Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoeksraad: controleer de constructie van grote gebouwen

Onderzoeksraad: controleer de constructie van grote gebouwen

DEN HAAG (ANP) - Elk groot openbaar gebouw in Nederland zou op vaste tijden gecontroleerd moeten worden om te zien of de constructie nog wel veilig is. Zo'n 'APK' zou wettelijk verplicht moeten worden, adviseert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar aanleiding van het gedeeltelijke instorten van het dak van het AZ-stadion vorig jaar.

Het Alkmaarse stadiondak voldeed bij de oplevering in 2006 al niet aan de eisen en binnen een paar jaar ontstond een scheur in een lasverbinding. Dat werd niet ontdekt omdat het dak nooit werd gecontroleerd. Dertien jaar lang zaten duizenden toeschouwers onder het verzwakte dak. Omdat het stadion leeg was toen het dak naar beneden stortte, raakte niemand gewond.

Volgens de Onderzoeksraad staat dit niet op zich, in de afgelopen twintig jaar zouden bij minstens zestig gebouwen ernstige gebreken aan het licht zijn gekomen. In de helft van de gevallen werd het gebrek op tijd ontdekt en konden ongelukken worden voorkomen, zoals bij het winkelcentrum aan het Bos en Lommerplein in Amsterdam in 2006 en bij het NAC-stadion in Breda in 2014.

Bij de andere helft leidde het gebrek wel tot een instorting. Als voorbeeld van zulke ongelukken noemt de raad onder meer het instorten van het dak van voetbalstadion Grolsch Veste in Enschede in 2011. Daarbij kwam een bouwvakker om het leven. In 2003 vielen vijf balkons van een appartementencomplex in Maastricht naar beneden, waardoor twee bewoners omkwamen. In 2006 viel een dode door het instorten van een trap langs de gracht in Utrecht. In 2017 stortte een parkeergarage bij Eindhoven Airport deels in en in 2010 kwam een deel van de B-Tower in Rotterdam naar beneden.

In sommige gevallen gebeurde de instorting totaal onverwacht, schrijft de Onderzoeksraad, maar in andere gevallen is er niet genoeg gedaan met waarschuwingen.

De bouwsector wil de veiligheid beter controleren tijdens het ontwerp en de bouw, maar "wanneer een gebouw eenmaal in gebruik is genomen, blijkt deze controle nauwelijks plaats te vinden", aldus de Onderzoeksraad.

Meer uit Binnenland

Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

1 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

4 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

4 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

6 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

13 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

14 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

15 uur geleden