Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: coronaprik bevordert geen miskraam

Onderzoekers: coronaprik bevordert geen miskraam

OSLO (ANP) - Het lijkt er steeds nadrukkelijker op dat tegen Covid-19 geprikte aanstaande moeders geen verhoogd risico hebben op een miskraam. Dat staat op de site van het Noorse instituut voor de publieke gezondheid. Een onderzoekster van deze organisatie, Maria C. Magnus, verdiepte zich erin met collega's van het National Institute of Environmental Health Sciences in de VS en de University of Ottawa in Canada.

Vrouwen die in verwachting zijn krijgen in ons land al het advies om zich te laten vaccineren. "Vaccinatie is veilig en effectief, ook in de zwangerschap", zegt het RIVM. Volgens Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC te Rotterdam, voegt het resultaat van het nieuwe internationale onderzoek nog meer toe aan de onderbouwing van deze inschatting.

Gegevens van 4521 vrouwen die een miskraam kregen werden in het onderzoek vergeleken met die van 13.956 vrouwen die dat niet hoefden mee te maken. "Er was geen verschil in de vaccinatiegraad tijdens de zwangerschap tussen degenen die wel en geen miskraam hebben gehad", aldus het Noorse instituut.

Meerdere onderzoeken

Er zijn al meer onderzoeken gedaan. "Er is nog steeds beperkte kennis over Covid-19-vaccinatie van zwangere vrouwen, maar geen van de onderzoeken heeft tot nu toe een verhoogd risico op zwangerschapscomplicaties gevonden", aldus Magnus.

De onderzoekers keken ook of de verschillende vaccins, Pfizer, Moderna of AstraZeneca, nog wat uitmaakten, maar vonden ook daarvoor geen aanwijzingen. Het aantal doses maakte volgens de onderzoeksresulaten evenmin verschil.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Milde coronabesmetting zwangere vrouw kan baby soms fataal worden

ROTTERDAM (ANP) - Zelfs een milde coronabesmetting kan bij zwangere vrouwen soms dodelijk uitwerken voor de ongeboren baby, denken onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Ze hebben van dertien baby's die voor de geboorte in de buik zijn overleden vastgesteld dat de moeder een corona-infectie achter de rug had, bevestigt gynaecoloog Sam Schoenmakers na berichtgeving door de Volkskrant.

5 uur geleden
Stijging van aantal positieve tests stokt: 21.552 nieuwe gevallen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de veertiende dag op rij dat er iets meer dan 20.000 besmettingen aan het licht komen.

6 uur geleden
Grootste groei Covidpatiënten in ziekenhuizen sinds begin januari

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, aldus cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vergeleken met één jaar geleden liggen er nu ruim 1000 mensen meer in de ziekenhuizen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

7 uur geleden
Personeel zelfstandige kliniek pas naar ziekenhuis bij code zwart

ZOETERMEER (ANP) - Zelfstandige klinieken kunnen hun personeel pas afstaan aan ziekenhuizen als code zwart is afgekondigd. Dat zegt branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) in reactie op een uitspraak van demissionair coronaminister Hugo de Jonge. De bewindsman zei zaterdag in een NOS-bericht liever te willen dat medewerkers van particuliere klinieken gaan helpen bij de acute en kritieke zorg in ziekenhuizen, in plaats van planbare behandelingen zoals een heupoperatie van hen over te nemen.

8 uur geleden
Wetenschapper noemt vaccins effectief tegen Omikron-variant

JOHANNESBURG (ANP/RTR) - De bestaande vaccins tegen het coronavirus zijn waarschijnlijk ook effectief tegen de nieuwe Omikron-variant, zegt de leidende epidemioloog in Zuid-Afrika. Volgens Salim Abdool Karim helpen de inentingen ook bij de nieuwste variant tegen een ernstig ziekteverloop.

10 uur geleden
Vaccinaties hoeven niet te stoppen, eisen Viruswaarheid afgewezen

DEN HAAG (ANP) - Nederland hoeft niet te stoppen met het vaccineren tegen het coronavirus. De eisen van protestgroep Viruswaarheid zijn maandag afgewezen door de rechtbank in Den Haag.

10 uur geleden
Eerste Omikron-gevallen in Canada

TORONTO (ANP/RTR) - In Canada zijn zondag voor het eerst coronabesmettingen met de Omikron-variant vastgesteld, meldt het ministerie van Gezondheid van de provincie Ontario. Het gaat om twee mensen die recentelijk in Nigeria zijn geweest. Beiden zitten nu in quarantaine.

22 uur geleden