Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: kabinet moet media sterker maken tegenover big tech

Onderzoekers: kabinet moet media sterker maken tegenover big tech

DEN HAAG (ANP) - Traditionele media zoals televisie en kranten hebben het lastig door de opkomst van grote techbedrijven achter bijvoorbeeld social media en het kabinet moet daar wat aan doen, vinden onderzoekers van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Anders komt de waakhondfunctie die de media spelen in de democratie in gevaar, valt te lezen in hun rapport. De raad stelt onder meer voor om ervoor te zorgen dat betrouwbare informatie hoger op de tijdlijnen van sociale media en in de resultaten van zoekmachines verschijnt.

"Een democratie functioneert bij de gratie van geïnformeerde burgers", schrijven de opstellers van het rapport. Zij zien een "gestage verdringing" van het werk van journalisten, dat steeds minder makkelijk te vinden is en dus minder mensen bereikt. "Daarmee staat in het huidige mediasysteem de democratische kwaliteit van de informatievoorziening onder druk." Temeer omdat veel informatie van "twijfelachtige kwaliteit" rondgaat die niet onafhankelijk of betrouwbaar is, of niet voorzien is van context.

De onderzoekers zien de "platformisering van de publieke ruimte" als een belangrijke oorzaak: het maatschappelijke debat verschuift van zaaltjes, opiniepagina's en radio- en televisiestudio's naar socialmediaplatforms. Deze techbedrijven hebben "een superieur advertentiemodel ontwikkeld en het overgrote deel van de advertentie-inkomsten naar zich toe weten te trekken." Traditionele media komen daar moeilijk tussen. Deze ontwikkeling kan volgens de WRR alleen gestopt worden als de overheid ingrijpt.

Communicatie

De onderzoekers wijzen ook op de verantwoordelijkheid van politici en bestuurders. Die moeten niet alleen communiceren via platforms die democratische waarden niet onderschrijven, vinden ze. Het sociale medium X krijgt op dit vlak veel kritiek, maar wordt desondanks veel gebruikt door ministeries en politici.

Vooral bij de lokale media vallen zware klappen volgens de WRR. In sommige regio's wordt het lokale bestuur niet of amper in de gaten gehouden door journalisten. De WRR pleit daarom voor meer ondersteuning door de overheid, onder meer financieel.

Europese wetgeving

Een andere aanbeveling is om meer gebruik te maken van al bestaande Europese wetgeving. Dan gaat het bijvoorbeeld om regels die moeten voorkomen dat media in handen zijn van slechts enkele bedrijven.

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) komt op een later moment met een reactie op de bevindingen.

Meer uit Binnenland

UNICEF: kinderen en jongeren voor verbod sociale media

DEN HAAG (ANP) - Kinderen en jongeren in Nederland zijn voor een leeftijdsgrens voor sociale media. UNICEF Nederland vroeg ruim 1000 kinderen en jongeren (10-18 jaar) in Nederland naar hun ervaringen met sociale media, van wie 69 procent aangaf voor een socialemediaverbod te zijn.

2 uur geleden
VNO-NCW en provincies willen snel totaalpakket stikstof

DEN HAAG (ANP) - Het 'startpakket' aan stikstofmaatregelen waarmee het kabinet vorige maand is gekomen, schiet tekort. Dat stellen Ingrid Thijssen van ondernemersorganisatie VNO-NCW en Ina Adema, voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO), in De Telegraaf. Zij willen dat er nog voor de zomer een totaalpakket komt om de stikstofproblematiek op te lossen.

2 uur geleden
Auto uit het water in Winschoten gehesen

WINSCHOTEN (ANP) - De auto die dinsdagavond in het water in Winschoten werd gevonden in de zoektocht naar de vermiste Jeffrey (10) en Emma (8) is uit het water gehesen. Het kenteken komt overeen met dat van de grijze Toyota Avensis van de vader (67) van de kinderen.

5 uur geleden
Meerdere lichamen gevonden in auto in water Winschoten

WINSCHOTEN (ANP) - In het water in Winschoten is in de zoektocht naar de vermiste kinderen Emma (8) en Jeffrey (10) een auto "van een vergelijkbaar type" als die van de vader van de kinderen gevonden. Daarin bevinden zich "meerdere lichamen", hoeveel is nog niet duidelijk, meldt de politie.

5 uur geleden
Amnesty: blij met onderzoek naar Israël, maar 'verwoestend laat'

AMSTERDAM (ANP) - Een Europees onderzoek naar schending van het humanitair recht door Israël is "een welkome eerste stap" maar wel een die "verwoestend laat" komt, vindt Eve Geddie van Amnesty International. Zeventien EU-lidstaten steunden dinsdag het verzoek van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) tot een dergelijk onderzoek. Daarop besloot EU-buitenlandchef Kaja Kallas het onderzoek uit te voeren.

9 uur geleden
Politie waardeert hulp burgers bij zoektocht naar Jeffrey en Emma

FINSTERWOLDE (ANP) - De politie merkt dat burgers graag willen helpen zoeken naar de vermiste Jeffrey (10) en Emma (8). Dinsdagmiddag meldden tientallen mensen zich bij het buurthuis in Finsterwolde, van waaruit de zoektocht wordt gecoördineerd. Onder hen ook veel inwoners van de omliggende dorpen. "Dat waarderen we zeer."

10 uur geleden
Tientallen vrachtwagens met hulpgoederen toegelaten tot Gaza

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Israël meldt dat dinsdag 93 vrachtwagens van de Verenigde Naties zijn toegelaten tot de Gazastrook. De wagens vervoerden humanitaire hulp, waaronder meel voor bakkerijen, babyvoeding, medische apparatuur en medicijnen.

11 uur geleden