Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ongeduld in Kamer groeit over opvang kinderen in Griekenland

Ongeduld in Kamer groeit over opvang kinderen in Griekenland

DEN HAAG (ANP) - Oppositie- én coalitiepartijen vragen zich af of het kabinet wel de beloofde haast maakt met hulp aan alleenstaande minderjarige asielzoekers in Griekenland. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie willen "zo snel mogelijk opheldering" over berichten dat het nog niet vlot met het toegezegde onderdak en de begeleiding.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) en haar Griekse collega’s legden de afspraken donderdag vast. Nederland gaat op het Griekse vasteland een vijftigtal opvangplekken betalen en regelen voor kinderen zonder ouders uit de overvolle vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Ook gaat Nederland helpen bij het trainen van voogden die hen onder hun hoede moeten nemen. Broekers en de Grieken benadrukten daarbij dat spoed is geboden.

Maar volgens de Groene Amsterdammer zit er nog geen vaart in de Nederlands-Griekse samenwerking. Voor de zomer komt er in ieder geval niets van de grond, hoorde het opinieblad van Griekse functionarissen.

Verre van gerust

Dat had Broekers de Kamer wel voorgespiegeld, stellen onder andere D66, ChristenUnie en SP. Ze wijzen erop dat de staatssecretaris begin deze maand nog beaamde dat "het toch niet zo kan zijn" dat het nog "weken of maanden gaat duren".

Ook VluchtelingenWerk, Defence for Children en Stichting Vluchteling zijn "verre van gerust" op snelle vorderingen. "De praktijk in Griekenland is veel weerbarstiger dan de plannen van de staatssecretaris schetsen", zeggen de hulporganisaties. Van soortgelijke plannen kwam afgelopen jaren ook niets terecht, horen zij van Griekse organisaties waarmee ze samenwerken. De drie ngo's willen dat Nederland, net als Duitsland en andere landen, kinderen zonder ouders of begeleiders uit Griekse vluchtelingenkampen opneemt.

Daarop drongen ook D66 en ChristenUnie lang aan. Maar zij namen uiteindelijk genoegen met Broekers' compromisvoorstel, omdat voor meer geen steun zou zijn in kabinet en Kamer.

Meer uit Binnenland

Provincie Zuid-Holland maakt ook excuses voor slavernijverleden

DEN HAAG (ANP) - Na Noord-Holland heeft ook de provincie Zuid-Holland excuses gemaakt voor haar rol in het slavernijverleden. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, deed dat tijdens een bewonersbijeenkomst in het provinciehuis in Den Haag. Daar werden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek dat de Universiteit Leiden heeft uitgevoerd naar het slavernijverleden in het gewest Holland en het latere Zuid-Holland.

4 uur geleden
Man en vrouw op scooter zwaargewond bij aanrijding met tractor

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam-Zuid zijn donderdag een man en een vrouw zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een tractor. De slachtoffers zaten op een scooter. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend, meldt de politie.

7 uur geleden
Vrouw bevalt op A12 bij Harmelen

HARMELEN (ANP) - Op de A12 bij Harmelen (Utrecht) is donderdag een vrouw bevallen van een meisje. Daardoor was de snelweg enige tijd dicht en moest het verkeer rekening houden met vertraging, zo meldde Rijkswaterstaat.

7 uur geleden
Kunstenares moet beschuldiging aanranding ex-PvdA'er rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - Kunstenares Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, moet op Twitter een rectificatie plaatsen vanwege beschuldigingen aan het adres van voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in een door hem aangespannen kort geding. In een programma van NPO Radio 1 zei Simonse onder meer dat hij een vrouw heeft aangerand.

8 uur geleden
OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

9 uur geleden
Winkeliersorganisatie: houd deuren dicht tijdens warme dagen

ZEIST (ANP) - Winkeliersorganisatie INretail roept ondernemers op de deuren gesloten te houden tijdens warme dagen. Volgens de vereniging doen steeds meer winkels dit al, maar is een herhaalde oproep gepast vanwege het zomerse weer dat op komst is.

9 uur geleden
Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

10 uur geleden