Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: genderongelijkheid in relatie zelfde als voor Covid

Onderzoekers: genderongelijkheid in relatie zelfde als voor Covid

UTRECHT (ANP) - De coronacrisis heeft de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen niet blijvend vergroot of verkleind, concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. In de eerste maanden van de coronacrisis veranderde er wel veel in de ongelijkheid tussen partners.

Zo ervoeren moeders in april 2020 meer werkdruk dan voor de pandemie. Meer dan de helft van de moeders werkte in een cruciaal beroep, tegenover een derde van de mannen. Meer dan 20 procent van de vaders zei toen vaker zorgtaken op zich te nemen dan voorheen. Deze invloed van de pandemie vinden de onderzoekers in de recentste meting nauwelijks nog terug. Hoewel mannen weer minder zorgtaken op zich nemen, zijn mannen en vrouwen even tevreden over de verdeling van deze taken.

De invloed van de coronacrisis is dus beperkt gebleven, stellen de sociologen van de Utrechtse universiteit. De taakverdeling ging weer vrij snel terug naar de situatie van voor de pandemie. "In november 2020 constateerden we al dat het aandeel vaders dat meer voor hun kinderen zorgt aan het afnemen was", aldus onderzoeker Chantal Remery.

Ook daalde het aantal mannen dat huishoudelijke taken op zich neemt sinds juni 2020. In de laatste meting had 27 procent van de vrouwen het gevoel dat zij meer huishoudelijke taken op zich namen dan hun partner. 16 procent van de mannen gaf aan juist meer van dat soort taken uit te voeren. Bij de eerste meting aan het begin van de crisis deden mannen juist meer huishoudelijke taken dan vrouwen.

De onderzoekers hebben zowel de situatie van vaders en moeders als van mannen en vrouwen zonder kinderen onderzocht.

Meer uit Binnenland

Politie zoekt mannen en vrouw voor fatale steekpartij Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - De politie is op zoek naar drie verdachten die te maken hebben met een dodelijke steekpartij in Nijmegen afgelopen zondagavond. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Bij de steekpartij overleed een 38-jarige man uit Arnhem. Een 61-jarige man uit Oosterbeek raakte gewond.

2 uur geleden
Oproep Stadskanaal aan andere gemeenten: vang asielzoekers op

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal heeft unaniem een motie aangenomen waarin andere gemeenten worden opgeroepen asielzoekers op te vangen. Dat gebeurde maandagavond tijdens een ingelast spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. Burgemeester Klaas Sloots verwacht niet dat de motie enkel symbolische waarde heeft, maar hoopt hiermee "de handen op elkaar te krijgen" bij andere gemeenten. En dan in het bijzonder de gemeenten buiten Groningen.

2 uur geleden
Gemeente gaat in beroep tegen vonnis asielopvang Uden

UDEN (ANP) - De gemeente Maashorst gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die afgelopen vrijdag bepaalde dat de opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in het Brabantse Uden voorlopig niet doorgaat.

3 uur geleden
Opnieuw honderden bijeen voor viering Chanoeka in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn een paar honderd mensen bij elkaar gekomen voor de viering van het joodse feest Chanoeka. Vorige week kwamen er ook al honderden mensen af op de aftrap van het lichtjesfeest op de Dam. Maandagavond was de viering van de vijfde dag van het feest op de Zuidas, op het George Gershwinplein, met onder meer lichtjes en livemuziek.

3 uur geleden
OM over doodgestoken vrouw in Apeldoorn: 'Dit is eerwraak'

ZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.

5 uur geleden
Syriër uit Druten blijft vast voor seksueel geweld en foltering

DEN HAAG (ANP) - De 55-jarige Syriër die vrijdag is gearresteerd in het Gelderse Druten op verdenking van internationale misdrijven in zijn vaderland, blijft vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag besloot maandag het voorarrest met veertien dagen te verlengen.

5 uur geleden
IND moet nog meer dan 44.000 asielaanvragen beoordelen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 44.000 asielzoekers wachten momenteel op de beoordeling van hun aanvraag. Een jaar geleden had de Immigratie- en Naturalisatiedienst ruim 32.000 openstaande aanvragen.

6 uur geleden