Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoeker McLaren: arbiters fraudeerden bij bokstoernooi Rio

Onderzoeker McLaren: arbiters fraudeerden bij bokstoernooi Rio

LAUSANNE (ANP) - Tijdens de Olympische Spelen van Rio 2016 is sprake geweest van manipulatie bij een aantal partijen in het bokstoernooi. Tot die conclusie is Richard McLaren gekomen na maandenlang onderzoek naar fraude door met name arbiters. McLaren presenteerde donderdag in Lausanne zijn eerste bevindingen, die deels woensdag al waren uitgelekt via de Britse krant The Guardian.

"Sleutelfiguren hadden besloten dat de regels niet voor hen gelden. Er was sprake van angst, intimidatie en gehoorzaamheid onder de arbiters in de ring en de jury", aldus de Canadese jurist, die het onderzoek leidde op verzoek van de internationale boksbond AIBA.

Volgens McLaren, bekend van het rapport over door de staat ondersteund dopinggebruik in de Russische sport, speelt de fraude al veel langer, al van eerdere Spelen deze eeuw. De arbiters, inmiddels niet meer actief, kregen in de ochtend te horen wie die dag een bepaalde partij moest winnen. McLaren gaf toe de oorsprong van het vals spel niet te hebben kunnen ontdekken.

De boksbond AIBA noemt het resultaat van het onderzoek "zorgwekkend", maar liet ook weten dat er al sprake is van hervormingen. "Professor McLaren en zijn team hebben een systeem blootgelegd waarmee met resultaten van wedstrijden in Rio gemanipuleerd is. Ik streef ernaar dat elke bokspartij een eerlijk verloop kent", reageerde AIBA-voorzitter Oemar Kremlev, die vorig jaar aantrad. Hij verwees naar de transparantie van de bond. "We hebben McLaren aangesteld omdat we niets te verbergen hebben."

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) had in september de wil om te hervormen van de AIBA weliswaar onderkend, maar vraagtekens geplaatst bij de uitvoering.

Meer uit Sport

Griekspoor voorkomt op Roland Garros in vijf sets vroege aftocht

PARIJS (ANP) - Tallon Griekspoor heeft in de eerste ronde van Roland Garros uitschakeling ternauwernood kunnen voorkomen. De nummer 39 van de wereld knokte zich in de tweede ronde langs de Spanjaard Pedro Martínez, de mondiale nummer 135: 6-4 2-6 0-6 7-5 6-3. Martínez is afkomstig uit het kwalificatietoernooi. Hij besloot het duel na 3 uur en 36 minuten met een dubbele fout.

46 minuten geleden
Turnster Visser pakt brons op balk in Varna

VARNA (ANP) - Turnster Naomi Visser heeft bij wedstrijden om de World Challenge Cup in het Bulgaarse Varna het brons gepakt op het toestel balk. Visser zag haar oefening gewaardeerd worden met een score van 12,233 punten. Zaterdag was ze al als vierde geëindigd op de brug met ongelijke leggers.

1 uur geleden
Van de Zandschulp speelt maandag derde partij op baan 9 in Parijs

PARIJS (ANP) - Botic van de Zandschulp speelt maandag de derde partij van de dag op Roland Garros. De beste tennisser van Nederland neemt het op baan 9 op tegen de Argentijnse qualifier Thiago Agustín Tirante, de nummer 153 van de wereld.

1 uur geleden
Roeister Florijn prolongeert Europese titel in de skiff

BLED (ANP) - Roeister Karolien Florijn heeft haar Europese titel in de skiff geprolongeerd. De 25-jarige roeister was op het meer in het Sloveense Bled overtuigend de sterkste en bleef de Zwitsers Aurelia-Maxima Katharina Janzen en Jovana Arsic uit Servië ruim voor.

2 uur geleden
Roeisters De Jong en Youssifou halen op EK brons in dubbeltwee

BLED (ANP) - De Nederlandse roeisters in de dubbeltwee hebben bij de Europese kampioenschappen roeien in het Sloveense Bled brons behaald. Roos de Jong en Laila Youssifou eindigden als derde achter titelverdediger Roemenië en de roeisters uit Litouwen.

2 uur geleden
Sabalenka begint goed aan Roland Garros maar krijgt geen hand

PARIJS (ANP) - De Belarussische tennisster Aryna Sabalenka is goed begonnen aan Roland Garros. De nummer 2 van de plaatsingslijst was in de openingsronde met 6-3 6-2 te sterk voor de Oekraïense Marta Kostjoek, die na afloop de winnares weigerde te feliciteren.

2 uur geleden
EK-zilver voor roeisters Clevering en Meester in twee zonder

BLED (ANP) - De Nederlandse vrouwen in de twee zonder hebben bij de Europese kampioenschappen roeien in het Sloveense Bled genoegen moeten nemen met zilver. Ymkje Clevering en Veronique Meester eindigden achter Roemenië dat de Europese titel prolongeerde. Spanje behaalde het brons.

3 uur geleden