Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: overstromingen België niet schuld van stuwbeheerder

Onderzoekers: overstromingen België niet schuld van stuwbeheerder

NAMEN (ANP) - De verwoestende overstromingen in België van afgelopen zomer vallen de beheerders van een Belgisch stuwmeer niet te verwijten, vinden onderzoekers. Zij werden ervan beschuldigd het meer niet tijdig te hebben leeggemaakt om de stortregens in juli te kunnen opvangen, maar konden dat volgens de onderzoekers ook niet helpen.

Het overvolle stuwmeer van Eupen begon afgelopen zomer water te lozen in de rivier de Vesder uitgerekend op het moment dat die al buiten zijn oevers trad. De overstromingen kostten tientallen mensen in plaatsjes als Pepinster, maar ook grotere steden als Luik en Verviers het leven. Als het stuwmeer de dagen daarvoor geleidelijk water had geloosd, had het een groter deel van de overvloedige neerslag kunnen bergen en de schade kunnen beperken, riepen critici onmiddellijk.

Maar zo'n vooruitziende blik was te veel gevraagd, is volgens de Waalse omroep RTBF de slotsom van een onderzoek in opdracht van de Waalse regering. De autoriteiten waren wel degelijk bedacht op het somberste scenario dat hun modellen ingaven. Maar ze werden verrast door extreme regenval, die volgens de onderzoekers maar eens in de honderd jaar voorkomt.

Het overstromingsgevaar in het dichtbebouwde en nauwe rivierdal van de Vesder is groot, constateren de onderzoekers. De vallei loopt veel sneller onder dan andere.

Meer uit Buitenland

Zeker twintig doden bij explosie brandstofopslag Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - De explosie op maandag in een brandstofopslag in Nagorno-Karabach heeft aan zeker twintig mensen het leven gekost. Nog eens 290 mensen zijn gewond geraakt, van wie een deel in levensgevaar is, zeggen de Armeense autoriteiten in het gebied. In Nagorno-Karabach zijn ruim 13.000 mensen op de vlucht geslagen en naar Armenië getrokken.

18 minuten geleden
Oekraïne: 26 van 38 Russische drones neergehaald

KYIV (ANP/AFP) - Rusland heeft in de nacht van maandag op dinsdag 38 drones ingezet voor aanvallen op Oekraïne. De meeste zouden zijn neergehaald, maar toch werd de voor de graanexport belangrijke havenstad aan de Donau Izmajil opnieuw getroffen, meldt de Oekraïense luchtmacht.

1 uur geleden
Rusland en VS beschuldigen elkaar van onrust Nagorno-Karabach

WASHINGTON/MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland en de VS hebben elkaar beschuldigd van het veroorzaken van instabiliteit rond Nagorno-Karabach. Maandag zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rusland een onbetrouwbare bondgenoot was voor Armenië. De Russische ambassadeur in de VS noemt die uitspraken "schandelijk" en zegt dat de VS alleen maar Rusland willen beschadigen.

1 uur geleden
Thaise protestleider krijgt vier jaar cel om majesteitsschennis

BANGKOK (ANP/AFP) - Een Thaise rechtbank heeft dinsdag een van de leidende figuren in de door jongeren geleide pro-democratische protestbeweging in het land tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij de koning zou hebben beledigd.

1 uur geleden
600 vluchtelingen in opvang Berlijn in quarantaine om mazelen

BERLIJN (ANP/DPA) - Een aankomstcentrum voor vluchtelingen in Berlijn is maandag in quarantaine geplaatst na een uitbraak van de mazelen. De ongeveer 600 bewoners van het centrum mogen het gebouw voorlopig niet verlaten, meldt het Duitse staatsbureau voor Vluchtelingenzaken.

2 uur geleden
Krant: moord sikh-leider in Canada was grotere operatie dan gemeld

SURREY (ANP) - Bij de moord op de separatistische sikh-leider Hardeep Singh Nijjar in juni in Canada waren minstens zes mannen en twee voertuigen betrokken. Dat concludeert The Washington Post op basis van beveiligingsvideobeelden en getuigenverklaringen. Volgens de krant duiden die bevindingen op een grotere en meer georganiseerde operatie dan Canadese autoriteiten eerder rapporteerden. Die repten slechts van twee gemaskerde mannen die Nijjar hadden neergeschoten.

4 uur geleden
Britse NCIS-acteur David McCallum op 90-jarige leeftijd overleden

NEW YORK (ANP) - De acteur David McCallum, bekend van zijn rollen in de Amerikaanse tv-series NCIS en The Man From U.N.C.L.E, is overleden. De in 1933 in Schotland geboren McCallum was 90. Hij stierf een natuurlijke dood, omringd door zijn familie in een ziekenhuis in New York.

5 uur geleden