Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoeksraad: boten ongeluk Terschelling voeren te hard

Onderzoeksraad: boten ongeluk Terschelling voeren te hard

DEN HAAG (ANP) - Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV). Ook communiceerde de bemanning van de twee schepen niet duidelijk met elkaar en hield zich niet aan de geldende vaarregels.

Het ongeluk vond plaats in de vroege ochtend van 21 oktober, nog voor zonsopkomst. Door de botsing kwamen drie mannen en een kind om het leven, vier anderen raakten gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

In het Schuitengat, de vaargeul bij Terschelling waar het ongeluk plaatsvond, geldt een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur. Snelboot Tiger voer vlak voor het ongeluk 55 kilometer per uur. Watertaxi Stormloper voer bijna 30 kilometer per uur. Volgens de OvV wisten rederij Doeksen en watertaxibedrijf De Bazuin dat er een maximumsnelheid in de vaargeul geldt. "Beide bedrijven overschreden deze snelheidslimiet structureel", aldus de raad.

Locatiesysteem

Het kwam in de periode tussen 1 en 17 oktober regelmatig voor dat watertaxi's en snelboten meer dan 50 kilometer per uur voeren. Dat blijkt uit een analyse van AIS-gegevens, een locatiesysteem waarmee de snelheid van schepen berekend kan worden.

De maximumsnelheid op de Waddenzee kan makkelijk overschreden worden omdat schippers alleen op heterdaad betrapt kunnen worden door patrouilleschepen. Rijkswaterstaat, die de taak heeft om de maximumsnelheid te handhaven, mag geen gebruik maken van de AIS-gegevens om op snelheid te controleren. Dat is namelijk in strijd met privacyregels.

Meerdere wetten

Verder concludeert de raad dat de communicatie tussen de schipper van de watertaxi en de kapitein van de snelboot "niet-eenduidig" was. Daarnaast is de OvV kritisch op het feit dat er geen wettelijke definitie voor het begrip watertaxi is. Die term keert in meerdere wetten en regels terug, waardoor eigenaren van zulke boten vaak hun eigen invulling geven aan de richtlijnen. Dat levert volgens de raad een risico op voor de veiligheid van passagiers.

De OvV doet een aantal aanbevelingen om de veiligheid op de Waddenzee te verbeteren. Zo wijst de raad het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op de noodzaak om AIS- en radargegevens te kunnen gebruiken bij het controleren op de snelheid van schepen. Daarvoor moet de wet worden aangepast.

Meer uit Binnenland

Van Gennip: actie nodig na 'ronduit pijnlijk' enquêterapport

DEN HAAG (ANP) - Het rapport waarin de parlementaire-enquêtecommissie concludeert dat mensen zijn vermorzeld door de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid, is "ronduit pijnlijk". "Daar moeten we wat mee", zegt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken namens het kabinet in een eerste reactie op het rapport. Volgens haar moet de politiek overstappen naar "een andere manier van denken".

19 minuten geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

39 minuten geleden
Deel Kamer kijkt na harde woorden in enquêterapport naar zichzelf

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de partijen in de Tweede Kamer wijst ook op de eigen rol na de harde woorden van de enquêtecommissie naar het fraudebeleid. De Kamer voerde zijn taken niet goed uit en heeft niet voorkomen dat mensen werden vermorzeld door het fraudebeleid van de overheid.

1 uur geleden
Commissievoorzitter: rapport kan en mag niet in la verdwijnen

DEN HAAG (ANP) - Het parlementaire-enquêterapport over het fraudebeleid van de overheid "kan en mag niet in een la verdwijnen". Daarvoor is het onderwerp te belangrijk en zijn de conclusies te ernstig, vindt commissievoorzitter Michiel van Nispen, die zich overigens niet kan voorstellen dat het gebeurt.

1 uur geleden
Timmermans vindt dat rechtse partijen aan de slag moeten gaan

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB moeten zorgen dat er snel een kabinet komt, zei Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Die spreekt maandag en dinsdag vrijwel alle fractieleiders in de Tweede Kamer over de formatie.

1 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

2 uur geleden
Gedupeerde toeslagenaffaire herkent conclusies enquêtecommissie

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten, zoals de parlementaire-enquêtecommissie concludeert, is niet nieuw voor Roger Derikx. Als een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire herkent hij de bevindingen. "Ik hoop nu dat duidelijk is dat de Staat dit probleem niet kan oplossen."

2 uur geleden