Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onduidelijkheid rond energiecontracten maakt goede keuze lastiger

Onduidelijkheid rond energiecontracten maakt goede keuze lastiger

DEN HAAG (ANP) - Het is voor consumenten moeilijk een goede keuze te maken bij het afsluiten van een nieuw energiecontract door onder meer onduidelijkheid over opzegvergoedingen en door tussenpersonen die namens een energieleverancier contracten verkopen. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzocht.

Zo is het voor consumenten die een vast contract vroegtijdig willen opzeggen als ze bijvoorbeeld willen overstappen vaak onduidelijk hoe hun leverancier dat bedrag berekent. Daardoor kunnen mensen dit niet goed controleren en geen goede keuze maken, aldus de toezichthouder. Bij telefonische verkopen krijgen mensen daarnaast geen informatie over deze kosten of wordt gedreigd met hoge opzegkosten om een klant te houden.

Uit onderzoek blijkt ook dat tussenverkopers vaak niet duidelijk maken voor welke energieleverancier zij werken. Hierdoor weten klanten niet bij welke leverancier zij eigenlijk een contract afsluiten. Volgens de toezichthouder moet dit altijd duidelijk zijn.

Informatieplicht leveranciers

De ACM heeft energieleveranciers erop gewezen dat zij hiervoor verantwoordelijk zijn en dat ze klanten goed moeten informeren over de opzegkosten. De waakhond gaat verder met het onderzoek naar opzegvergoedingen en zegt maatregelen te nemen als leveranciers zich niet aan de regels houden.

De toezichthouder adviseert consumenten om nooit in te stemmen met een nieuw energiecontract als zij hierover worden gebeld en om nooit zomaar een volmacht te tekenen. Daarmee kan een tussenverkoper namens de consument een energiecontract afsluiten. Sluit alleen een contract af als je weet bij welke leverancier je dit doet en wat de voorwaarden zijn, raadt de ACM aan.

Meer uit Financieel

CPB en DNB: importheffingen remmen Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - De importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump op 2 april heeft aangekondigd, remmen naar verwachting de economische groei van Nederland. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) op basis van een studie naar de effecten van de handelstarieven. De Nederlandsche Bank (DNB) bracht gelijktijdig een eigen onderzoek naar buiten met min of meer dezelfde conclusies.

2 uur geleden
Moeder Facebook voert resultaten verder op ondanks handelsoorlog

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft zijn omzet en winst in het eerste kwartaal opnieuw flink opgevoerd. Dit lijkt een signaal dat de advertentietak van het socialemediaconcern vooralsnog goed standhoudt ondanks de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump.

3 uur geleden
Wall Street put hoop uit bericht over toenadering VS en China

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street trokken zich woensdag op aan een bericht dat de Verenigde Staten proactief contact hebben gezocht met China om te onderhandelen over tariefkwesties. Dat zorgde voor hoop op onderhandelingen en daarmee ook op een de-escalatie van de handelsstrijd tussen de twee grootmachten. Daarmee werden eerdere zorgen van beleggers over de Amerikaanse economie deels weggenomen.

3 uur geleden
Amerikaanse regering wil dat handelshof tarievenzaak seponeert

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft het handelshof in New York gevraagd een rechtszaak van kleine bedrijven tegen alle heffingen van Donald Trump af te wijzen. De regering stelt dat het US Court of International Trade niet de bevoegdheid heeft om de noodtoestand die de president heeft afgekondigd voor het rechtvaardigen van de heffingen, te beoordelen.

4 uur geleden
Britten onderzoeken omkoping rond Microsoft-datacenter Nederland

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar mogelijke omkoping rond de bouw van een datacenter in Nederland voor technologiegigant Microsoft. De overheidsinstantie voor ernstige fraude, het Serious Fraud Office (SFO), heeft vijf panden doorzocht en drie arrestaties verricht.

5 uur geleden
Belgische vakbonden schorten spoorstakingen op

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische spoorvakbonden schorten hun stakingsplannen op en gaan onderhandelen met de federale overheid. Sinds begin dit jaar legden ze 23 keer het werk neer uit protest tegen onder meer de pensioenplannen van de regering-De Wever. Die acties zorgden ook voor overlast voor Nederlandse reizigers, bijvoorbeeld doordat tussen Nederland en Belgiƫ minder internationale treinen reden.

6 uur geleden
Airbus houdt vast aan prognoses, impact handelsstrijd onduidelijk

PARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Airbus houdt voorlopig vast aan zijn prognoses voor het hele jaar, ondanks onzekerheid over Amerikaanse importheffingen die wereldwijd toeleveringsketens verstoren. Dat betekent dat de Europese vliegtuigbouwer nog steeds verwacht ongeveer 820 toestellen af te leveren, tegen 766 in heel vorig jaar.

7 uur geleden