
Onderzoekers: belasting op tabak werkt tegen babysterfte
ROTTERDAM (ANP) - Als ieder land de belasting op tabak naar ruim 75 procent van de verkoopprijs had opgedreven, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aanbevolen, dan waren er in 2018 ongeveer 231.000 kinderen tot 1 jaar minder gestorven. Dat valt volgens Erasmus MC in Rotterdam op te maken uit een studie waaraan dit centrum heeft meegewerkt, samen met het Imperial College in Londen.
"Tabaksrook heeft een direct en indirect effect op de gezondheid van kinderen. Zo kan roken tijdens de zwangerschap leiden tot vroeggeboorte en kan de blootstelling aan tabaksrook wiegendood, astma en ernstige luchtweginfecties veroorzaken", aldus het Erasmus op de eigen site..
Tussen 2008-2018 was de sterfte alleen al onder pasgeborenen en zuigelingen respectievelijk 14 en 25 per 1000 geboorten wereldwijd, maar in arme landen gingen er veel meer baby 's dood dan in rijke. In arme landen is de belasting op sigaretten vaak lager.
Belasting op peil
"Onze studie levert cruciale nieuwe aanwijzingen dat het verhogen van tabaksbelasting een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van babysterfte wereldwijd, vooral in lage-inkomenslanden", zegt Marta Rado, mede-onderzoekster. Ze werkt bij Neonatologie en bij Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC Sophia. Rookvrij opgroeien zou volgens haar een wereldwijde prioriteit moeten zijn.
Ook kinderarts-neonatoloog Jasper Been van het Erasmus MC Sophia was betrokken bij het onderzoek. "Het is essentieel dat landen hun belasting van sigaretten op peil brengen, zoals geadviseerd door de WHO. Dit spaart vele mensenlevens, inclusief die van kinderen", stelt hij op de site van het Erasmus.
In 2018 woonde 14 procent van de wereldbevolking in een land dat de WHO-aanbeveling had gevolgd. Dat waren vooral rijkere landen. Volgens een overzicht van de antiverslavingsorganisatie Jellinek was in ons land in maart 2019 de prijs van een pakje van 20 sigaretten 6,19 euro, waarvan 3,81 euro accijns was en 1,07 euro btw. Daarmee voldoet Nederland aan de aanbeveling.
De studie van de genoemde onderzoekers is gepubliceerd op het internationale gezondheidsforum PLOS Global Public Health.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
9 minuten geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden