Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: amper link tussen Rotterdamse drillrap en geweld

Onderzoekers: amper link tussen Rotterdamse drillrap en geweld

ROTTERDAM (ANP) - Hoewel geweld een grote rol speelt in drillrap is er maar in weinig gevallen een link tussen de muziek en daadwerkelijke geweldsincidenten. Dat concluderen criminologen van de Erasmus Universiteit Rotterdam, die in opdracht van de gemeente Rotterdam onderzoek deden naar de Rotterdamse drillrapcultuur. Drillrap is een uit Amerika overgewaaide hiphopstroming waarin onder meer geweld wordt verheerlijkt en die populair is in Nederlandse steden.

Afgelopen jaar waren er enkele steekincidenten met jonge daders, die al snel werden gelinkt aan drillrap. Zo werd er in augustus op de pier in Scheveningen een 19-jarige Rotterdammer doodgestoken, waarna diverse media meldden dat dit te maken had met een ruzie tussen rivaliserende drillrapgroepen.

"Er zijn heftige dingen gebeurd tussen drillrappers de afgelopen tijd, maar 'drill' is het probleem niet. Als het niet drill was geweest, dan was het wel een andere uitingsvorm die past binnen de bredere straatcultuur", aldus criminoloog Robby Roks. De onderzoekers, die socialmediaplatforms en politieregistraties raadpleegden, stellen dat het geweld waar Rotterdamse ‘drillers’ bij betrokken zijn beperkt blijft tot drillmuziek en communicatie via social media.

Wel waarschuwen ze ervoor om geweldsincidenten te snel met drillrap te verbinden, omdat er zo geen goed en volledig beeld van het geweld wordt verkregen. Om geweldsincidenten te voorkomen raden de criminologen aan de problematiek in bepaalde stadswijken aan te pakken. Ook moet er beter toezicht zijn op social media omdat gevaarlijke en gewelddadige poses in muziek en op sociale media volgens hen wel kunnen leiden tot fysiek geweld, zeker als de authenticiteit van 'drillers' publiekelijk in twijfel wordt getrokken.

Meer uit Binnenland

Grote storing in systemen reisinformatie NS voorbij

UTRECHT (ANP) - De grote technische storing in alle systemen voor de reisinformatie over het treinverkeer van de NS is opgelost. Het probleem ontstond woensdagmiddag kort voor 16.30 uur. De oorzaak van de storing is nog niet bekend.

12 minuten geleden
Donderdagochtend zekerheid over aantal asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Donderdagochtend wordt duidelijk hoeveel mensen er in de nacht van woensdag op donderdag in het aanmeldcentrum in Ter Apel waren. Vanaf middernacht mogen daar maximaal 2000 asielzoekers verblijven, maar het COA laat weten dat op dat moment niet wordt geteld. Hoeveel mensen er om middernacht in Ter Apel waren, wordt na 09.00 uur duidelijk, zo benadrukt een woordvoerder.

14 minuten geleden
Resterende zeven verdachten van rellen Den Haag langer vast

DEN HAAG (ANP) - De resterende zeven verdachten van de rellen in Den Haag van afgelopen zaterdagavond blijven veertien dagen in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag woensdag besloten.

52 minuten geleden
SER-voorzitter Kim Putters krijgt Comeniusprijs 2024

NAARDEN (ANP) - De Comeniusprijs gaat dit jaar naar voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Kim Putters. De jury van de prijs, die is vernoemd naar de Tsjechische denker Jan Amos Comenius (1592-1670), prijst Putters om zijn vermogen om "steeds opnieuw helder te duiden wat er gaande is in de samenleving". De SER-voorzitter ontvangt de prijs op 6 april in de Grote Kerk Naarden.

1 uur geleden
Hoofdredacteur Brabants Dagblad stapt op om te weinig draagvlak

DEN BOSCH (ANP) - Carin Smolders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer, omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

1 uur geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

1 uur geleden
Vijf vervoerders willen openbaar vervoer in Utrecht verzorgen

UTRECHT (ANP) - Vijf vervoerders willen het openbaar vervoer in de provincie Utrecht verzorgen vanaf 2025 tot en met 2035. De provincie Utrecht meldde dat Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev woensdag inschrijvingen hebben ingediend voor de aanbesteding van de twee concessies voor het Utrechtse openbaar vervoer.

1 uur geleden