Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onduidelijkheid over misbruik Nicky Verstappen

Onduidelijkheid over misbruik Nicky Verstappen

MAASTRICHT (ANP) - Het blijft onduidelijk of Nicky Verstappen seksueel misbruikt is. De 11-jarige jongen werd in 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide. Maandag zei forensisch arts Rob Bilo in de rechtbank in Maastricht dat het bij de jongen aangetroffen letsel ook verklaard kan worden door zijn overlijden.

"De lichamelijke afwijkingen die ik heb gezien bij deze jongen zeggen niets over al dan niet misbruikt zijn", aldus de gepensioneerde arts. Hij gaf daarbij aan dat hij het moest doen met "matige kwaliteit" foto's. "De wetenschap is nu, ruim twintig jaar later, een stuk verder."

Het Openbaar Ministerie verdenkt Jos B. van het doden, seksueel misbruiken en ontvoeren van Nicky. De jongen verdween in 1998 van een zomerkamp op de heide in Limburg. Zijn lichaam werd een dag later iets verderop gevonden.

Jos B. zwijgt weer

De zaak leek jarenlang onopgelost te blijven, tot de 57-jarige B. in beeld kwam na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. De Limburger had daar niet aan meegewerkt. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match. Sporen van hem zijn onder meer op de pyjamabroek en onderbroek van Nicky gevonden. B. werd twee jaar geleden aangehouden in Spanje.

B. heeft sinds die tijd gezwegen, tot de eerste zittingsdag vorige week. Toen kwam hij met de verklaring dat hij het lichaam van Nicky had gevonden toen hij over de hei fietste, maar dat de jongen toen al was overleden. Uit angst - B. heeft een zedenverleden - durfde hij dat niet te melden. Op aanvullende vragen over deze verklaring, heeft hij geen antwoord meer willen geven. De officier van justitie vroeg er maandag wederom op door, volgens hem is het namelijk erg lastig om 'iets' waar te nemen vanaf het punt waar B. verklaarde dat hij het lichaam zag liggen.

B. hulde zich echter weer, mede op aangeven van zijn advocaat, in stilzwijgen. Er volgde een spervuur aan vragen van de officier van justitie over de waarneming van B. "Heeft u iets gehoord? Heeft u iets geroken? Heeft u iets gevoeld? Heeft u iets gezien?" B. antwoordde telkens weer: "Ik maak gebruik van mijn zwijgrecht."

Meer uit Binnenland

Verdachte aangehouden in chantagezaak rondom André van Duin

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft onlangs een verdachte aangehouden van afdreiging, een juridische term voor chantage, van André van Duin. Dat melden zijn advocaten, Geert-Jan en Carry Knoops, in een persbericht. De verdachte is inmiddels ook verhoord en heeft spijt betuigd voor zijn handelen. "De heer Van Duin heeft de excuses van de verdachte aanvaard", aldus zijn advocaten.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat legt vier nieuwe zeegrasvelden aan in Waddenzee

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat gaat op vier nieuwe locaties in de Waddenzee zeegras inzaaien om de stand van de soort te herstellen. Ook moeten de zeegrasvelden de waterkwaliteit van de Waddenzee verbeteren.

1 uur geleden
Senaat akkoord met geven van twee achternamen aan kinderen

DEN HAAG (ANP) - Kinderen kunnen straks de twee achternamen van hun ouders dragen. Ouders kunnen bij de geboorte van hun kind nu al kiezen welke achternaam het wordt, maar straks mogen ze er ook voor kiezen om beide achternamen te geven en ook in welke volgorde. De gemaakte keuze geldt dan ook voor de kinderen die erna worden geboren. De gecombineerde geslachtsnaam wordt zonder koppelteken geschreven en de combinatie blijft beperkt tot maximaal twee namen.

1 uur geleden
Boswachters vragen om rust in broedseizoen

AMERSFOORT (ANP) - Boswachters van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat en De Landschappen vragen op de eerste dag van de lente om "rust in de kraamkamer van de natuur". Delen van natuurgebieden worden tijdelijk afgesloten nu het broedseizoen is begonnen. Het is niet de bedoeling dat recreanten dan toch in die gebieden komen. Ook moeten ze overal op de paden blijven en honden aan de lijn houden. Het broedseizoen duurt tot 15 juli.

3 uur geleden
Waterschappen: meer investeren, belasting omhoog

DEN HAAG (ANP) - De 21 waterschappen in Nederland gaan de komende jaren fors investeren om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Gemiddeld denken de schappen 2,25 miljard euro per jaar uit te geven in de periode 2023 - 2026. Dat is ruim 200 miljoen euro per jaar meer dan tot nu toe werd besteed, aldus de Unie van Waterschappen. Om dat te bekostigen, gaan de waterschapslasten per huishouding omhoog.

3 uur geleden
Rechter wijst eisen tegen rekenprogramma voor stikstof af

DEN HAAG (ANP) - Stichting Stikstofclaim heeft een kort geding verloren tegen het gebruik van bepaalde software om stikstofneerslag op de natuur te berekenen. De claimorganisatie had samen met de eigenaren van een varkenshouderij geëist dat de zogeheten Aerius Calculator voorlopig niet meer zou worden gebruikt bij het beoordelen van natuurvergunningen. Daar gaat de rechtbank in Den Haag niet in mee.

3 uur geleden
Vertraging bij verstrekken noodpaspoorten door storing

AMSTERDAM (ANP) - Door een technische storing in de apparatuur voor het verstrekken van noodpaspoorten moeten reizigers die er een nodig hebben daar dinsdag langer op wachten. Op Eindhoven Airport kunnen ze op dit moment, dinsdagochtend, helemaal niet worden uitgegeven door het probleem.

5 uur geleden