
Onderzoekers: vaccins minder goed opgewassen tegen Omikron
DEN HAAG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Coronavaccins lijken minder goed opgewassen tegen de Omikron-variant van het virus dan tegen eerdere varianten. Dat komt naar voren uit kleinschalige internationale studies uit onder meer Zweden en Zuid-Afrika. De bescherming tegen de variant zou wel verbeterd kunnen worden door boosters in te zetten.
Er wordt reikhalzend uitgekeken naar dergelijke onderzoeksresultaten, omdat overheden en financiële markten proberen in te schatten hoe groot de impact van Omikron is. De eerste studies geven daar nog geen definitief antwoord op, maar schetsen in sommige gevallen wel een somber beeld.
Viroloog Sandra Ciesek van het universitair medisch centrum in Frankfurt concludeerde dat de afweerreactie van mensen die drie doses BioNTech/Pfizer hadden gehad tot 37 keer zwakker was dan bij de Delta-variant van het coronavirus. Haar studie is nog niet gepubliceerd. Ciesek beklemtoonde dat nog onduidelijk is of Omikron leidt tot een ernstiger ziekteverloop.
Minder negatief
Een afzonderlijke studie van het Karolinska Instituut in Stockholm was minder negatief. Daar concludeerden onderzoekers dat de afweerreactie bij een Omikron-besmetting maar iets zwakker was dan bij Delta. Die zeer besmettelijke variant is op dit moment de dominante vorm van het coronavirus in de wereld.
Onderzoekers in Zuid-Afrika concludeerden dat twee doses van BioNTech/Pfizer veel minder goed beschermen tegen Omikron dan tegen de variant die rondging aan het begin van de pandemie. Alex Sigal, hoofd van het Africa Health Research Institute in Durban, noemde het verlies van bescherming "fors, maar niet volledig".
Sigal benadrukte dat een "goede booster waarschijnlijk de kans verkleint dat je besmet raakt." Dat zou dan ook de kans op een ernstig ziekteverloop verkleinen.
Meer uit Buitenland
MIAMI (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een rechtszaak aangespannen tegen Dow Jones, News Corp, Rupert Murdoch en twee journalisten van The Wall Street Journal. Hij beschuldigt de partijen van laster.
20 minuten geledenNEW YORK (ANP/AFP) - Bijna 80.000 mensen zijn ontheemd in de Zuid-Syrische provincie Suwayda door de jongste golf van geweld tussen druzen en bedoeïenen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn de voorzieningen voor elektriciteit, water en telecommunicatie ingestort. Een brandstoftekort heeft het transport lamgelegd en bemoeilijkt evacuaties.
6 uur geledenBRASILIA (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro, verdacht van een couppoging, moet een elektronische enkelband gaan dragen. De politie heeft zijn huis en zijn politieke hoofdkwartier doorzocht, meldden Braziliaanse media.
8 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - Slovenië gaat toch geen raadgevend referendum uitschrijven over de verhoging van de defensie-uitgaven om de nieuwe NAVO-norm te halen. De Slovenen hoeven daardoor hoogstwaarschijnlijk ook niet te stemmen of ze binnen het bondgenootschap willen blijven.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Brussel wacht lastige onderhandelingen met en tussen de 27 EU-lidstaten over de meerjarenbegroting. Dat zei de Deense minister Marie Bjerre vrijdag na afloop van een bijeenkomst van ministers over EU-zaken. In de vergadering spraken de EU-ministers voor het eerst met elkaar over het deze week door de Commissie gepresenteerde voorstel voor het EU-budget 2028-2034
11 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - Buitenlandse toeristen zijn toch niet welkom in een onlangs geopend vakantieresort in Wonsan Kalma, aan de oostkust van Noord-Korea. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov bracht daar vorige week nog een bezoek en sprak van een "goede toeristische attractie".
11 uur geledenSUWAYDA (ANP/AFP) - Gewapende groepen die gesteund worden door de Syrische regering zijn toch weer slaags geraakt met druzische strijders in het zuiden van het land. Donderdag was een wapenstilstand ingegaan, hadden regeringstroepen zich uit de stad Suwayda en omstreken teruggetrokken en leek de rust weer te keren.
11 uur geleden