Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: coronaprik bevordert geen miskraam

Onderzoekers: coronaprik bevordert geen miskraam

OSLO (ANP) - Het lijkt er steeds nadrukkelijker op dat tegen Covid-19 geprikte aanstaande moeders geen verhoogd risico hebben op een miskraam. Dat staat op de site van het Noorse instituut voor de publieke gezondheid. Een onderzoekster van deze organisatie, Maria C. Magnus, verdiepte zich erin met collega's van het National Institute of Environmental Health Sciences in de VS en de University of Ottawa in Canada.

Vrouwen die in verwachting zijn krijgen in ons land al het advies om zich te laten vaccineren. "Vaccinatie is veilig en effectief, ook in de zwangerschap", zegt het RIVM. Volgens Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC te Rotterdam, voegt het resultaat van het nieuwe internationale onderzoek nog meer toe aan de onderbouwing van deze inschatting.

Gegevens van 4521 vrouwen die een miskraam kregen werden in het onderzoek vergeleken met die van 13.956 vrouwen die dat niet hoefden mee te maken. "Er was geen verschil in de vaccinatiegraad tijdens de zwangerschap tussen degenen die wel en geen miskraam hebben gehad", aldus het Noorse instituut.

Meerdere onderzoeken

Er zijn al meer onderzoeken gedaan. "Er is nog steeds beperkte kennis over Covid-19-vaccinatie van zwangere vrouwen, maar geen van de onderzoeken heeft tot nu toe een verhoogd risico op zwangerschapscomplicaties gevonden", aldus Magnus.

De onderzoekers keken ook of de verschillende vaccins, Pfizer, Moderna of AstraZeneca, nog wat uitmaakten, maar vonden ook daarvoor geen aanwijzingen. Het aantal doses maakte volgens de onderzoeksresulaten evenmin verschil.

Meer uit Gezond

467 meldingen over langdurige klachten na coronavaccinatie

DEN BOSCH (ANP) - Bij een stichting die bijhoudt hoeveel mensen langdurige klachten hebben nadat ze gevaccineerd zijn met een coronavaccin, zijn tot nu toe 467 meldingen binnengekomen. Die klachten zijn drie maanden na vaccinatie niet verdwenen en gaan onder meer over vermoeidheid, hoofdpijn en haaruitval, meldt C-support donderdag. Volgens de stichting houdt een kleine groep na vaccinatie klachten en is een verband met de vaccins nog onduidelijk.

21 uur geleden
Kamer wil einde aan kiloknaller en ander gestunt met voedselprijs

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten moeten stoppen met het aanbieden van kiloknallers voor vlees, vindt de Tweede Kamer. Ook moeten zij stoppen met prijsstunts voor groente, fruit, zuivel en andere agrarische basisproducten. Wel moet het mogelijk blijven om de prijzen te verlagen van producten die anders bederven.

23 uur geleden
Inspectie tevreden over drinkwaterkwaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het water dat drinkwaterbedrijven vorig jaar uit de kraan lieten komen bij Nederlanders was van goede kwaliteit, concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Van de ruim 540.000 metingen die werden gedaan om de kwaliteit te toetsen, voldeed het water in 99,9 procent aan alle normen, stelt de inspectie, die zijn bevindingen over 2021 aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

1 dag geleden
EMA: herhaalprikken corona ook geschikt voor ongevaccineerden

AMSTERDAM (ANP) - De coronavaccins van Pfizer en Moderna die nu gebruikt worden als herhaalprik, kunnen ook ingezet worden als basisvaccinatie tegen het virus, concludeert de Europese medicijnwaakhond EMA. De vaccins zijn aangepast zodat ze beter werken tegen de omikronvariant van het virus.

2 dagen geleden
Aantal nieuwe coronagevallen blijft laag, daalt niet meer

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet meer. Het aantal bevestigde besmettingen is nu stabiel op een laag niveau.

3 dagen geleden
Patiƫntenorganisaties: advies kinderhartchirurgie teleurstellend

HAARLEM (ANP) - Meerdere patiƫntenorganisaties voor mensen met een hartaandoening zijn "teleurgesteld" over het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de concentratie van de zorg voor kinderen die een hartoperatie moeten ondergaan. Het voorstel van de NZa om de zorg te verdelen in een noordelijke en zuidelijke regio noemen de organisaties "onwenselijk".

3 dagen geleden
Gratis tampons en maandverband voor mensen met laag inkomen

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA krijgt voldoende steun, zegt de partij. De Kamer vindt dat nodig omdat een op de tien meisjes en vrouwen die in armoede leeft soms geen tampons of maandverband kunnen betalen.

3 dagen geleden