Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OneWeb schrijft miljoenen af op satellieten in Rusland

OneWeb schrijft miljoenen af op satellieten in Rusland

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse satellietbedrijf OneWeb zet noodgedwongen een last van omgerekend zo'n 230 miljoen euro in de boeken. De onderneming cancelde eerder het plan om tientallen satellieten met behulp van Russische raketten de ruimte in te brengen na de Russische inval in Oekraïne. Probleem was wel dat deze al waren verscheept. Daarop nam Moskou de satellieten in beslag.

De satellieten zouden vanaf een door Rusland gecontroleerd platform in Kazachstan worden gelanceerd. Dit ging niet door nadat de Britten niet ingingen op de eis van het Kremlin om het Britse belang in OneWeb te verkopen. De reeks geplande lanceringen werden uitgesteld en Rusland hield de satellieten vast.

OneWeb werkt aan een netwerk van kleine satellieten die in een lage baan om de aarde zorgen voor internetverbindingen, vergelijkbaar met Elon Musks Starlink. Het in Londen gevestigde bedrijf is gedeeltelijk in handen van de Britse regering, samen met andere investeerders, waaronder de Indiase telecomgroep Bharti, de Japanse investeerder Softbank en de Franse satellietexploitant Eutelsat. Laatstgenoemde stemde in juli in met een fusie met OneWeb.

OneWeb sloot het boekjaar dat eindigde op 31 maart af met een verlies van omgerekend 391 miljoen euro, met een omzet van slechts 9,6 miljoen euro. Het bedrijf zei dat het totale toegezegde orders heeft van "meer dan 300 miljoen euro."

Meer uit Financieel

Krant: investeerders doen miljardenbod op warenhuisketen Macy's

NEW YORK (ANP) - Een groep investeerders heeft een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen Macy's te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De investeerdersgroep heeft het voorstel ook met Macy's besproken en het bestuur van de keten is bijeengekomen om het bod te bestuderen. Het is volgens de ingewijden echter niet duidelijk of de retailer voorstander is van het bod.

13 minuten geleden
Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

15 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

17 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

18 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

20 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

21 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden