Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: nieuw middel voor ernstige zieke coronapatiënten

Onderzoekers: nieuw middel voor ernstige zieke coronapatiënten

UTRECHT (ANP) - Onderzoekers hebben een nieuw medicijn gevonden voor zeer zieke coronapatiënten op de intensive care. Het bestaande middel tocilizumab, dat onder meer wordt gebruikt bij reumatoïde artritis, blijkt de ligduur en de termijn dat mensen moeten worden beademd te verkorten. Ook heeft het invloed op het aantal sterfgevallen. Dat heeft onderzoek in 260 ziekenhuizen over de hele wereld aangetoond.

Het UMC Utrecht coördineert het Europese deel van de studie. De onderzoekers zijn razend enthousiast. Arts-microbioloog Marc Bonten spreekt van "echt goed nieuws" voor patiënten. "Juist voor de groep ernstig zieke mensen op de intensive care hebben we nog niet vaak meegemaakt dat een nieuwe behandeling bewezen effectief is. Daarom is dit ook echt een doorbraak", zegt hij. Bovendien kunnen patiënten het medicijn nu meteen al krijgen.

Het middel bestaat uit een eiwit dat het immuunsysteem tempert. "Wij denken dat patiënten met Covid-19 die op de intensive care komen niet zozeer nog ziek zijn van het virus zelf, maar van de overreactie van het immuunsysteem op het virus", verduidelijkt intensivist Lennie Derde van het UMC Utrecht.

Het is de tweede bewezen effectieve therapie. Eerder werd duidelijk dat ook de ontstekingsremmer hydrocortison werkt tegen Covid-19. Bovendien toont dit onderzoek aan dat lopinavir en ritanovir niet blijken te helpen.

Meer uit Gezond

WHO hoopt met eenvoudige test verspreiding mpox in te dammen

GENÈVE (ANP/DPA) - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO geeft toestemming voor een eenvoudig toe te passen test op mpox, ook wel apenpokken genoemd. Door deze goedkeuring kunnen VN-organisaties dergelijke tests nu bij een Amerikaans bedrijf aanschaffen en verspreiden in landen en regio's met veel besmettingen. Snellere opsporing kan verdere uitbreiding van de ziekte tegengaan, hoopt de WHO.

13 uur geleden
Artsen zonder Grenzen hielp 27.500 gewonden in Gaza

AMSTERDAM (ANP) - Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zegt dat het in het afgelopen jaar 27.500 mensen met verwondingen heeft geholpen in de Gazastrook. De mensen raakten gewond door gewelddadigheden, in 80 procent van de gevallen door beschietingen.

1 dag geleden
Gezondheidsdienst: risico op marburgvirus in Europa laag

SOLNA (ANP) - Het gevaar dat Europeanen bij een reis naar Afrika besmet raken met het marburgvirus is laag, en de kans dat het virus zich binnen Europa verder verspreidt is heel laag. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Volgens het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) is de kans ook klein dat het virus in Nederland opduikt.

1 dag geleden
Tweetal test negatief op marburgvirus na alarm in Hamburg

HAMBURG (ANP/DPA) - Twee personen die woensdag uit een trein in Hamburg werden gehaald om vermoedelijke besmettingen met het dodelijke marburgvirus, zijn negatief getest op het virus. De autoriteiten in Hamburg hebben dat donderdag bekendgemaakt.

1 dag geleden
Weer negatief zwemadvies water bij Chemours nu doorspoelen stopt

DORDRECHT (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft uit voorzorg weer een negatief zwemadvies gegeven voor de Merwelanden-plas in Dordrecht, die op enkele kilometers van de Chemours-fabriek ligt. Het zwemseizoen is zoals gebruikelijk op 1 oktober beëindigd en daarom is ook gestopt met het 'doorspoelen' van de zwemplas. Door constant water aan en af te voeren, namen afgelopen zomer de PFAS-concentraties in de plas zodanig af dat het volgens de provincie weer verantwoord was om te zwemmen in Merwelanden.

1 dag geleden
Artsen en organisaties: actie nodig tegen obesitas bij kinderen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet doet te weinig tegen overgewicht en obesitas bij kinderen, klagen gezondheidsorganisaties en artsen. Ze vinden dat het te gemakkelijk is voor jongeren om aan ongezond eten te komen, en willen daarom maatregelen.

1 dag geleden
Rode Kruis vreest dat hulpverlening Libanon te gevaarlijk wordt

BEIROET (ANP) - Het wordt voor hulpverleners in Libanon steeds gevaarlijker om slachtoffers van het recent opgelaaide geweld te helpen. Vooral in het zuiden van het land, waar Israël een grondoffensief is begonnen, en in regio's die gebombardeerd worden staat de hulpverlening onder druk, zegt Lotte Ruppert, hoofd van de noodhulpoperatie van het Internationale Rode Kruis in Libanon. Volgens Ruppert is ook meer geld nodig om alle ontheemden en gewonden van hulp te kunnen blijven voorzien.

2 dagen geleden