Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: al 1,3 biljoen naar recycling, maar nog niet genoeg

Onderzoekers: al 1,3 biljoen naar recycling, maar nog niet genoeg

LONDEN (ANP) - Overheden en bedrijven investeren wereldwijd naar schatting al meer dan 1,3 biljoen dollar per jaar in initiatieven die helpen bij het terugdringen van afval, bijvoorbeeld door meer in te zetten op recycling en het minder afhankelijk worden van uitputbare hulpbronnen. Omgerekend gaat het om zeker 1100 miljard euro. Maar het is nog niet genoeg, stellen onderzoekers van de onafhankelijke denktank Chatham House.

Recycling, hergebruik van materialen en het verminderen van afval is zakelijk gezien best aantrekkelijk. Vandaar dat de uitgaven aan de zogeheten circulaire economie de laatste tijd hard toenemen, geven de makers van deze eerste schatting in zijn soort aan. Bedrijven steken nu zo'n 800 miljard dollar per jaar in dit deel van de economie.

Dat laatste lijkt veel, maar het is slechts iets meer dan 2 procent van het geld dat ze in de economie als geheel stoppen. De circulaire investeringen zouden vooral worden besteed aan projecten in de kledingindustrie en de autobranche. Denk daarbij ook aan het inzetten van huur- of deelauto's en investeringen in elektrische auto's. Maar in andere sectoren is het beeld heel anders. Bijvoorbeeld in de landbouw valt volgens de onderzoekers nog veel te winnen.

Bij overheden gaat het verder om een bedrag van 510 miljard dollar, goed voor 4 procent van de totale uitgaven. En dan zijn er ook financiële instellingen. Zij zouden zo'n 46 miljard dollar investeren, onder meer via groene obligaties. Volgens de onderzoekers kan een uitgebreidere circulaire aanpak helpen bij bijvoorbeeld het aanpakken van armoede en het veerkrachtiger maken van een economie, om nog niet eens te spreken over het tegengaan van de klimaatverandering. Nu de wereld zich probeert te herstellen van de coronacrisis zouden investeringen in de circulaire economie erg belangrijk zijn.

Meer uit Financieel

Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

1 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

2 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

3 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

5 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

21 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

1 dag geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

1 dag geleden