Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ongeveer 150 huizen zwaar beschadigd na windhoos Zierikzee

Ongeveer 150 huizen zwaar beschadigd na windhoos Zierikzee

ZIERIKZEE (ANP) - Ongeveer 150 huizen zijn zwaar beschadigd in Zierikzee door de windhoos die de Zeeuwse plaats maandag trof. Vijf woningen zijn de komende maanden niet bewoonbaar, zei directeur Marco van der Wel van woningcorporatie Zeeuwland dinsdag op een persconferentie.

Volgens Van der Wel gaat het om een voorlopige schatting. Hij liet weten dat er een "bruto lijst" is van vierhonderd panden die op schade worden onderzocht. Bij vijf zwaar beschadigde huizen die open zijn, staat particuliere bewaking.

De bewoners van de vijf huizen die komende maanden onbewoonbaar zijn, kunnen woensdag hun persoonlijke spullen ophalen en de woningcorporatie zal samen met hen inboedel eruit halen. Met hen is Zeeuwland de komende dagen in gesprek voor alternatieve huisvesting. "Het zal niet van de ene op de andere dag opgelost zijn, maar we streven ernaar hen zo snel mogelijk naar een nieuwe woning te begeleiden", aldus Van der Wel.

Veel persoonlijk leed

De bewoners van vijf andere woningen die momenteel nog onbewoonbaar zijn, kunnen waarschijnlijk voor het weekend weer naar huis. "We zijn momenteel hard aan het werk zodat zij hopelijk over een paar dagen weer thuis kunnen slapen", zegt Van der Wel. Hij zegt veel "persoonlijk leed" te hebben gezien, onder meer bij mensen die hun inboedel hebben verloren.

Door de windhoos kwam een 73-jarige vrouw uit Wassenaar om het leven. Ook zijn negen mensen gewond geraakt, van wie er één in het ziekenhuis ligt.

Emoties

Burgemeester Jack van der Hoek van Zierikzee zei dat hij onder meer in de Calandweg, waar de windhoos veel schade aanrichtte, met de bewoners over hun emoties heeft gesproken. "Onder meer zzp'ers, aannemers en de woningcorporatie hebben geholpen om de schade zoveel mogelijk te beperken." Ook zei de burgemeester dat er psychische en sociale hulp beschikbaar is voor mensen die daar na de windhoos behoefte aan hebben.

Van der Hoek zei dat de schade in de miljoenen loopt.

Meer uit Binnenland

KLM-vliegtuig maakt veilige voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Het vliegtuig van KLM dat zondagmiddag terugkeerde naar Schiphol is veilig geland op de luchthaven, meldt de Luchtverkeersleiding Nederland.

3 uur geleden
KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland weten.

4 uur geleden
Onderzoek naar val stellage op voetbalpubliek Geesteren gaat door

GEESTEREN (ANP) - Het onderzoek naar de val van een stellage op voetbalsupporters in Geesteren (Overijssel) gaat volgens de politie nog even duren. Dat meldt een woordvoerster zondag. Het is nog onduidelijk wanneer de politie meer kan zeggen over de toedracht van het ongeval.

6 uur geleden
Bijzonder document te zien op expo over christendom en slavernij

UTRECHT (ANP) - Museum Catharijneconvent in Utrecht kan eind deze maand een zeer bijzonder stuk tonen: een heel vroeg voorbeeld van de emancipatie van tot slaaf gemaakten. Het is een brief uit 1739, geschreven namens 650 tot slaaf gemaakten. Die werd opgesteld op het Caraïbische eiland Saint Thomas, waar Nederlandse kolonisten waren opgevolgd door Denen.

7 uur geleden
Hoofdingang golftoernooi KLM Open weer vrij bij actie XR

BADHOEVEDORP (ANP) - De hoofdingang van het KLM Open in Badhoevedorp is weer vrij, nadat activisten van Extinction Rebellion (XR) die zondagochtend urenlang hadden geblokkeerd. Volgens een woordvoerster van de gemeente Haarlemmermeer betekent dit dat mensen weer gewoon naar binnen kunnen.

7 uur geleden
Politie grijpt 'als nodig is' in bij demonstratie XR op KLM Open

BADHOEVEDORP (ANP) - De politie is aanwezig bij een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het KLM Open in Badhoevedorp. De vierde en laatste ronde op het belangrijkste golftoernooi van Nederland is vertraagd als gevolg van de actie. De politie "treedt op op het moment dat het nodig is", zegt een woordvoerster. Daarvan is vooralsnog geen sprake, voegt ze toe.

8 uur geleden
Minderjarigen aangevallen in Heenvliet, twee personen aangehouden

HEENVLIET (ANP) - In het Zuid-Hollandse Heenvliet (gemeente Nissewaard) zijn zaterdagavond laat twee minderjarigen aangevallen. Een 15-jarige jongen uit Heenvliet raakte bij de aanval lichtgewond. Hij is in een ambulance onderzocht.

17 uur geleden