Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers waarschuwen voor exotische kikkers in de duinen

Onderzoekers waarschuwen voor exotische kikkers in de duinen

LEIDEN (ANP) - Onderzoekers van de Universiteit Leiden en twee natuurorganisaties hebben in de duinen zeker vier soorten exotische kikkers en padden gevonden. Zij waarschuwen natuurbeheerders om deze verdachte populaties goed in de gaten te houden en zo mogelijk aan te pakken, want exoten kunnen grote schade aanrichten onder soorten die van nature in de duinen thuishoren.

De onderzoekers vingen amfibieën in verschillende duingebieden en deden daar een snel uit te voeren DNA-onderzoek op. Zo ontdekten zij in Nationaal Park Hollandse Duinen bij Hoek van Holland een populatie van de Oostelijke boomkikker, die thuishoort in Griekenland. In het Westduinpark bij Den Haag werd de Italiaanse boomkikker aangetroffen. Beide soorten kikkers verschillen genetisch enorm van Hollandse boomkikkersoorten en kunnen die overheersen.

Bij Callantsoog vonden de onderzoekers knoflookpadden, die eigenlijk alleen in het zuiden en oosten van Nederland voorkomen. De paddensoort in de duinen komt vermoedelijk uit Oost-Europa. Ook de vroedmeesterpad, gevonden in verschillende gebieden, hoort niet in de duinen voor te komen. Alle gevonden exotische soorten zijn volgens de onderzoekers vrijwel zeker door mensen uitgezet. Vaak gaat het om huisdieren die mensen niet meer willen hebben.

Exoten verdringen meestal inheemse soorten en jagen daar ook op. Daarnaast kunnen de dieren ziekteverwekkers bij zich dragen die hele populaties inheemse soorten wegvagen. Zo zijn al veel salamanders gesneuveld door een schimmel die met een exotische soort is meegelift.

Meer uit Binnenland

Kamer stemt over uitbreiden dan wel pauzeren van wietexperiment

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag een spannende dag voor gemeenten en coffeeshops waar als experiment legaal geteelde cannabis wordt verkocht. Sinds december gebeurt dit al in Breda en Tilburg, die voorlopers zijn van acht andere gemeenten die binnenkort gaan meedoen. De Tweede Kamer sprak vorige week over een mogelijke uitbreiding naar een elfde deelnemer, Amsterdam-Oost, maar daar lijkt geen meerderheid voor. Pikanter is de motie die de PVV op tafel legde die oproept het hele wietexperiment "on hold" te zetten.

1 uur geleden
SCP: we moeten investeren in vitale senioren

DEN HAAG (ANP) - Nederland vergrijst snel, maar met driekwart van de gepensioneerden gaat het eigenlijk prima: ze zijn vitaal en ondernemend. Houden zo en verder stimuleren, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het wil dat in deze fitte ouderen speciaal wordt geïnvesteerd. Daar heeft iedereen baat bij.

1 uur geleden
Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

4 uur geleden
Wilders en Van der Plas zwijgen vooral na gesprek met Putters

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas van BBB hebben na hun gesprek met informateur Kim Putters weinig woorden nodig. "Het was een goed gesprek", zegt Wilders meermaals. De politici zijn beiden voorstander van een coalitie met hun partijen, VVD en NSC. Maar de laatstgenoemde twee partijen denken verschillend over zo'n samenwerking.

7 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

11 uur geleden
Heijnen zegt meer onderzoek naar veilig gebruik staalslakken toe

OUWERKERK (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft blijvend onderzoek naar het zo veilig mogelijk toepassen van staalslakken voor kustverdediging toegezegd. Een totaalverbod op het gebruik van staalslakken is nu geen optie.

11 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

11 uur geleden