Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: belasting op tabak werkt tegen babysterfte

Onderzoekers: belasting op tabak werkt tegen babysterfte

ROTTERDAM (ANP) - Als ieder land de belasting op tabak naar ruim 75 procent van de verkoopprijs had opgedreven, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aanbevolen, dan waren er in 2018 ongeveer 231.000 kinderen tot 1 jaar minder gestorven. Dat valt volgens Erasmus MC in Rotterdam op te maken uit een studie waaraan dit centrum heeft meegewerkt, samen met het Imperial College in Londen.

"Tabaksrook heeft een direct en indirect effect op de gezondheid van kinderen. Zo kan roken tijdens de zwangerschap leiden tot vroeggeboorte en kan de blootstelling aan tabaksrook wiegendood, astma en ernstige luchtweginfecties veroorzaken", aldus het Erasmus op de eigen site..

Tussen 2008-2018 was de sterfte alleen al onder pasgeborenen en zuigelingen respectievelijk 14 en 25 per 1000 geboorten wereldwijd, maar in arme landen gingen er veel meer baby 's dood dan in rijke. In arme landen is de belasting op sigaretten vaak lager.

Belasting op peil

"Onze studie levert cruciale nieuwe aanwijzingen dat het verhogen van tabaksbelasting een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van babysterfte wereldwijd, vooral in lage-inkomenslanden", zegt Marta Rado, mede-onderzoekster. Ze werkt bij Neonatologie en bij Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC Sophia. Rookvrij opgroeien zou volgens haar een wereldwijde prioriteit moeten zijn.

Ook kinderarts-neonatoloog Jasper Been van het Erasmus MC Sophia was betrokken bij het onderzoek. "Het is essentieel dat landen hun belasting van sigaretten op peil brengen, zoals geadviseerd door de WHO. Dit spaart vele mensenlevens, inclusief die van kinderen", stelt hij op de site van het Erasmus.

In 2018 woonde 14 procent van de wereldbevolking in een land dat de WHO-aanbeveling had gevolgd. Dat waren vooral rijkere landen. Volgens een overzicht van de antiverslavingsorganisatie Jellinek was in ons land in maart 2019 de prijs van een pakje van 20 sigaretten 6,19 euro, waarvan 3,81 euro accijns was en 1,07 euro btw. Daarmee voldoet Nederland aan de aanbeveling.

De studie van de genoemde onderzoekers is gepubliceerd op het internationale gezondheidsforum PLOS Global Public Health.

Meer uit Gezond

Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

14 uur geleden
Meer studie nodig om behandeling hersenschudding in VS te snappen

DEN HAAG (ANP) - Er is meer onderzoek nodig naar de werking van een Amerikaanse behandeling voor een hersenschudding. Dat is de uitkomst van een studie door het Amsterdam UMC. Onderzoekers zien dat een meerderheid van de patiënten na de behandeling minder last heeft van klachten, maar snappen nog niet hoe dat kan.

2 dagen geleden
Organisatie: behandelcentra longcovid moeten er komen

DEN HAAG (ANP) - Het is bijzonder pijnlijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geen geld uittrekt voor behandelcentra en behandelingen voor patiënten met langdurige covidklachten. Dat laat directeur Diewke De Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL desgevraagd weten na berichtgeving daarover van Kassa. Het is van belang dat de beschikbare kennis over de ziekte gecentreerd wordt op één plek, zodat de naar schatting 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten geholpen kunnen worden, aldus De Haen.

2 dagen geleden
Trimbos: xtc-pillen met gevaarlijke hoeveelheid MDMA in omloop

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.

3 dagen geleden
NVWA: sapkuren bevatten nog steeds onterechte medische claims

UTRECHT (ANP) - Websites blijven sapkuren van medische claims voorzien, terwijl dat niet mag, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sapkuren zouden volgens de beweringen ziekten kunnen genezen of voorkomen, maar dat is nooit bewezen. Uit eigen onderzoek van de NVWA blijkt dat 17 van de 29 onderzochte websites medische claims plaatsen over hun sapkuren. De NVWA heeft maatregelen genomen.

3 dagen geleden
Geen zorgen bij Kuipers over situatie corona in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De recente opleving van corona in Nederland is voor demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) geen reden tot zorg, zei hij vrijdag voorafgaand aan de wekelijke ministerraad. Ziekenhuizen zien de laatste tijd weer meer coronapatiënten binnenkomen.

3 dagen geleden
Nivel: kleine groep kwetsbaren vindt vitamine D te duur

UTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.

4 dagen geleden