Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekscomité: Bolsonaro wilde geen coronavaccins kopen

Onderzoekscomité: Bolsonaro wilde geen coronavaccins kopen

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Jair Bolsonaro was aanvankelijk niet van plan coronavaccins te kopen en richtte zich op groepsimmuniteit. Dat meldt het hoofd van het parlementaire onderzoekscomité dat kijkt naar wat er mis is gegaan in de corona-aanpak van de regering.

Onderzoeksleider en senator Renan Calheiros stelt dat alles erop wijst dat Bolsonaro een voorkeur had voor groepsimmuniteit. "Hij ontkende eerst de ziekte, noemde het griep, en verzette zich vervolgens tegen isolatie en quarantaine. Daarna bagatelliseerde hij het gebruik van mondkapjes en moedigde hij menigten aan om samen te komen."

Calheiros stelt dat het verwezenlijken van groepsimmuniteit de reden is waarom de rechts-populistische president het geld dat het congres had vrijgemaakt voor de aanschaf van coronavaccins niet direct had uitgegeven. In het onderzoek dat eind april van start ging wordt niet alleen gekeken naar de vertragingen bij de aanschaf van vaccins, maar ook onder meer naar het Amazonegebied, dat hard door de coronacrisis is getroffen.

Strafbare feiten

Het is vooralsnog niet duidelijk of Bolsonaro strafbare feiten heeft begaan. Daar is volgens Calheiros meer onderzoek voor nodig. Het uiteindelijke rapport kan de basis vormen voor een strafrechtelijk onderzoek. De populariteit van Bolsonaro, die zelf vorig jaar besmet raakte met het coronavirus, heeft volgens peilingen intussen een dieptepunt bereikt.

Calheiros geldt als een criticus van Bolsonaro. De president en zijn bondgenoten hebben geprobeerd hem in het onderzoek af te zetten, omdat zijn zoon de gouverneur van een van de Braziliaanse staten is en er onderzoek wordt gedaan naar de financiering van staten. Zelf zegt Calheiros onpartijdig te kunnen optreden.

Brazilië telt bijna 16 miljoen vastgestelde besmettingen met het coronavirus. Volgens de officiële statistieken zijn in het land bijna 450.000 mensen overleden na een besmetting. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer sterfgevallen gedocumenteerd. Zo'n 18 procent van de Braziliaanse bevolking heeft een eerste coronaprik gehad, 8,5 procent is volledig gevaccineerd.

Meer uit Buitenland

Biden waarschuwt Iran dat het Israël niet moet aanvallen

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft Iran gewaarschuwd dat het Israël niet moet aanvallen. "Doe het niet", aldus Biden in een boodschap tot de Iraanse machthebbers, die hebben gedreigd met militaire actie tegen Israël na een aanval op Iraniërs in Syrië. Biden zei een Iraanse vergeldingsactie eerder vroeger dan later te verwachten.

1 uur geleden
Italiaanse modeontwerper Roberto Cavalli (83) overleden

FLORENCE (ANP) - Modeontwerper Roberto Cavalli is overleden. De 83-jarige Italiaan stierf in zijn woning in Florence na een lang ziekbed, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

1 uur geleden
VS sturen versterkingen naar Midden-Oosten om Iraans dreigement

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten sturen versterkingen naar het Midden-Oosten nu de angst groeit dat Iran binnenkort Israël zou kunnen aanvallen. De Iraanse leiding in Teheran wil een aanval in Syrië wreken waarbij onder meer twee Iraanse generaals om het leven kwamen.

3 uur geleden
Bijna 100.000 Haïtianen vluchten binnen een maand uit hoofdstad

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Uit angst voor bendegeweld zijn binnen een maand bijna 100.000 inwoners van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince op de vlucht geslagen.

4 uur geleden
Bronnen: Israël houdt rekening met Iraanse aanval binnen 48 uur

TEL AVIV (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Israël houdt rekening met een aanval van Iran binnen 48 uur, meldt persbureau Bloomberg op basis van personen met informatie van westerse inlichtingendiensten. Een dergelijke aanval kan leiden tot een grote oorlog in het Midden-Oosten.

6 uur geleden
Eerste vrachtwagens met noodhulp door heropende grensovergang Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp zijn via een heropende grensovergang de Gazastrook binnengereden, meldt het Israëlische leger. Ze gebruikten de grenspost Erez, in het noorden van Gaza.

9 uur geleden
Nieuwe evacuaties in Russische stad Orenburg na overstromingen

ORENBURG (ANP/AFP) - De overstromingen in de Russische stad Orenburg zijn "kritiek" geworden, meldt burgemeester Sergej Salmin. Hij heeft opdracht gegeven voor "massa-evacuaties" omdat het waterpeil in de rivier Oeral blijft stijgen.

9 uur geleden