Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onduidelijkheid over 'koninklijke' opvang Oekraïners op Oude Loo

Onduidelijkheid over 'koninklijke' opvang Oekraïners op Oude Loo

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet duidelijk hoe de opvang van Oekraïense vluchtelingen op kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn er precies uit gaat zien. Zo is het onbekend hoe de vluchtelingen er terechtkomen. Ook is het nog niet duidelijk wat voor medische en psychische begeleiding ze krijgen, en hoe het onderwijs voor de kinderen vorm krijgt. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben het gebouw vanaf half april ter beschikking gesteld, omdat eerst onder meer "het interieur" moet worden aangepast, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Bij de meeste Oekraïense vluchtelingen gaat de opvang via de veiligheidsregio's. Die beheren de registratiepunten en verdelen mensen over de opvanglocaties, zoals sporthallen en hotels. Het Oude Loo is geen officiële opvang, maar een particuliere locatie, en valt daarom niet onder de regio, laat de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland weten. Verder verwijst de regio, net als de gemeente Apeldoorn, door naar de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Die wijst naar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), dat juist terug verwijst naar de RVD.

Als de vluchtelingen eenmaal in het kasteel uit de 15e eeuw zitten, wil VluchtelingenWerk Nederland ze helpen. "Voor ons is het ook nog heel onduidelijk hoeveel mensen er opgevangen worden, per wanneer en wat onze rol wordt. We willen een spreekuur opzetten, een vraagbaak waar mensen terechtkunnen met hun vragen", zegt een woordvoerster. Verder wijst de organisatie naar de gemeente Apeldoorn.

Meer uit Binnenland

COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

14 minuten geleden
Agnes Kant over vertrek Marijnissen: is niet eigen keuze

BUSSUM (ANP) - De leden van SP hebben zaterdag op het 29e congres van de partij met een staande ovatie afscheid genomen van Lilian Marijnissen, die begin december haar onmiddellijke vertrek als partijleider bekendmaakte. Partijgenoot Agnes Kant en voormalig SP-leider ging in haar toespraak in op het onvrijwillige vertrek van de partijleider. "Dat je gaat, is niet je eigen keuze."

17 minuten geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

1 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

2 uur geleden
Wakker Dier: 7 supermarkten zetten stappen naar meer plantaardig

AMSTERDAM (ANP) - Ook Aldi, Dirk, Lidl en Plus hebben beloofd ambitieuze stappen te zetten om meer plantaardige producten te verkopen, meldt Wakker Dier zaterdag. Eerder zeiden Albert Heijn, Ekoplaza en Odin dit te doen, waarmee nu zeven supermarkten de doelstelling van Wakker Dier omarmen "voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten", aldus de organisatie.

3 uur geleden
Máxima maakt zich zorgen over jongeren die kopen op krediet

BOGATA (ANP) - Koningin Máxima is bezorgd over het gemak waarmee jongeren aankopen kunnen doen op krediet. "Ik maak me veel zorgen over de vele koop-nu-betaal-later-aanbiedingen die bijvoorbeeld jongeren in Nederland krijgen", zegt de vorstin in een interview met het AD.

7 uur geleden
Nieuwe partijleider Jimmy Dijk spreekt geplaagd SP toe op congres

DEN HAAG (ANP) - Jimmy Dijk staat zaterdag voor het eerst als partijleider op het podium bij het congres van de SP. De leden kunnen wel wat opbeurende woorden gebruiken in het theater 't Spant in Bussum: in november verloor Dijks voorganger Lilian Marijnissen de zevende verkiezingen op rij. Kort daarna besloot ze om uit de politiek te stappen. Bij de partij is sowieso sprake van een grote wisseling van de wacht. Tiny Kox is vorige maand na ruim twintig jaar vertrokken als senator en bovendien kiezen de leden een nieuw bestuur.

8 uur geleden