Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers zien grote toename van waterpokken onder kinderen

Onderzoekers zien grote toename van waterpokken onder kinderen

UTRECHT (ANP) - Opvallend veel kinderen hebben de laatste tijd waterpokken gekregen. Onderzoeksinstituut Nivel laat op basis van huisartsgegevens weten dat dit jaar vier tot vijf keer zoveel kinderen waterpokken krijgen als in de eerste maanden van 2021. Het gaat vooral om kinderen tussen de 0 en 4 jaar, maar ook onder kinderen van 5 tot 15 jaar komt de ziekte nu een stuk vaker voor dan een jaar geleden, tot tweemaal zo vaak.

Nivel schat in dat mogelijk sprake is van een "inhaaleffect" na de coronajaren. Door alle coronamaatregelen, van schoolsluitingen tot afstandsregels, kwamen veel infectieziekten nauwelijks voor in 2020 en 2021. Met de versoepelingen van begin dit jaar krijgen die ziekten weer meer kansen om zich te verspreiden. Onder de jongste kinderen gaat het nu wekelijks om zo'n 150 vastgestelde gevallen van waterpokken per 100.000 inwoners. De onderzoekers baseren zich op registraties van honderden huisartsenpraktijken. Veel ouders laten overigens hun kinderen thuis uitzieken zonder dat daar een huisarts aan te pas komt.

Waterpokken worden veroorzaakt door een virus. Het is meestal een onschuldige kinderziekte, maar heel soms doen zich ernstige complicaties voor. Kinderen hebben over het algemeen vooral last van jeukende bultjes. Volwassenen die nog waterpokken krijgen, hebben een groter risico op bijkomende problemen.

Bacteriën

Kinderartsen vertelden woensdag tegen de Volkskrant dat ze de laatste tijd ook vaker kinderen zien die zijn besmet met een zogeheten groep-A-streptokokkenbacterie. Waterpokken kunnen de kans op zo'n infectie vergroten. Ook dit soort bacteriën zijn meestal relatief onschuldig, maar in zeldzame gevallen kan infectie tot zeer ernstige ziekte leiden.

Iets soortgelijks als nu met de waterpokken gebeurde vorige zomer met het RS-virus: dat was in de winter onderdrukt door de coronamaatregelen, maar greep in de zomer om zich heen toen de maatregelen ook al grotendeels waren versoepeld.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 88 1 week geleden
ja--hele dromm en slechte of niet gevaccineerden toelaten is vragen om moeilijkheden, of krijgen de russen daar ook de schuld van?
pwverhelst 1 week geleden
En nu maar wachten op de reageerders die uiteraard zullen stellen dat het ligt aan de corona vaccinaties

Meer uit Gezond

Meldplicht ingesteld voor besmettingen met apenpokkenvirus

DEN HAAG (ANP) - Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte, wat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

7 uur geleden
Tweede geval van apenpokken in Nederland vastgesteld

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is bij een tweede persoon in Nederland vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De tweede positieve testuitslag kwam zaterdag binnen, nadat op vrijdag ook al iemand het virus onder de leden bleek te hebben. Het RIVM geeft geen informatie over de beide patiënten.

7 uur geleden
Minister Kuipers verwacht meer gevallen van apenpokken

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verwacht dat meer Nederlanders besmet zullen raken met apenpokken. Vrijdag is het virus voor het eerst vastgesteld bij een persoon in Nederland, meldde het RIVM. De identiteit van de besmette persoon is niet bekendgemaakt.

1 dag geleden
Apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland vastgesteld

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie over leeftijd, geslacht en woonplaats van de persoon. Het instituut verwacht dat er nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn.

1 dag geleden
Spoedberaad Wereldgezondheidsorganisatie over apenpokken

GENEVE (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft besloten tot een spoedvergadering wegens de plotselinge wereldwijde uitbraak van apenpokken. Deskundigen gaan zich vrijdag buigen over de vraag of er alarm moet worden geslagen, is vernomen bij de organisatie. De WHO zou een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang kunnen uitroepen, menen waarnemers.

1 dag geleden
Kuipers: kans is groot dat apenpokken naar Nederland komen

DEN HAAG (ANP) - Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vindt het "verstandig" om de ontwikkelingen rond het apenpokkenvirus goed in de gaten te houden. "De kans is groot dat het hier wel degelijk komt", aldus de bewindsman. Bekeken moet worden hoe ernstig het virus is en of er ingegrepen moet worden, "maar het is echt aan het RIVM om daar verstandige uitspraken over te doen."

1 dag geleden
Zorgminister Kuipers wil werkdruk huisartsen verlagen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers wil de werkdruk van huisartsen verminderen. Hij denkt dat te kunnen bereiken door bijvoorbeeld onnodige administratieve lasten weg te nemen.

2 dagen geleden