Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onduidelijk wat streamingplan van Warner betekent voor Nederland

Onduidelijk wat streamingplan van Warner betekent voor Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet duidelijk of het plan van filmstudio Warner om zeker een jaar films tegelijkertijd in de bioscoop en op HBO Max uit te brengen, gevolgen gaat hebben voor de Nederlandse filmmarkt. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs diverse grote branchepartijen.

Warner maakte bekend dat de studio een model gaat hanteren waarbij de films vanaf de premièredag een maand lang op het streamingplatform staan en daarna weer verdwijnen. Dit betekent dat de afspraken die hier al jaren over gelden met de bioscoopsector, om titels eerst hun speeltijd te gunnen op het grote doek, worden opgezegd.

De studio spreekt van "een strategisch antwoord" op de coronacrisis. De Nederlandse tak van Warner kon vrijdag echter niet zeggen of dit model ook voor alle landen in de Europese markt gaat gelden. HBO Max is bijvoorbeeld op dit moment niet beschikbaar in Nederland.

Pathé

Bioscoopexploitant Pathé, de grootse filmvertoner van Nederland, wil niet reageren op de zaak. Volgens een woordvoerder is het een sectorbrede discussie waar het bedrijf momenteel geen stem in heeft.

Ook directeur Gulian Nolthenius van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) vindt het lastig inhoudelijk een reactie te geven. "Deze kwestie en situatie is in Nederland al langere tijd onderwerp van overleg binnen alle spelers in de branche", stelt hij. "Zolang die gesprekken gaande zijn, gaan we niet in de media reageren of vooruitlopen op zaken."

Noltenius merkt wel op dat de Nederlandse markt voor een groot deel afhankelijk is van besluiten die grote studio's in Hollywood nemen. Eerder dit jaar speelde de kwestie ook al toen distributeurs als Universal (James Bond, Fast & Furious) en Disney besloten titels direct op streamingdiensten uit te brengen.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Nvidia wil basis opzetten in Vietnam

HANOI (ANP/AFP/RTR) - Het grote Amerikaanse chipconcern Nvidia wil een basis opzetten in Vietnam om de halfgeleiderindustrie in het Aziatische land te helpen ontwikkelen. Dat heeft Nvidia-topman Jensen Huang gezegd bij een bezoek aan Vietnam en een ontmoeting met premier Pham Minh Chinh.

10 minuten geleden
Krant: investeerders doen miljardenbod op warenhuisketen Macy's

NEW YORK (ANP) - Een groep investeerders heeft een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen Macy's te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De investeerdersgroep heeft het voorstel ook met Macy's besproken en het bestuur van de keten is bijeengekomen om het bod te bestuderen. Het is volgens de ingewijden echter niet duidelijk of de retailer voorstander is van het bod.

1 uur geleden
Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

16 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

18 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

19 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

21 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

22 uur geleden