Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers vinden coronabeleid lange termijn slecht uitgewerkt

Onderzoekers vinden coronabeleid lange termijn slecht uitgewerkt

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse coronabeleid op de lange termijn moet beter, vinden wetenschappers. In het beleidsvoorstel van het kabinet is onder meer aandacht nodig voor kwetsbare groepen, stellen hoogleraar gedragsverandering Moniek Buizen van de Erasmus Universiteit en hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers van de Universiteit Leiden in een technische briefing aan Tweede Kamerleden.

De wetenschappers houden er rekening mee dat in de herfst een nieuwe coronagolf Nederland zal bereiken. De vier scenario's die het kabinet daarvoor heeft opgesteld zijn niet goed uitgewerkt, vinden de onderzoekers. De scenario's gaan van een 'verkoudheidsscenario', waarin het virus zorgt voor milde klachten, naar 'worst case scenario' waarin heel veel mensen ziek worden en overlijden, bijvoorbeeld door een nieuwe virusvariant. "Het kabinet lijkt vooral uit te gaan van de huidige situatie", zegt Buizen.

Het is ook vooral van belang dat de overheid duidelijk maakt waarom ze bepaalde keuzes maakt als de coronapandemie weer opleeft, vertellen de wetenschappers. Afhankelijk van de ernst van de situatie is het draagvlak voor bepaalde vrijheidsbeperkende maatregelen mogelijk groter. Het kabinet moet zich voorbereiden op het bereiken van verschillende doelgroepen en zo transparant mogelijk zijn over de maatregelen.

Financiële gevolgen

Bovendien ontbreekt in het voorstel aandacht voor sociale rechtvaardigheid, signaleren Buizen en Evers. Het gaat dan bijvoorbeeld over een eerlijke verdeling van de belangen en lasten in een nieuwe coronagolf.

"Ook financiële gevolgen in verschillende scenario's zijn slecht uitgewerkt", zegt Buizen tijdens de uitleg. "Dat terwijl we weten dat interventies succesvoller zijn als ook de financiële huishouding op orde is." De wetenschappers stellen dat het kabinet rekening moet houden met aanzienlijke kosten van de uitvoering van het beleid.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers en minister van Sociale Zaken Karien van Gennip hebben de langetermijnstrategie begin april gepresenteerd aan de Tweede Kamer. De Kamer vraagt de ministers te reageren op het oordeel van de wetenschappers.

Meer uit Binnenland

Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

1 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

1 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

4 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

5 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

5 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

5 uur geleden
Festivals verlopen ondanks de hitte goed

HILVARENBEEK/TERSCHELLING (ANP) - De festivals Best Kept Secret en Oerol verlopen ondanks de hitte tot nu toe voorspoedig. Vooralsnog zijn er geen bijzonderheden te melden door de hoge temperaturen, laten de festivaldirecteuren zaterdagmiddag weten.

5 uur geleden