
Onderzoekers: veel olie- en gaslanden willen niet van fossiel af
DUBAI (ANP/RTR) - Grote olie- en gasproducerende landen hebben voorlopig geen plannen om te stoppen met het oppompen van die fossiele brandstoffen. Tegelijkertijd hebben veel van deze landen beloofd om in de toekomst per saldo geen CO2-meer uit te stoten. Dat concluderen dataverzamelaars van de Net Zero Tracker, een organisatie die inspanningen van overheden en bedrijven tegen klimaatverandering bijhoudt.
Uit gegevens van de onafhankelijke onderzoeksgroep, waar ook de universiteit van Oxford aan verbonden is, laten zien dat 69 olie- en gaslanden hebben beloofd om op een gegeven moment netto nul CO2 uit te stoten. Het gaat bijvoorbeeld om de Verenigde Staten, Saudi-Arabië, China, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Maar drie kleine producenten, Denemarken, Spanje en Frankrijk, hebben ook plannen opgesteld om uiteindelijk te stoppen met boren naar olie en gas.
Net Zero Tracker, waar onder andere de universiteit van Oxford aan verbonden is, vindt dat de gegevens een kloof blootleggen tussen de doelstellingen van landen om de opwarming van de aarde tegen te gaan en hun concrete plannen daarvoor. Op dit moment vinden op de klimaattop in Dubai felle discussies plaats over of het gebruik van fossiele brandstoffen helemaal moet stoppen of alleen afgebouwd.
Wereldwijde olieverbruik
De voorzitter van het VN-panel voor klimaatwetenschap, Jim Skea, verklaarde deze week dat het wereldwijde olieverbruik in 2050 met 60 procent moet zijn gedaald om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken. Het gasverbruik moet dan 45 procent omlaag. Het gebruik van steenkolen, die erg vervuilend zijn, moet bovendien volledig zijn gestopt.
De Verenigde Arabische Emiraten krijgen als gastland van de klimaattop COP28 ook veel kritiek omdat de topman van staatsoliebedrijf ADNOC, Sultan al-Jaber, voorzitter is van het evenement. ADNOC heeft juist plannen om zijn productiecapaciteit voor olie en gas uit te breiden.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/AFP/RTR) - Het familiebedrijf van de Amerikaanse president Donald Trump heeft plannen om een eigen mobiele telefoondienst te lanceren. De dienst, genaamd Trump Mobile, werd maandag door zonen Eric en Donald Trump jr. onthuld in de Trump Tower in New York.
57 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Volgens Odido zijn de problemen met internet, tv kijken en bellen via een vaste telefoon verholpen. Hierover kwamen eerder op maandag tienduizenden meldingen binnen op storingssite Allestoringen.nl. De problemen speelden op verschillende plekken in Nederland.
1 uur geledenPARIJS (ANP) - Topman Luca de Meo vertrekt bij het Franse autoconcern Renault en komt aan de leiding te staan van luxebedrijf Kering. Dat maakt het eveneens Franse bedrijf maandag bekend, nadat verschillende media hierover al berichtten. Kering is het moederbedrijf van onder meer Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta en Balenciaga.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) maakt zich zorgen om de ontwikkelingen in het opgelaaide conflict tussen Israël en Iran. Directeur Annet Koster adviseert Nederlandse reders de veiligheidsadviezen van de Nederlandse overheid nauw te volgen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag overwegend hoger de handelsdag uitgegaan, na aanzienlijke verliezen op vrijdag. Beleggers vreesden eerder voor een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten na de aanvallen van Israël op Iran in de nacht van donderdag op vrijdag. Maar maandag krabbelden de beurzen weer wat op en lijken beleggers de zorgen over de aanhoudende strijd tussen Israël en Iran even aan de kant te schuiven.
3 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Als de Europese Commissie nieuwe leningen voor EU-lidstaten aangaat, moet er een duidelijk verband zijn tussen financiering en resultaten. Ook moeten de risico's bij nieuwe leningen worden beperkt en moet meteen een terugbetalingsplan worden opgesteld. Dit adviseert de Europese Rekenkamer (ERK) in een maandag uitgebrachte analyse voor de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Commissie.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Apple in 2021 terecht een voorgenomen dwangsom van in totaal 50 miljoen euro opgelegd. Dit heeft de rechtbank in Rotterdam maandag geoordeeld, nadat het Amerikaanse techbedrijf in beroep was gegaan tegen de last onder dwangsom van de Nederlandse toezichthouder.
4 uur geleden