Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoeksraad rapporteert over containervervoer Wadden

Onderzoeksraad rapporteert over containervervoer Wadden

DEN HAAG (ANP) - Hoe kon het containerschip MSC Zoe in januari 2019 ruim 340 containers verliezen nabij de Waddeneilanden en hoe kan de veiligheid van containertransport in dat gebied worden vergroot? Antwoorden op die vragen staan centraal in twee rapporten die de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) donderdagochtend uitbrengt.

De onder Panamese vlag varende MSC Zoe verloor in stormachtig weer honderden containers ten noorden van de Waddeneilanden. Containers en de inhoud ervan werden, voor zover te traceren, uit zee opgevist of van de stranden gehaald. Stranden lagen lange tijd bezaaid met aangespoelde spullen. Natuurorganisaties uitten indertijd direct hun zorgen over de scheepvaartroutes door het kwetsbare gebied en willen dat het containervervoer duurzamer wordt en minder risico's oplevert.

De OVV heeft samen met Panama en Duitsland een rapport opgesteld over de exacte toedracht van het voorval met de MSC Zoe. Los daarvan komt de Onderzoeksraad met een stuk over de veiligheid van containertransport bij de Waddeneilanden. Naar aanleiding van de tussentijdse bevinden hierover sloeg de OVV in oktober vorig jaar al alarm. Zeer grote schepen zouden op de vaarroute ten noorden van de eilanden door een combinatie van getij, golven en wind de zeebodem kunnen raken. Het risico daarop werd dermate groot geacht, dat per direct een waarschuwing werd afgegeven aan de kustwacht, reders en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In de Meezenbroekstraat in Rotterdam-Beverwaard heeft zaterdagavond een explosie plaatsgevonden. Daarbij zijn geen gewonden gemeld.

2 uur geleden
Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

5 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

5 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

8 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

9 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

9 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

9 uur geleden