
Ongemak en zorgen in Kamer over nieuwe toeslagenregelingen
DEN HAAG (ANP) - Bij de meeste fracties in de Tweede Kamer overheerst een gevoel van ongemak als het gaat om de regelingen voor onder andere ex-partners van gedupeerden in het toeslagenschandaal en voor nabestaanden van overleden gedupeerden. Compensatie aan deze groepen is beloofd, maar de wettelijke invulling hiervan leidt tot schrijnende situaties, ongelijkheid en hoge uitvoeringskosten, vrezen Kamerleden.
De Raad van State uitte eerder harde kritiek op de voorstellen van staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen). De grote vrees van de Raad, evenals van veel Kamerleden, is dat de toename van het aantal regelingen de toch al zeer stroperig verlopende 'hersteloperatie' verder vertraagt. Gedupeerden die nog niet hun volledige compensatie hebben ontvangen, moeten dan nog langer wachten.
"Ik twijfel over een aantal punten, waardoor ik me afvraag of we met dit wetsvoorstel recht doen aan wat we beloofd hebben", zegt Inge van Dijk van coalitiepartij CDA. Zij ziet tal van "rode vlaggen" in de uitvoerbaarheid.
Regeling ex-partners
Vooral de regeling voor ex-partners baart de Kamerleden zorgen. Stellen die bij elkaar bleven, hebben recht op zeker 30.000 euro als ze gedupeerd zijn. Maar gescheiden partners krijgen daarbij nog eens 10.000 euro. Dat leidt tot rechtsongelijkheid, vreest ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. "Ik zit er echt mee in mijn maag", zegt Grinwis over de mogelijk pijnlijke gevolgen van het wetsvoorstel.
Verschillende Kamerleden wijzen er ook op dat sommige gedupeerden hun eigen compensatie wel hebben gedeeld met hun ex-partner, en anderen niet. Bovendien is het nog maar de vraag of de ex-partner diens compensatie deelt.
Externe partij
De regelingen zijn bovendien erg politiek bedacht en niet vanuit de realiteit van gedupeerde huishoudens, zeggen veel Kamerleden. Volgens SP'er Renske Leijten is het "pijnlijk" dat nabestaanden via een aparte wet - en jaren later - moeten worden gecompenseerd, in plaats van via de bestaande regelingen. "Wat hebben we dan een gedrocht gebouwd."
Dat een derde van de kosten naar de uitvoering gaat en dus niet naar de gedupeerden, wringt volgens de Kamer. Sowieso lopen de kosten hoog op, terwijl er juist is gekozen voor een vast bedrag omdat dat zou schelen in de kosten. De regeling wordt daarnaast door een externe partij geregeld. De Kamer is er niet gerust op dat het bij zo'n organisatie buiten de overheid in goede handen is.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL vindt het kabinetsvoorstel om de onderneming alsnog een dag extra te gunnen voor de bezorging van gewone post onvoldoende. Het beursgenoteerde bedrijf benadrukt dat de postbezorging komende jaren verlieslatend dreigt te blijven door hoge kosten. PostNL gaat daarom in bezwaar tegen de afwijzing door het kabinet van eerder aangevraagde subsidie. Daarbij sluit het bedrijf aanvullende juridische stappen niet uit.
13 uur geleden