Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers zien veel gezondheidsproblemen bij arbeidsmigranten

Onderzoekers zien veel gezondheidsproblemen bij arbeidsmigranten

UTRECHT (ANP) - Arbeidsmigranten kampen door slechte werk- en leefomstandigheden vaak met gezondheidsproblemen, maar ze melden zich niet snel ziek. Onder meer uit angst om hun baan te verliezen blijven mensen lang rondlopen met fysieke en mentale klachten, schetst onderzoeksbureau Pharos in een rapport.

Ook de taalbarrière en een gebrek aan informatie over de Nederlandse zorg verhogen de drempel voor deze groep om hulp te zoeken. "Veel mensen weten niet wat hun rechten zijn en waar ze ondersteuning kunnen krijgen", aldus de onderzoekers. Ze spraken onder meer met arbeidsmigranten zelf en met gezondheidsprofessionals. Die laatsten zien onder de migranten veel stress, depressie en mensen die overspannen zijn.

"Door de lange werkdagen is er weinig ruimte voor sociaal contact en ontspanning", verklaren de onderzoekers. Ze bevestigen het beeld dat de Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten relatief vaak grijpen naar alcohol, drugs of tabak. Harde cijfers daarover ontbreken evenwel.

Slechte omstandigheden

Migranten die bijvoorbeeld in de landbouw, productie of voedingsindustrie werken, hebben vaak te maken met slechte omstandigheden. Het werk dat ze doen is relatief riskant of vies, de werkdruk is hoog en huisvesting "laat vaak te wensen over". Door hun lange werkdagen en een gebrek aan ontspanning raken mensen uitgeput, schetsen de onderzoekers.

Dat mensen hier niet snel naar de dokter gaan, komt volgens de onderzoekers bij ruim een op de drie arbeidsmigranten ook doordat ze weinig vertrouwen hebben in de Nederlandse zorg. "Ze denken ook: over een paar maanden ga ik naar Polen, dan ga ik daar wel."

Volgens de onderzoekers moeten gezondheid en welzijn meer aandacht krijgen in het beleid voor arbeidsmigranten. "Stimuleer het beter organiseren van bedrijfsgezondheidszorg en gezonde en veilige werkomstandigheden door uitzendbureaus en werkgevers", is een ander advies. Ook meer preventie en taalonderwijs kunnen uiteindelijk gezondheidswinst opleveren.

Meer uit Gezond

Waarschuwing voor cafeïne in Hero appelsap

DEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".

3 dagen geleden
Kabinet kan door met zorgbeleid, wel uitstel debat over jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan voorlopig door met het zorgbeleid. De Tweede Kamer heeft woensdag besloten geen enkel groot onderwerp dat met de zorgsector te maken heeft, op pauze te zetten in de aanloop naar verkiezingen en een nieuw kabinet. Alleen een wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning waardoor gemeenten meer mogelijkheden krijgen een eigen bijdrage van cliënten te vragen, wordt controversieel verklaard. De hele Kamer moet daar volgende week nog officieel over stemmen.

6 dagen geleden
NFI-onderzoekers vinden geen cannabis in snoep van Haribo

ALMELO (ANP) - Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben in geen enkel onderzocht snoepje van het merk Haribo cannabis aangetroffen. De politie meldt dat in een update over het onderzoek naar het snoepgoed. Dat ging van start na meldingen over kinderen die onwel waren geworden.

6 dagen geleden
Aantal dure kankermedicijnen wordt nog maar deels vergoed

DEN HAAG (ANP) - Een aantal dure medicijnen tegen borst- en eierstokkanker wordt vanaf woensdag niet langer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat concludeert het Zorginstituut na een herbeoordeling van zogenoemde PARP-remmers. Nieuwe onderzoeksresultaten tonen aan dat deze medicijnen niet voor alle patiënten leiden tot een langer leven.

1 week geleden
Rokers kopen meer tabak in het buitenland door accijnsverhoging

BILTHOVEN (ANP) - Rokers kopen veel meer tabaksproducten in het buitenland sinds de accijnsverhoging op tabak in 2024. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vermoedt dat ongeveer 60 procent van de rookwaar van mensen uit het buitenland komt. Dit is een grotere verschuiving dan bij eerdere accijnsverhogingen het geval was.

1 week geleden
Kraft Heinz gaat in VS kunstmatige kleurstoffen uit voeding halen

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Kraft Heinz heeft aangekondigd voor het einde van 2027 alle kunstmatige kleurstoffen uit zijn producten te halen. Daarmee komt het Amerikaanse voedingsbedrijf, bekend van Heinz-ketchup en Kool-Aid-limonade, tegemoet aan plannen van Robert F. Kennedy jr., de Amerikaanse minister van Volksgezondheid. Hij wil de synthetische kleurstoffen eind 2026 al uitbannen, maar volgens brancheorganisaties is daarover geen overeenkomst gesloten.

1 week geleden
Bijna helft volwassenen dronk vorig jaar weinig of geen alcohol

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de volwassen Nederlanders dronk vorig jaar geen of weinig alcohol, meldt het CBS op basis van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024. Zo dronk 45 procent vorig jaar helemaal geen alcohol, of één glas per dag, wat binnen de richtlijn van de Gezondheidsraad valt. 22 procent nuttigde helemaal niets. In 2022 voldeed nog 42 procent aan de richtlijn.

1 week geleden