
Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland
MÜNCHEN (ANP/DPA) - Duitsland krijgt de komende jaren te maken met een enorm woningtekort, waarschuwt Euroconstruct, een organisatie van negentien in de bouw gespecialiseerde economische instituten.
Volgens het instituut daalt het aantal nieuwe woningen dat jaarlijks in het land wordt gebouwd in 2026 met 35 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent dat er over twee jaar slechts 175.000 woningen worden opgeleverd, 95.000 minder dan in 2023.
De deskundigen stellen dat de vooruitzichten voor Duitsland slechter zijn dan voor andere Europese landen. Alleen in Zweden wordt een sterkere daling van het aantal opgeleverde woningen verwacht. "Nieuwbouw van woningen is in Duitsland vaak niet meer mogelijk, voornamelijk door de sterk gestegen bouw- en financieringskosten", stelt bouwdeskundige Ludwig Dorffmeister. Volgens hem wordt er op het politieke vlak ook nog te weinig gedaan om de bouw aan te jagen.
Vergunningen
Ook het aantal nieuwe woningen dat in Nederland gebouwd wordt, daalt en blijft achter bij de ambities van het demissionaire kabinet. Nederland kampt bovendien al met een groot woningtekort. Vorig jaar werden in Nederland ruim 73.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, ongeveer 2000 minder dan een jaar eerder, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige maand bekend.
De problemen komen voor een belangrijk deel door het trage afgeven van vergunningen voor bouwlocaties door gemeenten en provincies. De verwachtingen voor de komende twee jaar zijn bovendien ook niet rooskleurig, gaf woonminister Hugo de Jonge eerder al aan. Woningmarktdeskundigen waarschuwden eerder dat de plannen van de demissionair minister om huurwoningen in de vrije sector te reguleren de woningbouw verder afremmen. Voor investeerders is het bouwen van woningen hierdoor niet meer rendabel genoeg, waardoor het tekort verder oploopt.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Producenten in de Nederlandse industrie waren in maart iets negatiever gestemd dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Fabrikanten waren volgens het CBS negatiever over de voorraden gereed product en hun orderportefeuille. Wel waren ze positiever over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden.
31 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in februari gemiddeld 1,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging zette daarmee door na een stijging van 1,8 procent in januari, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
34 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Bij een goede beoordeling krijgen mannen vaker loonsverhoging toegekend dan vrouwen. Dat stelt vakbond CNV op basis van een enquête onder ruim 2600 werkenden. CNV-voorzitter Piet Fortuin spreekt van bizarre resultaten en roept werkgevers op om een einde te maken aan deze oneerlijke behandeling. "Zeker in een tijd waarin vrouwen hoger opgeleid zijn en steeds vaker hogere management- of bestuursfuncties bekleden. Het is achterhaald dat vrouwen op salarisgebied zo worden achtergesteld."
5 uur geledenOSLO (ANP/BLOOMBERG) - Noorwegen probeert de Europese Unie ervan te overtuigen het land vrij te stellen van mogelijke importheffingen als reactie op de handelsstrijd van de Amerikaanse president Donald Trump. Het Scandinavische land versnelt daarom de goedkeuring van EU-regels om zijn onderhandelingspositie te verbeteren en een scenario te voorkomen waarin het tarieven moet betalen om goederen te verkopen in de EU.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse autoconcern Tesla wist donderdag als enige van de bekende Amerikaanse autobouwers licht aan beurswaarde te winnen. Grote rivalen General Motors (GM) en Ford Motor gingen daarentegen onderuit op Wall Street. Beleggers verwerkten de aankondiging van Donald Trump om importheffingen van 25 procent in te voeren op alle auto's en auto-onderdelen die buiten de Verenigde Staten worden gemaakt.
9 uur geledenMARANELLO (ANP/BLOOMBERG) - Amerikanen zijn straks tienduizenden dollars meer kwijt als ze een Ferrari willen kopen. Het Italiaanse merk is van plan de prijzen van sommige wagens in de Verenigde Staten tot 10 procent te verhogen om de impact van de nieuwe importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump te verwerken.
10 uur geledenSCUNTHORPE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse staalproducent British Steel maakt zich op om de laatste twee hoogovens van het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Daardoor dreigen 2700 banen bij het bedrijf verloren te gaan.
10 uur geleden