
Onderzoeker: staking vervoer mogelijk effectiever door thuiswerken
AMSTERDAM (ANP) - Hoewel de impact van de staking in het streekvervoer door thuiswerken voor reizigers wellicht minder groot is, kan het effect van de actie op vervoersbedrijven juist groter zijn. Dat zegt Niels Jansen, onderzoeker en docent Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. "De kans dat de rechter een staking verbiedt, is minder groot als de last voor derden meevalt. Werkgevers hebben nu minder goede argumenten om een actie te laten verbieden."
Jansen, die donderdag zelf ook thuis werkt, erkent dat het makkelijker is geworden door het coronavirus om vanuit huis te werken en dat daardoor wellicht minder mensen last hebben van de staking van het streekvervoer dan voorheen. "Uiteindelijk wil je de werkgever pijn doen. De publieke opinie kan helpen om een cao-akkoord af te dwingen en je zou kunnen zeggen dat dat lastiger gaat als je een actie plant waarvan de impact minder groot is. Tegelijkertijd rijden de bussen niet en lopen de werkgevers schade op omdat er minder wordt verdiend."
Rechters zijn volgens Jansen soms meer geneigd met de werkgever mee te gaan als het over stakingen gaat die van invloed zijn op derden. "Deels is dit misschien wel een veel betere actie, waarbij je het publiek niet tegen je krijgt en de werkgever toch gericht kunt raken."
Volgens Jansen wijst onderzoek ook uit dat Nederlanders solidairder zijn met stakende werknemers dan gedacht. "De mythe heerst dat Nederlanders staken stom vinden. Maar juist in deze tijden van inflatie is zichtbaarder dat mensen het juist wel begrijpen als mensen actievoeren."
Meer uit Binnenland
HOUTEN (ANP) - Vooral in het zuiden van het land valt donderdag wat neerslag, maar daarmee is de droogte nog lang niet opgelost. Volgens Weeronline "liggen we nog steeds op koers voor het droogste recordjaar ooit".
21 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Dirigent Jaap van Zweden heeft een uitzending van Pointer over zijn vermeend grensoverschrijdend gedrag nog niet gezien. Dat laat zijn woordvoerder weten. Pointer meldde donderdagochtend op basis van eigen onderzoek dat de wereldberoemde chef-dirigent zich bij meerdere orkesten schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.
54 minuten geledenWINSCHOTEN (ANP) - Voor het afscheid van Jeffrey en Emma is donderdagochtend al ruim 100.000 euro ingezameld. De donaties gaan naar de uitvaart van de twee kinderen. Woensdagochtend startte de crowdfunding, aan het eind van de middag stond de teller op 57.000 euro en in de avond op 90.000 euro.
1 uur geledenZEIST (ANP) - De aanhoudende droogte is rampzalig voor tienduizenden vogels in Nederland. Deze lente is de droogste ooit gemeten in Nederland en daarmee staat het leefgebied van vogels onder druk, meldt Vogelbescherming Nederland. "Moerassen, vennen en weilanden drogen uit en het aantal beschikbare insecten en bodemdieren neemt af", aldus vogelbeschermer Bernard de Jong van Vogelbescherming.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een van de advocaten van de recent gearresteerde advocaat Vito Shukrula spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Volgens haar is het sinds afgelopen vrijdag niet meer mogelijk om contact te krijgen met Shukrula in de Penitentiaire Inrichting, terwijl een advocaat de toegang tot zijn of haar cliënt volgens de wet niet mag worden ontzegd.
2 uur geledenARNHEM (ANP) - Twaalf cruciale bouwprojecten die nodig zijn om het stroomnet in Gelderland uit te breiden, komen in de knel als de provincie de komende anderhalf jaar geen nieuwe activiteiten meer toestaat in zones op 500 meter van sommige natuurgebieden. Netbeheerder Liander waarschuwt dat hierdoor "het realiseren van betrouwbare en tijdige aansluitingen voor klanten in heel Gelderland en het faciliteren van transportcapaciteit in gevaar komt".
3 uur geledenLEIDEN (ANP) - Nederland is kampioen in het verliezen van biodiversiteit, constateert Naturalis donderdag in een nieuw rapport. Het centrum voor biodiversiteit onderzocht de staat van plant- en diersoorten in Nederland. "Als je dit allemaal op een rij zet, is dat behoorlijk schrikken", zegt ecoloog en wetenschappelijk directeur Koos Biesmeijer van Naturalis.
3 uur geleden