Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: vaccins minder goed opgewassen tegen Omikron

Onderzoekers: vaccins minder goed opgewassen tegen Omikron

DEN HAAG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Coronavaccins lijken minder goed opgewassen tegen de Omikron-variant van het virus dan tegen eerdere varianten. Dat komt naar voren uit kleinschalige internationale studies uit onder meer Zweden en Zuid-Afrika. De bescherming tegen de variant zou wel verbeterd kunnen worden door boosters in te zetten.

Er wordt reikhalzend uitgekeken naar dergelijke onderzoeksresultaten, omdat overheden en financiële markten proberen in te schatten hoe groot de impact van Omikron is. De eerste studies geven daar nog geen definitief antwoord op, maar schetsen in sommige gevallen wel een somber beeld.

Viroloog Sandra Ciesek van het universitair medisch centrum in Frankfurt concludeerde dat de afweerreactie van mensen die drie doses BioNTech/Pfizer hadden gehad tot 37 keer zwakker was dan bij de Delta-variant van het coronavirus. Haar studie is nog niet gepubliceerd. Ciesek beklemtoonde dat nog onduidelijk is of Omikron leidt tot een ernstiger ziekteverloop.

Minder negatief

Een afzonderlijke studie van het Karolinska Instituut in Stockholm was minder negatief. Daar concludeerden onderzoekers dat de afweerreactie bij een Omikron-besmetting maar iets zwakker was dan bij Delta. Die zeer besmettelijke variant is op dit moment de dominante vorm van het coronavirus in de wereld.

Onderzoekers in Zuid-Afrika concludeerden dat twee doses van BioNTech/Pfizer veel minder goed beschermen tegen Omikron dan tegen de variant die rondging aan het begin van de pandemie. Alex Sigal, hoofd van het Africa Health Research Institute in Durban, noemde het verlies van bescherming "fors, maar niet volledig".

Sigal benadrukte dat een "goede booster waarschijnlijk de kans verkleint dat je besmet raakt." Dat zou dan ook de kans op een ernstig ziekteverloop verkleinen.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

homebase123 1 maand geleden
ROB klopt helemaal wat je zegt, het is alleen jammer dat het merendeel van de bevolking dat niet inziet/begrijpt. Het virus word gebruikt om iedereen tig spuiten te laten nemen met alle gevolgen van dien. Er gaan al geruchten rond dat het 4 jaar lang om de 6 maanden een spuit moet krijgen. Het word tijd dat de mensen hun oog kleppen weg gooien en verdere prikken gaan weigeren en ook testen.
RobvdZande 1 maand geleden
wat een tegenstrijdige berichten toch.. pharma zegt wel.. (logisch, miljarden binnenharken ) anderen zeggen weer niet...Wanneer gaan mensen eens inzien dat het om een totalitair systeem gaat waar we aan moeten geloven.. jaren, zoniet eeuwen die er gevochten zijn om vrije keuze en vrijheid van mening en debat, keuze over eigen lijf en beweging.... wordt aan banden gelegd met een code die nog veel gevolgen gaat hebben voor ieders vrijheden....

Meer uit Buitenland

Australië roept Kanye West op zich te laten inenten voor tournee

MELBOURNE (ANP/RTR) - De Australische minister-president Scott Morrison heeft hiphopartiest Kanye West gevraagd zich volledig te laten vaccineren voordat hij naar Australië afreist voor een tournee. Volgens media zou West in maart een reeks concerten in Australië willen doen.

2 uur geleden
Joni Mitchell wil muziek ook van Spotify halen

LOS ANGELES (ANP) - De singer-songwriter Joni Mitchell wil haar muziek van streamingplatform Spotify halen, laat ze weten op haar website. Eerder deze week liet artiest Neil Young zijn catalogus al weghalen door Spotify. Reden is dat podcastpresentator Joe Rogan, wiens podcast gemiddeld 11 miljoen luisteraars per aflevering haalt, regelmatig onwaarheden over het coronavirus en vaccinatie verspreidt.

2 uur geleden
Australië trekt 31 miljoen uit voor bescherming koala's

MELBOURNE (ANP) - De Australische overheid trekt 50 miljoen Australische dollar (31 miljoen euro) uit om de iconische koala's te beschermen. De dierensoort wordt bedreigd door bosbranden, ziektes en verkeer. Er zouden naar schatting nog slechts 100.000 tot 330.000 koala's in het wild leven.

4 uur geleden
Biden stuurt 'binnenkort' Amerikaanse troepen naar Oost-Europa

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden is van plan "binnenkort" Amerikaanse soldaten naar Oost-Europese landen en NAVO-bondgenoten te sturen. "Niet teveel", zei Biden tegen journalisten nadat hij in de stad Philadelphia een toespraak had gegeven over zijn infrastructuurplannen.

9 uur geleden
Russische bevolking krimpt rap verder, ook door coronavirus

MOSKOU (ANP/DPA) - De Russische bevolking krimpt mede door toedoen van het coronavirus snel verder. Het land heeft deze maand circa 145,5 miljoen inwoners en dat is 700.000 inwoners minder dan een jaar eerder. Het gaat volgens de officiële statistieken om de sterkste terugval in het aantal inwoners sinds 2003. Het land wijt sinds begin 2020 toen het coronavirus uitbrak, bijna 330.000 sterfgevallen aan dat virus.

11 uur geleden
President Oekraïne wil niet dat Westen paniek zaait over Rusland

KIEV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski dringt er bij westerse leiders op aan geen paniek te zaaien over Russische troepen vlak over de Oekraïense grens in Rusland. "We kunnen geen paniek gebruiken", ook met het oog op de zwakke economie van Oekraïne. Het is volgens Zelenski "belangrijk niet alle informatie van inlichtingendiensten te halen".

16 uur geleden
EU en VS werken samen aan gaslevering Europa, ook voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en de Verenigde Staten slaan de handen ineen om te zorgen voor energiezekerheid in de EU en Oekraïne. De twee machtsblokken werken samen om problemen met aardgastoevoer te voorkomen, ook als dat zou gebeuren als gevolg van "een nieuwe Russische invasie" van Oekraïne. Dat schrijven president Joe Biden en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een gezamenlijke verklaring.

16 uur geleden