Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ongelijkheid in vermogens kleiner als pensioenen ook meetellen

Ongelijkheid in vermogens kleiner als pensioenen ook meetellen

DEN HAAG (ANP) - De vermogens van Nederlanders zijn minder scheef verdeeld als niet alleen zaken als huizen, spaargeld en aandelen, maar ook pensioenen worden meegeteld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De 10 procent rijkste huishoudens in Nederland bezitten 62 procent van het vermogen, als de pensioenen niet worden meegerekend. Tellen die wel mee, dan heeft die groep nog maar 48 procent van het vermogen in handen. Zo bekeken zitten armere huishoudens dan ook op meer kapitaal. "Veel huishoudens met geen of weinig vermogen hebben wel pensioenvermogen", leggen de onderzoekers uit.

Nederlanders leggen internationaal gezien veel opzij voor hun oude dag. Daarom maken de pensioenen zo'n groot verschil. In 2018 bedroeg het totale pensioenvermogen 1,2 biljoen euro, wat neerkomt op een gemiddelde van 150.000 euro per huishouden.

Het CBS rekent pensioenen normaal gesproken niet tot het vermogen. "Omdat het niet vrijelijk beschikbaar en overdraagbaar is", aldus de statistici.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Aceb 1 maand geleden
Wie schrijft, die blijft!!!! Als je de (overmatige) bonussen niet meerekend, wordt het verschil nog kleiner. Nog even zo door rekenen en de rijkste mogen ook naar de voedselbank.
V.v.C. 1 maand geleden
Wat een raar verhaal. Pensioen kun je niet meetellen als vermogen. Zoals het CBS zelf al aangeeft, "Omdat het niet vrijelijk beschikbaar en overdraagbaar is", .Spaargeld en eigen woningen zijn daarentegen wel vrijelijk beschikbaar en overdraagbaar. Heeft het CBS niets anders te doen dan dit soort nutteloze informatie te melden? Het CBS is dan wel een zelfstandig bestuurs-orgaan. Dat volledig zelfstandig functioneert. Maar de kosten komen volledig ten laste van de rijksbegroting, dus de burger c.q. de belastingbetaler.

Meer uit Financieel

IKEA neemt maatregelen om kosten omlaag te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Woonwarenhuis IKEA neemt in Nederland maatregelen om de kosten omlaag te krijgen. Dat heeft de onderneming in een interne memo aan het personeel gemeld. IKEA zal onder meer het aantal flexuren proberen af te bouwen. Verder grijpt het bedrijf in de roosters in.

38 minuten geleden
Adyen en ASML blikvangers in groene AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsbedrijf Adyen en chipmachinemaker ASML waren woensdag de sterkste stijgers in de AEX-index in Amsterdam. Het sentiment op de beursvloeren in Europa was positief. Daarbij was de blik van veel beleggers gericht op Washington, waar Joe Biden als de 46e president van de Verenigde Staten wordt beëdigd.

3 uur geleden
Trump stelt Emiraten vrij van invoerheffingen aluminium

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Verenigde Arabische Emiraten vrijgesteld van een heffing op aluminium van 10 procent die in 2018 werd ingevoerd. Het uittredend staatshoofd zei dat de landen een quota-overeenkomst hebben gesloten waarmee de invoer van aluminium zal worden beperkt.

4 uur geleden
KLM: verplichte sneltest maakt langeafstandsvlucht onmogelijk

AMSTERDAM (ANP) - KLM zegt dat het onmogelijk wordt om nog intercontinentale vluchten uit te voeren door de verplichting reizigers in het buitenland een coronasneltest te laten doen. Door ook vliegend personeel zo'n test op te leggen, loopt de luchtvaartmaatschappij het risico dat werknemers achterblijven. "Vanuit goed werkgeverschap laten wij nooit crew achter in het buitenland", aldus een woordvoerder.

5 uur geleden
Netflix schiet omhoog op Wall Street op van dag inauguratie Biden

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Netflix schoot woensdag bij de opening van Wall Street omhoog. Het streamingplatform kwam dinsdag nabeurs met veel beter dan verwachte resultaten, onder andere met de aanwas van nieuwe abonnees. Verder is de blik van beleggers gericht op Washington waar Joe Biden wordt ingezworen als de 46e president van de Verenigde Staten.

5 uur geleden
Supermarkten: doe verspreid over de dag boodschappen

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten verzoeken hun klanten met klem om verspreid over de dag boodschappen te doen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) ondersteunt daarmee de oproep van demissionair premier Mark Rutte, die eerder op woensdag aankondigde een avondklok in te willen stellen. Hij vroeg mensen om ook eens in de ochtend de boodschappen te doen.

6 uur geleden
Amazon hekelt dubbele concurrentiezaak Italië en Brussel

LUXEMBURG (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft bij een Europese rechter gevraagd om een einde te maken aan een Italiaans mededingingsonderzoek naar het webwinkelbedrijf. De Europese Commissie onderzoekt namelijk dezelfde klachten over mogelijke concurrentievervalsing door het Amerikaanse techbedrijf.

8 uur geleden