Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoeksraad: DJI doet te weinig om drones veilig te maken

Onderzoeksraad: DJI doet te weinig om drones veilig te maken

DEN HAAG (ANP) - De Chinese dronefabrikant DJI doet nog te weinig om ongelukken met zijn drones te voorkomen. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die had er begin dit jaar bij de maker op aangedrongen om de instructies aan gebruikers aan te passen, maar dat is niet genoeg gebeurd, concludeert de raad nu. "Het baart ons zorgen dat deze fabrikant onvoldoende oog lijkt te hebben voor veiligheidsissues", zegt Erica Bakkum van de raad in een verklaring.

In de handleiding staat geen duidelijke informatie wat de piloot van een drone moet doen als er iets misgaat, en ook niet wat gebruikers moeten doen om storingen te voorkomen. "Een gebruikershandleiding moet helder schetsen wat er moet gebeuren bij een probleem. Het volstaat niet om allemaal losse blokjes informatie op verschillende plaatsen te geven", aldus Bakkum.

Aanleiding is een incident met een DJI-drone van de politie in Den Haag. Het onbemande toestel vloog in april 2020 ruim een kwartier lang stuurloos rond in de buurt van het Zuiderpark en reageerde niet meer op commando's van de 'piloot' op de grond. De spookvlucht eindigde pas toen de accu leeg was, ongeveer een half uur na opstijgen. De drone kwam toen neer tussen een paar gestalde fietsen op een stoep aan de Soestdijksekade, ongeveer een kilometer verderop. Niemand raakte gewond.

Meer uit Binnenland

Burgemeester Lochem 'zeer geschokt' door dodelijk brugongeluk

LOCHEM (ANP) - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve van Lochem zegt zeer geschokt te zijn door het ongeluk met een brug in aanbouw in de Gelderse gemeente, waardoor woensdag twee mensen om het leven kwamen en twee anderen ernstig gewond raakten. De burgemeester sprak na het fatale ongeluk met veertig tot vijftig werknemers van het betrokken bouwbedrijf. Volgens hem heeft het de eerste prioriteit om hen te helpen met onder meer psychosociale zorg.

36 minuten geleden
Politie ontvangt 70 tips rellen Eritreeërs na Opsporing Verzocht

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zo'n zeventig tips ontvangen over de rellen in Den Haag na een eigen oproep en de aflevering van Opsporing Verzocht van dinsdagavond, meldt ze op X. Het televisieprogramma besteedde aandacht aan de rellen tussen Eritreeërs die zaterdagavond plaatsvonden rond een zalencentrum aan de Fruitweg.

50 minuten geleden
Rode Kruis tevreden over verwachte aantallen Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis vindt het een goede zaak dat het aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel voor middernacht naar verwachting niet boven de 2000 gaat komen. "Als die mensen ook daadwerkelijk een waardige opvangplek krijgen die aan de humanitaire eisen voldoet, dan is dat een goede stap", aldus een woordvoerster. De noodhulporganisatie stelt dat voorkomen moet worden dat er "met mensen gesleept" moet worden.

1 uur geleden
Gemeente Westerwolde over verwachting COA: eerst zien, dan geloven

WESTERWOLDE (ANP) - "Eerst zien, dan geloven." Zo reageert de gemeente Westerwolde op de verwachting van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat voor middernacht niet meer dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel aanwezig zijn. "Resultaten uit het verleden dwingen ons er toe om eerst af te wachten of het daadwerkelijk gebeurt", zegt de gemeente in een verklaring.

1 uur geleden
Hulpdiensten bezig met bergen lichaam op bouwtoren Lochem

LOCHEM (ANP) - Hulpdiensten zijn in Lochem volop bezig met het bergen van het lichaam van een van de twee dodelijke slachtoffers van het brugongeluk in de Gelderse gemeente. Het lichaam van het andere slachtoffer is al geborgen, heeft een ANP-verslaggever ter plaatse gehoord.

1 uur geleden
Speciaal bijstandsteam USAR onderweg naar Lochem om brugongeval

LOCHEM (ANP) - Een reddingsgroep van USAR (Urban Search and Rescue) is onderweg naar Lochem om te kijken of ze de hulpdiensten kunnen helpen na het dodelijk ongeval door een losgeraakt brugdeel. Dat laat de organisatie weten op X. Door het losgeraakte brugdeel kwamen twee mensen om het leven en raakten twee mensen ernstig gewond.

1 uur geleden
Veel mensen getuige van brugongeluk, Slachtofferhulp aanwezig

LOCHEM (ANP) - Mensen die het dodelijke ongeluk met de nieuwe brug in Lochem zagen gebeuren, zijn opgevangen in de kantine van een naastgelegen bedrijf aan de Goorseweg. Het gaat om medewerkers van het bouwbedrijf dat bezig was met de brug. Er zijn ook medewerkers van Slachtofferhulp aanwezig.

1 uur geleden