Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekscommissie: Boris Johnson zou geschorst moeten worden

Onderzoekscommissie: Boris Johnson zou geschorst moeten worden

LONDEN (ANP/RTR) - Boris Johnson heeft volgens een speciale onderzoekscommissie het Britse parlement "bewust misleid" met zijn uitspraken over het zogenoemde partygate-schandaal. Bovendien heeft hij de regels van het Lagerhuis overtreden door al over de voorlopige conclusies van de commissie te spreken, terwijl die nog niet naar buiten gebracht mochten worden. Hij zou daarvoor volgens de commissie eigenlijk 90 dagen geschorst moeten worden, ware het niet dat hij al is opgestapt.

De commissie deed onderzoek naar bijeenkomsten in overheidsgebouwen in coronatijd, onder meer in de ambtswoning van de premier op Downing Street 10. De feestjes, die werden bijgewoond door invloedrijke politici, waren in strijd met de regels. Johnson heeft het parlement hierover bewust verkeerd geïnformeerd, concludeert de commissie donderdag in het uiteindelijke rapport.

Dat getuigt van minachting van het Lagerhuis, vindt de commissie, en het daarover uit de school klappen ook. Bovendien heeft de oud-premier in het proces geprobeerd de onderzoekscommissie te intimideren. Johnson zou geen speciale pas voor oud-leden moeten krijgen waarmee hij toegang houdt tot het parlement. Het is uiteindelijk aan het Lagerhuis zelf om uitspraken te doen over het gedrag van Johnson en de consequenties die daaraan verbonden worden. Het rapport bevat aanbevelingen.

Publiek vertrouwen

Johnson ontving de voorlopige bevindingen van de commissie vorige week al om erop te kunnen reageren. Hij trad echter naar buiten met kritiek op de commissie, omdat hij het onderzoek ziet als een politieke afrekening. Hij kondigde daarbij direct zijn aftreden aan. Nu noemt hij de bevindingen in een uitgebreide verklaring "flauwekul". Volgens hem waren de bijeenkomsten noodzakelijke werkoverleggen, juist in de coronabestrijding.

"Dit onderzoek raakt aan het hart van onze democratie. Het Huis misleiden is geen technische kwestie, maar een zaak van groot belang", schrijft de commissie bij de bevindingen. "Als er niet op vertrouwd kan worden dat ministers de waarheid vertellen, kan het Huis zijn werk niet doen en wordt het publieke vertrouwen in onze democratie ondergraven. Als een minister met de beste bedoelingen een fout maakt en vervolgens rechtzet, functioneert de democratie zoals zou moeten."

Meer uit Buitenland

Israël vergeldt raketaanval van Houthi-rebellen Jemen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd in Jemen na een raketaanval een dag eerder door Houthi-rebellen op de internationale luchthaven bij Tel Aviv. De Houthi's meldden Amerikaans-Israëlische luchtaanvallen op onder meer de haven van Hodeidah aan de Rode Zee.

43 minuten geleden
Amerikaanse regering betaalt migranten die zelf terugkeren

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse regering wil ongedocumenteerde immigranten 1000 dollar (ongeveer 884 euro) geven als ze bereid zijn vrijwillig het land te verlaten. De overheid betaalt bovendien de reiskosten. Het geld wordt uitbetaald als iemand zijn terugkeer heeft bevestigd via een daarvoor bestemde app.

1 uur geleden
Pro-Europese premier Roemenië stapt op na succes uiterst rechts

BOEKAREST (ANP/AFP/RTR) - De pro-Europese premier van Roemenië, Marcel Ciolacu, heeft zijn aftreden aangekondigd. De sociaaldemocraat trekt zijn centrumlinkse partij terug uit de regeringscoalitie na het enorme verkiezingssucces van uiterst rechts. De extreem nationalistische George Simion won een dag eerder de eerste ronde van de presidentsverkiezingen met een ruime voorsprong. De kandidaat van Ciolacu's coalitie slaagde er niet in de tweede ronde te halen.

2 uur geleden
Litouwen investeert miljard in grensversterking bij Rusland

VILNIUS (ANP/AFP) - Litouwen gaat 1,1 miljard euro uitgeven om zijn grenzen met Rusland en Belarus te versterken, maakte het NAVO-lid maandag bekend. Het grootste deel van het geld, 800 miljoen, wordt gebruikt om antitankmijnen aan te schaffen.

2 uur geleden
Veel belangstelling voor begin van zaak tegen Diddy

NEW YORK (ANP) - De langverwachte rechtszaak tegen Sean 'Diddy' Combs is maandag van start gegaan. In de rechtbank van New York begon de selectie van de jury die zal oordelen of de rapper zich schuldig heeft gemaakt aan onder meer mensenhandel en seksueel misbruik.

3 uur geleden
Netanyahu kondigt bezetting gebieden in Gazastrook aan

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Israël wil gebieden in de Palestijnse Gazastrook gaan bezetten, aldus de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een videoboodschap. Volgens een topfunctionaris wordt nog wel eerst geprobeerd een deal te sluiten over de Israëlische gijzelaars die zich in handen van Hamas in Gaza bevinden.

3 uur geleden
Hooggerechtshof verwerpt fraude-aanklachten tegen Juan Carlos

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse Hooggerechtshof heeft een aanklacht tegen de Spaanse oud-koning Juan Carlos wegens belastingfraude verworpen. De vader van koning Felipe werd door een groep voormalige juristen, rechters en openbaar aanklagers beschuldigd. Volgens het hof zijn er geen nieuwe feiten, bewijzen of documenten ingediend die het rechtvaardigen het onderzoek opnieuw te openen.

3 uur geleden