
Onderzoeker: Europa kan koerswijziging Meta moeilijk tegenhouden
LEIDEN (ANP) - Techgigant Meta zal zich weinig aantrekken van wetgeving in Europa als het ook hier wil stoppen met het factchecken van berichten op Facebook en Instagram. Dat verwacht Alexander Pleijter, universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden en deskundige op het gebied van onlinejournalistiek en factchecking. "Het is maar de vraag of de Europese Commissie dit kan tegenhouden."
Dinsdag maakte topman Mark Zuckerberg bekend dat Meta in de Verenigde Staten stopt met checks op berichten door onafhankelijke organisaties. Deze zouden tot te veel censuur leiden. In plaats daarvan kunnen andere gebruikers reageren als zij nepnieuws vermoeden.
Volgens Pleijter worden de berichten in Nederland momenteel onder meer gecontroleerd door journalisten van persbureaus dpa en AFP. Het zou hem niets verbazen als zij binnenkort ook te horen krijgen dat dat niet meer hoeft. "Meta trekt zich niets van wetgeving aan", zegt Pleijter, waarbij hij verwijst naar een nieuwe wet die vorig jaar is ingegaan en strengere regels oplegt aan techbedrijven. "De vraag is hoe hard de Europese Commissie durft op te treden. Maar ook wat ze kan als Meta toch besluit het ook in Europa in te voeren."
'Radicale verandering'
Er kunnen boetes worden opgelegd aan Meta, maar de vraag is of die worden betaald. "Kun je ze dwingen die boetes te betalen? En Facebook en Instagram uit de lucht halen gaat heel erg ver. Als Europa kun je dus eigenlijk niet zoveel."
Pleijter ziet de koerswijziging van Zuckerberg als een "hele radicale verandering". Volgens hem gooit Meta hiermee alle moderatie overboord en wordt er alleen nog gefilterd op "hele kwalijke dingen als kindermisbruik en geweld". "In het kader van vrijheid van meningsuiting is straks verder eigenlijk alles toegestaan. Net als dat op X nu gebeurt, waar je een toename ziet van haatdragende posts."
Ambtsperiode Trump
Meta lijkt met de verandering in te spelen op de komst van Donald Trump als president van de Verenigde Staten.
Meer uit Binnenland
ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - De zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Alphen aan den Rijn is uitgesteld. Dat heeft de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Wouter Kolff dinsdag besloten vanwege "de opgelopen politiek-bestuurlijke spanningen in de gemeente en het delen van vertrouwelijke informatie met de media". Hij gaat na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar opnieuw in gesprek met de gemeenteraad om te kijken of de procedure kan worden opgestart.
25 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Een oud-medewerker van het ministerie van Defensie is maandag opgepakt op Schiphol omdat hij verdacht wordt van ambtelijke corruptie, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. De 58-jarige Rotterdammer zou zich in 2023 mogelijk hebben laten omkopen rond de gunning van aankoopcontracten, toen hij nog werkte voor het ministerie.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem zegt "zeer bedroefd" te zijn door het overlijden van oorlogsveteraan Max Wolff. De Arnhemmer was de laatst levende Nederlander die in 1944 meedeed aan de geallieerde invasie van Normandië. Hij overleed op 99-jarige leeftijd.
1 uur geledenVLAARDINGEN (ANP) - Het gaat nog uren duren om de brand te blussen die sinds dinsdagmiddag woedt bij een recyclingbedrijf aan de Maassluissedijk in Vlaardingen, meldt de veiligheidsregio. Het terrein van het bedrijf en het bijbehorende kantoor werden eerder ontruimd.
3 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - De politie heeft nog een verdachte in beeld die vermoedelijk een rol speelde bij de liquidatie van de Turkse Cemil Önal (41) op 1 mei in Rijswijk. Van de nieuwe verdachte en van de schutter van wie vrijdag al een foto werd gepubliceerd, zijn dinsdag bewegende beelden getoond in het programma Team West.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Door de aanhoudende droogte beginnen op diverse plaatsen in het land beekjes droog te vallen. Ook is de schadelijke blauwalg al opgedoken in meerdere gebieden. Verder drogen landbouwgronden steeds meer uit, waardoor boeren vaker overgaan tot het beregenen van hun gewassen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland belooft advocaten te beschermen met een verdrag dat staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) dinsdag heeft ondertekend. De NSC-staatssecretaris is "verheugd" dat hij dit mag doen, zegt hij in een verklaring. "Dit verdrag vormt een belangrijke stap in de bescherming van hun onafhankelijkheid."
4 uur geleden