Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers wijzen wc-papier aan als bron van PFAS-vervuiling

Onderzoekers wijzen wc-papier aan als bron van PFAS-vervuiling

WASHINGTON (ANP) - Wc-papier bevat volgens Amerikaans onderzoek kleine hoeveelheden PFAS. De chemische stoffen komen waarschijnlijk in het papier terecht doordat het vaak wordt gemaakt van gerecycled papier waar ook PFAS in zitten, leggen de wetenschappers uit in een publicatie van de American Chemical Society. Ze pleiten voor nader onderzoek, omdat al het wc-papier dat wordt doorgespoeld opgeteld weleens een "significante" bijdrage kan leveren aan de totale PFAS-vervuiling van rioolwater.

De onderzoekers wijzen erop dat gezuiverd rioolwater uiteindelijk weer in het leefmilieu terechtkomt. Daarom is het volgens hen belangrijk om te weten welke PFAS erin zitten en hoe die concentraties zo laag mogelijk gehouden kunnen worden.

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Van een aantal van die stoffen is duidelijk dat ze vanaf een bepaalde hoeveelheid schadelijk voor de gezondheid en het milieu zijn, van andere stoffen wordt dat vermoed. Ze worden ook niet of nauwelijks afgebroken in het milieu. PFAS zijn onder meer vuilafstotend en kennen tal van toepassingen. De stoffen zitten bijvoorbeeld in cosmetica, antiaanbaklagen en regenjassen. En klaarblijkelijk dus ook in wc-papier.

Nederlands rioolwater

Voor het onderzoek zijn monsters wc-papier én rioolslib onderzocht op 34 soorten PFAS. De onderzoekers kwamen in totaal zes van die stoffen tegen. Veruit het meest vonden ze de stof 6:2 diPAP. De concentraties waren zeer laag, in de orde van een paar miljardste van de onderzochte monsters, maar aangezien toiletpapier heel veel wordt gebruikt kan dat toch een aanzienlijke hoeveelheid PFAS-verontreiniging opleveren, denken de wetenschappers. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science & Technology Letters.

Het onderzoek bevat geen gegevens over Nederland. Uit eerder onderzoek in ons land, door kenniscentrum STOWA, bleek eind 2021 dat ook hier het rioolwater lage concentraties PFAS bevat. De gevolgen daarvan zijn nog niet goed duidelijk. Nederland ijvert al een tijdje in Europees verband voor een verbod op duizenden soorten PFAS vanwege de risico's die de stoffen opleveren.

Meer uit Buitenland

Trump wil dat rechtszaak rond geheime documenten wordt afgewezen

MIAMI (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wil dat de rechter de strafzaak tegen hem rond het achterhouden van geheime documenten afwijst. Zijn advocaten in de zaak zeggen dat de vervolging juridisch gebrekkig is, blijkt uit een rechtbankdocument.

34 minuten geleden
Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

37 minuten geleden
Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

2 uur geleden
Zelensky: terughoudendheid VS-Congres kost Oekraïense levens

KYIV (ANP) - De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een interview met de zender Fox News.

2 uur geleden
Britse autoriteiten doen recordvangst van 5700 kilo cocaïne

SOUTHAMPTON (ANP) - De Britse autoriteiten hebben in de haven van Southampton 5700 kilo cocaïne onderschept in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De recordvangst gebeurde al op 8 februari, maar is nu pas bekend gemaakt, melden de National Crime Agency en de Border Force in een persbericht.

3 uur geleden
Unanimiteit onder G20 over tweestatenoplossing Israël-Palestina

RIO DE JANEIRO (ANP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de G20-landen zijn vrijwel unaniem dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten krijgen. Alleen die zogenoemde tweestatenoplossing kan een einde maken aan de Israëlisch-Palestijnse oorlog. Dat zeiden de Braziliaanse minister die gastheer was van een bijeenkomst van de ministers donderdag, en ook buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell

4 uur geleden
Doden en gewonden na brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP) - Bij een grote brand in een torenflat in Valencia zijn zeker vier doden en veertien gewonden gevallen, melden de hulpdiensten in de Spaanse kuststad. De brandweer is ook nog naar negentien vermisten op zoek, melden plaatselijke media op gezag van het gemeentebestuur.

4 uur geleden