Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: overstromingen België niet schuld van stuwbeheerder

Onderzoekers: overstromingen België niet schuld van stuwbeheerder

NAMEN (ANP) - De verwoestende overstromingen in België van afgelopen zomer vallen de beheerders van een Belgisch stuwmeer niet te verwijten, vinden onderzoekers. Zij werden ervan beschuldigd het meer niet tijdig te hebben leeggemaakt om de stortregens in juli te kunnen opvangen, maar konden dat volgens de onderzoekers ook niet helpen.

Het overvolle stuwmeer van Eupen begon afgelopen zomer water te lozen in de rivier de Vesder uitgerekend op het moment dat die al buiten zijn oevers trad. De overstromingen kostten tientallen mensen in plaatsjes als Pepinster, maar ook grotere steden als Luik en Verviers het leven. Als het stuwmeer de dagen daarvoor geleidelijk water had geloosd, had het een groter deel van de overvloedige neerslag kunnen bergen en de schade kunnen beperken, riepen critici onmiddellijk.

Maar zo'n vooruitziende blik was te veel gevraagd, is volgens de Waalse omroep RTBF de slotsom van een onderzoek in opdracht van de Waalse regering. De autoriteiten waren wel degelijk bedacht op het somberste scenario dat hun modellen ingaven. Maar ze werden verrast door extreme regenval, die volgens de onderzoekers maar eens in de honderd jaar voorkomt.

Het overstromingsgevaar in het dichtbebouwde en nauwe rivierdal van de Vesder is groot, constateren de onderzoekers. De vallei loopt veel sneller onder dan andere.

Meer uit Buitenland

Bij moordaanslag op Trump gedode omstander is 50-jarige man

BETHEL PARK (ANP/RTR) - De omstander die zaterdag om het leven kwam bij een moordaanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump is een 50-jarige man, Corey Comperatore. Dat blijkt uit een Facebook-post van zijn zus. "De PA (Pennsylvania) Trump Rally kostte mijn broer, Corey zijn leven. Door de haat jegens één man stierf de man van wie we het meest hielden", schreef de zus.

1 uur geleden
Media: ook explosieven in woning aanslagpleger Trump gevonden

BETHEL PARK (ANP) - In de woning van de 20-jarige man die zaterdag een moordaanslag pleegde op de Amerikaanse oud-president Donald Trump, zijn explosieven aangetroffen. Dat melden Amerikaanse media op basis van meerdere bronnen bij de autoriteiten. De Wall Street Journal meldde eerder al dat ook in de auto van de schutter explosieven waren gevonden.

1 uur geleden
Oud-vicepresident Pence: in VS geen plaats voor politiek geweld

WASHINGTON (ANP) - Mike Pence, tussen 2017 en 2021 vicepresident onder Donald Trump, zei zondag dat er "in Amerika geen plaats is voor politiek geweld". Pence zei dit in reactie op de moordaanslag zaterdag op zijn voormalige baas. "Dergelijk geweld moet universeel worden veroordeeld", voegde hij toe aan zijn bericht op X.

1 uur geleden
Premier Slowakije: aanslag Trump 'fotokopie' van aanslag op mij

BRATISLAVA (ANP/AFP) - De Slowaakse premier Robert Fico ziet grote overeenkomsten tussen de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump en de aanslag op zijn eigen leven eerder dit jaar. "Het scenario is net een fotokopie", zei Fico in een verklaring op zijn website.

2 uur geleden
Melania Trump noemt aanslagpleger een monster

WASHINGTON (ANP) - Melania Trump, vrouw van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, heeft de man die zaterdag het vuur opende tijdens een campagnebijeenkomst van haar man een "monster" genoemd. Dat deed ze in een bericht op X, waarin ze de moordaanslag veroordeelde.

2 uur geleden
Schutter moordaanslag Trump kon geïdentificeerd worden door wapen

BETHEL PARK (ANP) - Het wapen waarmee zaterdag in Pennsylvania een moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump werd gepleegd, is gebruikt om de schutter te identificeren. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Volgens ABC News melden bronnen bij de politie dat het wapen legaal was aangeschaft door zijn vader.

2 uur geleden
Hamas ontkent dat het zich terugtrekt uit onderhandelingen

GAZA-STAD (ANP/DPA/RTR) - Hamas ontkent dat het zich terugtrekt uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dat laat Izzat El-Reshiq, een lid van het politieke bureau van Hamas, weten in een verklaring.

3 uur geleden