Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers: 167.000 elektrische steps ondanks strenge regels

Onderzoekers: 167.000 elektrische steps ondanks strenge regels

DEN BOSCH (ANP) - In Nederland rijden zo’n 167.000 elektrische steps rond, meldt marktonderzoeker Multiscope op basis van onderzoek onder duizenden Nederlanders. Dat lijkt een aanzienlijk aantal, want met de steps is het in veel gevallen niet toegestaan om op de openbare weg te rijden. De overheid heeft daar nog geen toestemming voor gegeven. Toch wordt het apparaat steeds populairder. Volgens de onderzoekers zouden ongeveer 72.000 mensen voor het einde van het jaar nog een elektrische step willen kopen.

"Vrijwel alle e-steps die je in Nederland en het buitenland op straat ziet, zijn in Nederland verboden op de openbare weg", valt te lezen op de website van de ANWB. Elektrische steps, skateboards en segways zijn alleen op de weg toegestaan als de overheid deze heeft aangewezen als ‘bijzondere bromfiets’. Slechts enkele merken zouden daaraan voldoen. Volgens de ANWB wordt de regelgeving aangepast en worden e-steps waarschijnlijk toegestaan op de openbare weg. Op zijn vroegst zou dat medio 2022 zijn.

De regels rond dit soort elektrische voertuigen zijn eerder aangescherpt na het dodelijke ongeluk met de eveneens elektrisch aangedreven stint in Oss in 2018. Daardoor worden er strengere eisen gesteld voor onder meer de remmen van de bijzondere bromfietsen.

In totaal heeft volgens Multiscope zo'n 3 procent van de Nederlanders een licht elektrisch voertuig, waar alle elektrisch aangedreven voertuigen behalve de fiets toe worden gerekend. Een groot deel van die apparaten betreft de e-steps. Ook elektrische scooters en voertuigen zoals de segway zijn relatief veel in gebruik.

Meer uit Binnenland

Jill Helena blij dat OM met hoger beroep 'achter haar zaak staat'

AMSTERDAM (ANP) - The Voice-finaliste Jill Helena is blij dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat in de zaak van Ali B. Dat heeft haar advocaat Sébas Diekstra laten weten aan het ANP. De rapper werd eerder deze maand veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor verkrachting en een poging tot verkrachting. Hij werd vrijgesproken van een verkrachting en twee aanrandingen. Het OM gaat tegen alle drie vrijspraken in beroep, werd woensdag bekend.

2 minuten geleden
OM eist elf jaar cel voor doden vrouw in Zeewolde

LELYSTAD (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag elf jaar gevangenisstraf geëist tegen de 58-jarige Thomas van der H., voor het doden van zijn 63-jarige partner, op 21 november 2020 in Zeewolde. "Ik ben echt onschuldig", verklaarde Van der H. bij de rechtbank in Lelystad.

5 minuten geleden
Onderzoek naar compensatie getroffen ondernemers 'wolvengebied'

LEUSDEN (ANP) - Meerdere overheden onderzoeken of ondernemers die inkomsten mislopen door het afsluiten van landgoed Den Treek bij Leusden, gecompenseerd kunnen worden. "Daarbij wordt breed onderzocht welke regelingen en andere mogelijkheden er zijn voor het verstrekken van compensatie", zegt een woordvoerster van de gemeente Leusden. Op een deel van Den Treek geldt sinds donderdag een noodbevel na incidenten met een wolf, voor de rest van het gebied is het advies om daar niet te komen.

20 minuten geleden
Ook OM gaat in hoger beroep in zaak tegen rapper Ali B

AMSTERDAM (ANP) - Ook het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen Ali B. Eerder maakte de rapper zelf al bekend in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

1 uur geleden
Te veel runderen vervoerd direct voor of na het kalven

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat "maximaal inzetten" op het voorkomen van vervoer van runderen die binnenkort moeten bevallen of nog maar pas een kalf hebben gekregen. In 2023 werden volgens de autoriteit "te vaak" dieren in een dergelijke toestand getransporteerd, hetgeen geldt als een zware overtreding.

3 uur geleden
Ondernemers in 'wolvengebied' Leusden zien gasten wegblijven

LEUSDEN (ANP) - Ondernemers in de gemeente Leusden hebben sinds de afsluiting van landgoed Den Treek te maken met annuleringen en een fors teruglopend aantal bezoekers. Een deel van het omvangrijke natuurgebied is sinds donderdag dicht, na twee recente incidenten met een wolf. "We missen nu de passanten; wandelaars en fietsers die spontaan op het terras aanschuiven", zegt Kees Haalboom, eigenaar van pannenkoekenhuis Bergzicht. Hij heeft al bij de gemeente en de provincie Utrecht aangeklopt voor mogelijke compensatie voor gemiste inkomsten.

3 uur geleden
Nog geen aanhoudingen voor dodelijke mishandeling Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Er zijn nog geen verdachten opgepakt voor de dodelijke mishandeling van een 23-jarige man uit Somalië in het centrum van Den Haag afgelopen weekend. Dit zegt een woordvoerder van de politie woensdagochtend. Eerder liet de politie weten op zoek te zijn naar acht verdachten. Het zou gaan om mannen tussen de 18 en 35 jaar oud.

3 uur geleden