Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoeksinstituut: Duitse economie wacht recessie deze winter

Onderzoeksinstituut: Duitse economie wacht recessie deze winter

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland komt komende winter in een recessie terecht, voorspelt het Duitse onderzoeksinstituut Ifo in zijn herfstprognose. De toonaangevende instelling verlaagde zijn raming voor de groei van de grootste economie van Europa voor volgend jaar. Dit jaar rekent Ifo op 1,6 procent groei. Volgend jaar zal dat een krimp van 0,3 procent zijn.

De inflatie zal dit jaar gemiddeld 8,1 procent bedragen en volgend jaar 9,3 procent. "De stopzetting van de gasleveringen uit Rusland tijdens de zomer en de drastische prijsstijgingen die daarvan het gevolg waren, hebben het economisch herstel na de coronacrisis in de kiem gesmoord", aldus het Ifo-instituut. "We verwachten pas in 2024 een terugkeer naar een normale situatie, met een groei van 1,8 procent en een inflatie van 2,5 procent." In vergelijking met een prognose van juni heeft Ifo zijn groeiprognose voor 2023 met 4 procentpunten verlaagd en zijn inflatieprognose met 6 procentpunten verhoogd.

Clemens Fuest, het hoofd van het instituut, zei tegen de krant Tagesspiegel dat de energieprijzen op de lange termijn zullen dalen omdat Rusland zijn gas en olie aan andere landen zal verkopen. Deze landen zouden op hun beurt dan weer minder gas uit andere bronnen kopen, dat "dan naar Europa zal stromen", zei hij. De econoom pleitte voor een substantieel aanbod van overheidssteun aan bedrijven nu de energiecrisis voortduurt, maar die bedrijven kunnen niet louter afhankelijk zijn van de steun. Volgens hem hebben bedrijven over het algemeen minder hulp nodig dan tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis.

De Duitse staatssecretaris van Financiën Florian Toncar zei dat er toenemende risico's zijn dat de economie in een periode van stagflatie, met dus vrijwel geen economische groei maar wel een hoge inflatie, zal belanden. Hij stelde dat de ramingen voor de Duitse economische groei de laatste tijd flink naar beneden zijn bijgesteld, terwijl de prognoses voor de inflatie juist steeds verder naar boven zijn gegaan. Toncar zei dat de stijgingen van de consumentenprijzen de sterkste in decennia zijn. De Duitse regering kwam onlangs met een nieuw steunpakket van meer dan 65 miljard euro om huishoudens te helpen met de hoge inflatie en sterk gestegen energieprijzen.

Meer uit Financieel

G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

STRESA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

2 uur geleden
Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.

2 uur geleden
Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

STRESA (ANP/DPA) - De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

4 uur geleden
Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

NEW YORK (ANP) - De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

15 uur geleden
Staking legt luchtverkeer Parijs Orly dit weekend grotendeels plat

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen opgeroepen zaterdag en zondag 70 procent van hun vluchten op de Parijs Orly te annuleren. Aanleiding is een staking door luchtverkeersleiders op de Parijse luchthaven, de op een na drukste in Frankrijk.

15 uur geleden
Google gaat AI-zoekresultaten aanpakken na diverse blunders

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google gaat "snel actie ondernemen" om zoekresultaten die tot stand komen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) te verbeteren. Dat heeft het bedrijf vrijdag aangekondigd. Gebruikers die van de nieuwe zoekmogelijkheden gebruikmaakten, kregen bijvoorbeeld terug dat Barack Obama de eerste moslimpresident van de Verenigde Staten was.

17 uur geleden
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval

AMSTERDAM (ANP) - De gegevens van een aantal klanten van ABN AMRO zijn mogelijk buitgemaakt bij een cyberaanval op een leverancier van de bank. ABN AMRO benadrukt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn "dat onbevoegden daadwerkelijk gebruik hebben gemaakt van de gegevens van klanten". Ook zijn de systemen van de bank niet getroffen.

19 uur geleden