
Onderzoekscommissie: Boris Johnson zou geschorst moeten worden
LONDEN (ANP/RTR) - Boris Johnson heeft volgens een speciale onderzoekscommissie het Britse parlement "bewust misleid" met zijn uitspraken over het zogenoemde partygate-schandaal. Bovendien heeft hij de regels van het Lagerhuis overtreden door al over de voorlopige conclusies van de commissie te spreken, terwijl die nog niet naar buiten gebracht mochten worden. Hij zou daarvoor volgens de commissie eigenlijk 90 dagen geschorst moeten worden, ware het niet dat hij al is opgestapt.
De commissie deed onderzoek naar bijeenkomsten in overheidsgebouwen in coronatijd, onder meer in de ambtswoning van de premier op Downing Street 10. De feestjes, die werden bijgewoond door invloedrijke politici, waren in strijd met de regels. Johnson heeft het parlement hierover bewust verkeerd geïnformeerd, concludeert de commissie donderdag in het uiteindelijke rapport.
Dat getuigt van minachting van het Lagerhuis, vindt de commissie, en het daarover uit de school klappen ook. Bovendien heeft de oud-premier in het proces geprobeerd de onderzoekscommissie te intimideren. Johnson zou geen speciale pas voor oud-leden moeten krijgen waarmee hij toegang houdt tot het parlement. Het is uiteindelijk aan het Lagerhuis zelf om uitspraken te doen over het gedrag van Johnson en de consequenties die daaraan verbonden worden. Het rapport bevat aanbevelingen.
Publiek vertrouwen
Johnson ontving de voorlopige bevindingen van de commissie vorige week al om erop te kunnen reageren. Hij trad echter naar buiten met kritiek op de commissie, omdat hij het onderzoek ziet als een politieke afrekening. Hij kondigde daarbij direct zijn aftreden aan. Nu noemt hij de bevindingen in een uitgebreide verklaring "flauwekul". Volgens hem waren de bijeenkomsten noodzakelijke werkoverleggen, juist in de coronabestrijding.
"Dit onderzoek raakt aan het hart van onze democratie. Het Huis misleiden is geen technische kwestie, maar een zaak van groot belang", schrijft de commissie bij de bevindingen. "Als er niet op vertrouwd kan worden dat ministers de waarheid vertellen, kan het Huis zijn werk niet doen en wordt het publieke vertrouwen in onze democratie ondergraven. Als een minister met de beste bedoelingen een fout maakt en vervolgens rechtzet, functioneert de democratie zoals zou moeten."
Meer uit Buitenland
TEHERAN (ANP/AFP) - De atoominspecteurs van het internationale agentschap IAEA hebben Iran verlaten, ondanks een eerdere oproep van het agentschap om "het onmisbare toezicht te hervatten". Dat is een gevolg van het besluit van Teheran van woensdag om de samenwerking met het agentschap op te zeggen.
2 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland en Oekraïne hebben opnieuw gevangenen uitgewisseld. De uitruil maakt deel uit van de afspraken die de landen met elkaar maakten tijdens onderhandelingen in Istanbul, begin vorige maand.
3 uur geledenROME (ANP) - Het aantal gewonden bij het geëxplodeerde tankstation in Rome is opgelopen naar 45. Twee van hen verkeren in kritieke toestand. Volgens de president van de regio Lazio waar Rome onder valt, is de situatie nu onder controle.
3 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Bij hulpverlening in de grotendeels verwoeste Gazastrook zijn inmiddels al meer dan zeshonderd Palestijnen gedood, meldt het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties. Het gaat om 613 doden tot 27 juni, maar er zijn sindsdien meer incidenten geweest, benadrukt de VN-organisatie.
3 uur geledenBERGEN (ANP) - De NAVO heeft een nieuwe hoogste commandant in Europa. De Amerikaanse generaal Alexus Grynkewich heeft de leiding over de verdediging van het bondgenootschap tegen bijvoorbeeld een Russische aanval vrijdag overgenomen.
5 uur geledenROME (ANP) - Ten minste 21 mensen zijn gewond geraakt bij een grote explosie bij een benzinestation in Rome in de wijk Prenestino. Onder hen is een aantal hulpverleners, melden Italiaanse media.
7 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - Bij een grootschalige aanval op Oekraïne hebben de Russen een recordaantal van 539 drones en elf raketten ingezet, meldt de Oekraïense luchtmacht. De aanval, die vrijwel de hele nacht duurde, volgde na een telefoongesprek tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump over de Russische oorlog tegen Oekraïne. De helft van de drones zou zijn neergehaald. Ruim tweehonderd gingen verloren.
10 uur geleden