Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: genderongelijkheid in relatie zelfde als voor Covid

Onderzoekers: genderongelijkheid in relatie zelfde als voor Covid

UTRECHT (ANP) - De coronacrisis heeft de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen niet blijvend vergroot of verkleind, concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. In de eerste maanden van de coronacrisis veranderde er wel veel in de ongelijkheid tussen partners.

Zo ervoeren moeders in april 2020 meer werkdruk dan voor de pandemie. Meer dan de helft van de moeders werkte in een cruciaal beroep, tegenover een derde van de mannen. Meer dan 20 procent van de vaders zei toen vaker zorgtaken op zich te nemen dan voorheen. Deze invloed van de pandemie vinden de onderzoekers in de recentste meting nauwelijks nog terug. Hoewel mannen weer minder zorgtaken op zich nemen, zijn mannen en vrouwen even tevreden over de verdeling van deze taken.

De invloed van de coronacrisis is dus beperkt gebleven, stellen de sociologen van de Utrechtse universiteit. De taakverdeling ging weer vrij snel terug naar de situatie van voor de pandemie. "In november 2020 constateerden we al dat het aandeel vaders dat meer voor hun kinderen zorgt aan het afnemen was", aldus onderzoeker Chantal Remery.

Ook daalde het aantal mannen dat huishoudelijke taken op zich neemt sinds juni 2020. In de laatste meting had 27 procent van de vrouwen het gevoel dat zij meer huishoudelijke taken op zich namen dan hun partner. 16 procent van de mannen gaf aan juist meer van dat soort taken uit te voeren. Bij de eerste meting aan het begin van de crisis deden mannen juist meer huishoudelijke taken dan vrouwen.

De onderzoekers hebben zowel de situatie van vaders en moeders als van mannen en vrouwen zonder kinderen onderzocht.

Meer uit Binnenland

Reisbranchevereniging ANVR bezorgd over boerenacties

DEN HAAG (ANP) - Reisbranchevereniging ANVR maakt zich "flinke zorgen" over eventuele boerenacties maandag. Boerenorganisaties hebben aangekondigd die dag het land plat te willen leggen, waarbij onder andere over acties bij Schiphol wordt gesproken. "Het wordt uitermate spannend", zegt Frank Radstake van de ANVR zaterdagavond in het tv-programma EenVandaag.

14 minuten geleden
NVWA onderzoekt contacten met Duitse varkenshouder na uitbraak

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat na welke contacten er zijn geweest tussen Nederlandse bedrijven en de varkensboerderij vlak over de grens met Duitsland waar de Afrikaanse varkenspest is uitgebroken. De beschermingszones om het besmette bedrijf hebben nu nog geen invloed op Nederlands grondgebied, laat een woordvoerder van het ministerie van Landbouw weten.

1 uur geleden
Nog twee arrestaties om openlijke geweldpleging bij huis minister

NUNSPEET (ANP) - De politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond. Het gaat om mannen van 26 en 30 jaar, beide afkomstig uit het Gelderse Nunspeet. Zij worden ook verdacht van het plegen van diefstal van een camera langs de weg.

1 uur geleden
FVD steunt aangekondigde boerenacties

TUIL (ANP) - Forum voor Democratie (FVD) steunt de aangekondigde acties van komende maandag door boeren. Dat zei FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren zaterdag op een bijeenkomst in het Gelderse Tuil over de stikstofplannen van het kabinet.

3 uur geleden
NS presenteert nieuwe, snelle intercity

ROTTERDAM (ANP) - De NS heeft zaterdag in Rotterdam het publiek kennis laten maken met een nieuwe versie van de intercity, ontwikkeld door de Franse fabrikant Alstom. De trein heeft een topsnelheid van 200 kilometer per uur en trekt, door extra aandrijving, sneller op dan gebruikelijke treinen op de hogesnelheidslijn. "Wat goed van pas komt in het kleine Nederland met relatief veel stops", aldus de NS.

4 uur geleden
Farmers Defence Force: geen idee wat er maandag gaat gebeuren

DEN HAAG (ANP) - De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft "geen idee wat er maandag allemaal gaat gebeuren", aldus vice-voorzitter Jos Ubels zaterdag. "Maar dat er wat gaat gebeuren, dat is wel zeker. Dat lees en hoor je overal", aldus Ubels.

6 uur geleden
Women on Waves krijgt aanvragen uit de VS voor abortusschip

AMSTERDAM (ANP) - De stichting voor abortusrechten Women on Waves krijgt aanvragen uit Amerika voor het laten uitvaren van het abortusschip, bevestigt oprichtster van de organisatie Rebecca Gomperts na berichtgeving van EenVandaag. Sinds het federale recht op abortus in de VS werd geschrapt nam het aantal hulpvragen aan abortusrechtenorganisaties sowieso toe, aldus de abortusarts.

7 uur geleden