zaterdag door een hek het terrein van Eindhoven Airport is opgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag.

48 minuten geleden
XR: mogen niet weg van terrein Eindhoven Airport om onderzoek

EINDHOVEN (ANP) - Extinction Rebellion (XR) zegt dat de groep activisten het terrein op Eindhoven Airport waar de privéjets staan niet mogen verlaten voor 14.00 uur. De politie zou volgens een woordvoerder van de actievoerders onderzoek doen naar hoe de groep het terrein op is gekomen.

49 minuten geleden
Marechaussee: situatie Eindhoven Airport onder controle

EINDHOVEN (ANP) - De situatie op Eindhoven Airport, waar een klimaatdemonstratie gaande is, is onder controle. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. Marechaussee en politie hebben het gebied afgezet.

1 uur geleden
XR niet van plan om vliegtuigen op Eindhoven Airport te blokkeren

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zegt niet van plan te zijn de landingsbaan van Eindhoven Airport op te gaan. Het is enkele honderden activisten zaterdag gelukt om een hek kapot te knippen en daar doorheen te gaan en zo het terrein te betreden. Volgens een woordvoerder van XR bevindt de groep zich op het terrein waar privéjets staan geparkeerd.

1 uur geleden
Honderden klimaatactivisten met zang en vlag op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Op en bij Eindhoven Airport zijn naar schatting tussen de driehonderd en vijfhonderd actievoerders op de been. Ze willen een einde aan geluidsoverlast, gezondheidsschade en vervuiling voor omwonenden van het vliegveld.

1 uur geleden
Klimaatactivisten betreden omheind terrein Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn zaterdag het terrein van Eindhoven Airport opgegaan waar de vliegtuigen opstijgen en landen.

1 uur geleden
Directeur Eindhoven Airport: we doen veel om te verduurzamen

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport doet er zo veel mogelijk aan om snel te verduurzamen, zegt directeur Roel Hellemons zaterdag in een reactie op de aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion (XR). De klimaatactiegroep wil 's middag op het vliegveld demonstreren omdat er vanaf Eindhoven Airport volgens XR te veel vluchten zijn en omdat het vliegveld geen natuurvergunning zou hebben.

2 uur geleden