Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: satelliet kan uitstoot van staalfabriek controleren

Onderzoekers: satelliet kan uitstoot van staalfabriek controleren

LEIDEN (ANP) - Met een satelliet is het mogelijk om de rapportage van grote bedrijven met veel uitstoot te controleren. Dat concluderen onderzoekers van het Nederlandse instituut voor ruimteonderzoek (SRON) en onderzoeksinstituut TNO. Ze hebben naar de koolmonoxide-uitstoot (CO) van staalfabrieken in Europa gekeken, waaronder die van Tata Steel IJmuiden.

Meestal kwamen de satellietmetingen overeen met de gerapporteerde waarden van de staalfabrieken. Op deze manier kunnen de rapportages in elk geval onafhankelijk worden gecontroleerd, vertelt Gijs Leguijt. Hij is promovendus bij SRON en eerste auteur van het onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Atmospheric Chemistry and Physics. De metingen zijn enkel bedoeld als controle, de rapportages worden niet vervangen.

Met de gegevens is vrij duidelijk te zien welke uitstoot afkomstig is van de staalfabrieken, legt onderzoeksleider Ilse Aben van SRON uit. "Alles wat eromheen zit, hebben we in het model meegenomen. Zo is de vervuiling van auto's redelijk uitgesmeerd. De verhoging van uitstoot zie je echt als een duidelijke piek in de metingen waar de industrie zit."

Oude data

Opvallend was dat de onderzoekers bij vier staalfabrieken in Europa een lagere CO-uitstoot hadden gemeten dan wat ze zelf hadden gerapporteerd. Het ging om de gegevens in 2019. Leguijt: "Toen we de data van een jaar later erbij pakten, kwamen onze metingen wel overeen met de rapportages." Dat kan betekenen dat de rapportages van de betreffende staalfabrieken in 2019 te hoog waren, maar dat weten de onderzoekers nog niet zeker. Dat wordt in overleg met het Europees Milieuagentschap (EEA) verder uitgezocht.

De gegevens die de onderzoekers gebruikten, zijn afkomstig van het Nederlandse meetinstrument Tropomi. Toekomstige meetinstrumenten moeten de data nog preciezer maken. Toekomstige meetinstrumenten zullen ook CO2 meten.

Meer uit Binnenland

Van Hijum lijkt het 'logisch' als Soepboer NSC-fractie verlaat

DEN HAAG (ANP) - NSC-vicepremier Eddy van Hijum "keek wel even op" toen hij hoorde dat partijgenoot Aant Jelle Soepboer lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Of Soepboer tot de verkiezingen in de NSC-fractie kan blijven, wordt nog besproken met het partijbestuur. Maar het lijkt Van Hijum "logisch" als hij zelf opstapt.

49 minuten geleden
Alkmaar, Hengelo, Apeldoorn en Helmond krijgen nieuwe woonwijken

DEN HAAG (ANP) - In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.

50 minuten geleden
Jeroen Rietbergen definitief niet vervolgd in zedenzaak The Voice

ARNHEM (ANP) - Jeroen Rietbergen wordt definitief niet vervolgd in de zedenzaak rond The Voice of Holland waarin hij beschuldigd werd van verkrachting. Daartoe heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten. Zangeres Nienke Wijnhoven startte eerder een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen.

1 uur geleden
Queer activisten hopen Jos Brink en René Klijn straat te geven

AMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.

3 uur geleden
Minder complicaties na extra echometing bij hoogzwangere vrouwen

GRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

4 uur geleden
Dit jaar fors meer zwemlocaties met slechte waterkwaliteit

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.

4 uur geleden
Rode Kruis: hou op reis rekening met extreem weer

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.

4 uur geleden