Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: coronavirus dook mogelijk al eerder op in China

Onderzoekers: coronavirus dook mogelijk al eerder op in China

LONDEN (ANP/RTR) - Onderzoekers van de Harvard Medical School sluiten niet uit dat het coronavirus zich al in augustus 2019 verspreidde in China. Ze baseren zich op satellietbeelden en gegevens van zoekmachines op internet.

De onderzoekers zochten uit hoe vaak op internet is gezocht naar symptomen die worden geassocieerd met het virus, zoals hoesten en diarree. Ook keken ze op satellietbeelden naar de drukte op parkeerplaatsen bij ziekenhuizen in Wuhan, waar het coronavirus eind vorig jaar opdook.

Zowel het verkeer bij ziekenhuizen als het gebruik van zoekmachines om naar symptomen te zoeken, zou aan het eind van de zomer en het begin van de herfst al zijn toegenomen. De onderzoekers erkennen dat ze niet met volledige zekerheid kunnen zeggen of er een direct verband is met het coronavirus.

"Deze bevindingen ondersteunen de hypothese dat het virus op natuurlijke wijze opdook in het zuiden van China en mogelijk al circuleerde op het moment van de clusterbesmetting in Wuhan", schrijven ze. Het zou met name opvallend zijn dat in augustus via zoekmachines veel vaker is gezocht naar "diarree", omdat dat niet zou zijn gebeurd in eerdere griepseizoenen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is niet te spreken over het onderzoek. "Ik denk dat het belachelijk, echt belachelijk, is om tot deze conclusie te komen op basis van oppervlakkige observaties van zaken als verkeersvolume", zei een woordvoerster.

Meer uit Buitenland

Poolse krant: raket die Pools dorp raakte was Oekraïens

WARSCHAU (ANP/RTR) - De raket die vorig jaar een Pools dorp raakte met twee doden tot gevolg, was Oekraïens. Dat is volgens de Poolse krant Rzeczpospolita bevestigd door experts in Polen. Oekraïne heeft tot dusver ontkend dat een van zijn raketten in de NAVO-lidstaat is neergekomen.

13 minuten geleden
Duitse politiebond is tegen grenscontroles bij Polen en Tsjechië

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politievakbond GdP vindt het niet verstandig om weer vaste controles in te voeren aan de grens met Polen en Tsjechië. De bond reageert daarmee op uitspraken van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser, die het toezicht wil aanscherpen in de strijd tegen mensensmokkel. Volgens haar woordvoerder zijn extra politiecontroles een optie.

14 minuten geleden
Kapitein cruiseschip krijgt 5 jaar cel voor fatale botsing Donau

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De kapitein van een cruiseschip dat in 2019 betrokken was bij een dodelijke aanvaring op de Donau in Boedapest, is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Er vielen 27 doden toen het schip in de Hongaarse hoofdstad tegen een rondvaartboot botste. Het was de grootste ramp in een halve eeuw op de Donau.

43 minuten geleden
Zeker twintig doden bij explosie brandstofopslag Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - De explosie op maandag in een brandstofopslag in Nagorno-Karabach heeft aan zeker twintig mensen het leven gekost. Nog eens 290 mensen zijn gewond geraakt, van wie een deel in levensgevaar is, zeggen de Armeense autoriteiten in het gebied. In Nagorno-Karabach zijn ruim 13.000 mensen op de vlucht geslagen en naar Armenië getrokken.

2 uur geleden
Oekraïne: 26 van 38 Russische drones neergehaald

KYIV (ANP/AFP) - Rusland heeft in de nacht van maandag op dinsdag 38 drones ingezet voor aanvallen op Oekraïne. De meeste zouden zijn neergehaald, maar toch werd de voor de graanexport belangrijke havenstad aan de Donau Izmajil opnieuw getroffen, meldt de Oekraïense luchtmacht.

3 uur geleden
Rusland en VS beschuldigen elkaar van onrust Nagorno-Karabach

WASHINGTON/MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland en de VS hebben elkaar beschuldigd van het veroorzaken van instabiliteit rond Nagorno-Karabach. Maandag zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rusland een onbetrouwbare bondgenoot was voor Armenië. De Russische ambassadeur in de VS noemt die uitspraken "schandelijk" en zegt dat de VS alleen maar Rusland willen beschadigen.

3 uur geleden
Thaise protestleider krijgt vier jaar cel om majesteitsschennis

BANGKOK (ANP/AFP) - Een Thaise rechtbank heeft dinsdag een van de leidende figuren in de door jongeren geleide pro-democratische protestbeweging in het land tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij de koning zou hebben beledigd.

3 uur geleden