Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers hoopvol over nieuwe behandeling bij nierfalen

Onderzoekers hoopvol over nieuwe behandeling bij nierfalen

UTRECHT (ANP) - Onderzoekers denken met een nieuwe dialysemethode, hemodiafiltratie, definitief een betere behandeling te weten voor patiënten met nierfalen. Die zou effectiever werken dan de gebruikelijke hemodialyse en meer succes hebben. "Met deze dialysebehandeling neemt de kans op overlijden met 23 procent af", zegt UMC Utrecht zelfs.

Peter Blankestijn, nefroloog, en Michiel Bots, arts-epidemioloog, uit UMC Utrecht waren voortrekkers van een Europees onderzoek. De resultaten van dit onderzoek staan vrijdag ook in de The New England Journal of Medicine.

Ruim 6200 patiënten in Nederland en zo 'n 4 miljoen in de hele wereld krijgen dialyse. Afvalstoffen en vocht worden daarmee uit het bloed gehaald. Hemodialyse is de meest gebruikte dialysemethode. Elk jaar overlijdt 10 procent van de behandelde patiënten. Hemodiafiltratie verwijdert meer afvalstoffen. "Hoog gedoseerde hemodiafiltratie biedt nierpatiënten een grotere kans op overleving", aldus de deskundigen.

Belangrijke stap

"Deze dialysebehandeling heeft dezelfde frequentie en tijdsduur als hemodialyse, namelijk driemaal per week 4 tot 5 uur", licht Peter Blankestijn toe."De resultaten van ons onderzoek zijn een belangrijke stap voorwaarts in de behandeling van patiënten met nierfalen."

Er werd al eerder rekening gehouden met kansen die de nieuwe methode leek te bieden, maar eerdere studies konden geen uitsluitsel geven of een hoge dosis hemodiafiltratie echt wel voordeel biedt.

Meer uit Gezond

Vaccinatiegraad baby's en kleuters stabiel, RIVM positief

BILTHOVEN (ANP) - Het percentage baby's en kleuters dat is ingeënt tegen besmettelijke ziektes is niet verder gedaald. De vaccinatiegraad stabiliseert. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt dat positief, maar maakt zich wel zorgen over de verder gedaalde vaccinatiegraad bij kinderen van 9 jaar en ouder.

9 minuten geleden
Dijkstra schrikt van 'onaanvaardbare' situatie huisartsen Co-Med

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra is "geschrokken van de signalen over de situaties die zijn ontstaan" bij de commerciële landelijke huisartsenketen Co-Med. Ze reageerde tijdens een Kamerdebat op de actie van vier grote zorgverzekeraars die Co-Med in gebreke hebben gesteld, onder meer omdat huisartsen te weinig beschikbaar zijn voor patiënten. Ook rekeningen worden niet betaald, waardoor opnieuw het faillissement van de keten is aangevraagd.

19 uur geleden
Dijkstra: akkoord over kinderhartchirurgie, umc's werken samen

DEN HAAG (ANP) - De vijf universitaire ziekenhuizen waar kinderhartchirurgie plaatsvindt gaan intensiever met elkaar samenwerken. Ze hebben afspraken met elkaar gemaakt om deze specifieke zorg te verbeteren, meldt demissionair zorgminister Pia Dijkstra in een Kamerbrief. Zo komt er onder meer een landelijk multidisciplinair overleg, komen er normen over de kwaliteit en jaarlijkse evaluaties. Daarover is een akkoord gesloten, dat ze heeft ondertekend. Dijkstra gaat ervan uit dat dit bijdraagt aan "rust en ruimte" voor de artsen en de patiënten.

21 uur geleden
Patiëntenfederatie bezorgd over huisartsenketen Co-Med

UTRECHT (ANP) - Patiëntenfederatie Nederland heeft "heel veel zorgen" over de situatie rond de commerciële huisartsenketen Co-Med. De zorgverzekeraars hebben dat bedrijf in gebreke gesteld en een nieuwe groep schuldeisers vraagt om het faillissement van de keten.

22 uur geleden
Durfinvesteerder laat Nederlandse zorg vaker links liggen

ZEIST (ANP) - Het aantal overnames en samenwerkingsverbanden in de zorg blijft toenemen, maar durfinvesteerders trekken zich uit de Nederlandse sector terug. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau JBR.

1 dag geleden
Zorgverzekeraars stellen huisartsenketen Co-Med in gebreke

TILBURG (ANP) - De vier grote zorgverzekeraars hebben de commerciële huisartsenketen Co-Med officieel in gebreke gesteld. Dat is een soort laatste waarschuwing. CZ bevestigt dit na berichtgeving in de Volkskrant. De meeste Co-Med-cliënten zijn aangesloten bij die zorgverzekeraar, die daarom het voortouw neemt, mede namens Zilveren Kruis, VGZ en Menzis.

1 dag geleden
Weer vragen schuldeisers om faillissement Co-Med

HAARLEM (ANP) - Drie mensen die voor de commerciële huisartsenketen Co-Med hebben gewerkt, vragen om het faillissement van dat bedrijf. Ze zeggen dat ze wachten op hun salaris van bij elkaar ruim 100.000 euro. Dat laat incassobureau Cash & Credit Collectors weten na berichtgeving in De Telegraaf.

1 dag geleden