Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ongeloof bij VVD om exitpoll

Ongeloof bij VVD om exitpoll

DEN HAAG (ANP) - VVD'ers sloegen bij het zien van de eerste exitpoll op de avond van de verkiezingen kreten van ongeloof uit. Vooral de enorme winst die de exitpoll van Ipsos in opdracht van NOS en RTL voor de PVV voorspelt, leidde tot geschokte reacties. De liberalen scoren zelf ook een heel stuk minder dan verwacht, en verliezen naar verwachting tien zetels. De 24 zetels die zij volgens de tweede exitpoll overhouden zijn flink lager dan in de peilingen werd verwacht. De VVD wordt daarmee naar verwachting de derde partij.

Veel VVD-leden vertrokken na het verschijnen van de exitpoll verbijsterd naar de bar in de Fokker Terminal in Den Haag, waar de liberalen hun uitslagenavond vierden.

Bij de tweede exitpoll werd enigszins grappend gejuicht: daar kwamen de liberalen niet op 23 zetels uit - zoals in de eerste exitpoll - maar op 24. Dat GroenLinks-PvdA lager uitkomt in de tweede exitpoll kon ook op feestelijk gejoel rekenen bij de liberalen, evenals het verlies van de PvdD en BIJ1.

Yeşilgöz

De VVD had met de nieuwe lijsttrekker Dilan Yeşilgöz gehoopt de grootste te blijven en opnieuw de premier te leveren. Yeşilgöz nam het stokje deze zomer over van Mark Rutte, die dertien jaar het land heeft geleid. De VVD werd bij de laatste verkiezingen met 34 zetels veruit de grootste in de Tweede Kamer. Na de langste formatie uit de geschiedenis zag Rutte IV begin 2022 het licht. Yeşilgöz werd daarin minister van Justitie en Veiligheid. Het kabinet viel in juli over de aanpak van migratie.

Het belangrijkste verschil tussen Rutte en Yeşilgöz was in de campagne dat de nieuwe VVD-lijsttrekker regeringssamenwerking met de PVV van Geert Wilders niet langer uitsloot. PVV-leider Geert Wilders greep die kans met beide handen aan en verklaarde bereid te zijn bepaalde standpunten "in de koelkast" te willen zetten. Hij wierp zich op als serieuze optie om mee samen te werken, en had de laatste dagen van de campagne de wind in de zeilen.

Meer uit Politiek

Verslag woensdagavond naar Kamer, maar akkoord nog niet duidelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet duidelijk of het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB woensdagavond nog naar de Tweede Kamer gaat. Wel zeker is dat de twee informateurs hun eindverslag voor middernacht aanbieden aan Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. Dan verloopt de deadline zoals die eerder was afgesproken met de Kamer.

11 uur geleden
PVV-fractie steunt akkoord dat Wilders sloot over nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamerleden van de PVV hebben unaniem ingestemd met de voorwaarden waaronder hun leider Geert Wilders een kabinet wil vormen met VVD, NSC en BBB. Zij staan achter het onderhandelaarsakkoord dat hij met deze partijen sloot, zo maakte Wilders bekend nadat hij de afspraken met hen had doorgenomen. Wilders sprak van "een blije fractie".

11 uur geleden
Na 175 dagen zijn rechtse partijen het eens over nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Precies 175 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen hebben PVV, VVD, NSC en BBB een akkoord bereikt over een nieuw kabinet. Tot op het laatste moment is het spannend of de partijen er uitkomen. Het akkoord is pas definitief als de vier fracties het eens zijn met het onderhandelaarsakkoord. Twee verkenners en vier informateurs in drie informatierondes waren nodig om dit resultaat te bereiken.

13 uur geleden
NSC-leider Omtzigt blij met onderhandelaarsakkoord

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is blij dat er een onderhandelaarsakkoord ligt. Hij vindt het niet vreemd dat de gesprekken woensdag toch langer duurden dan verwacht. "Nou, dat is volgens mij de story van deze kabinetsformatie, dat elke fase net weer een uurtje langer duurt dan we denken", zei de partijleider. Hij sprak van een "evenwichtig akkoord".

14 uur geleden
Belangrijke laatste stappen gezet voor akkoord, zegt Yesilgöz

DEN HAAG (ANP) - Er zijn "belangrijke laatste stappen gezet" voor het onderhandelaarsakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Dat zegt VVD-leider Dilan Yeşilgöz, die "nu eerst naar de fractie gaat om het door te nemen, en dan gaan we het goed wegen". De VVD-leider verwacht dat de fractie nog tot in de avond bezig is met het lezen van het akkoord.

14 uur geleden
Van der Plas feliciteert Nederland met onderhandelaarsakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het onderhandelaarsakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB is "heel mooi voor Nederland", zegt BBB-leider Caroline van der Plas. "Dus ik feliciteer het land ook bij dezen."

14 uur geleden
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. "We hebben een onderhandelaarsakkoord", zei PVV-leider Geert Wilders woensdag nadat de vier partijleiders de laatste hobbels hadden opgelost.

14 uur geleden