
Onderzoeker: eerste afspraken COP openen deur voor greenwashing
BAKOE (ANP) - De eerste afspraken tussen landen op de klimaattop zijn onduidelijk en zetten de deur open voor greenwashing, waarschuwt onderzoeker Sander Chan van de Radboud Universiteit. De universitair docent milieukunde maakt zich zorgen: met de afspraken over CO2-handel kunnen bedrijven en landen zich milieuvriendelijker voordoen dan ze daadwerkelijk zijn.
Landen willen dat er regels komen voor het handelen in koolstofkredieten, zogeheten carbon credits, waarmee uitstoot van broeikasgassen wordt gecompenseerd met bijvoorbeeld het planten van bomen ergens anders ter wereld. Dit is omstreden omdat in het verleden soms kredieten werden verkocht, waar geen bomen voor werden geplant.
"Strikte regels zijn noodzakelijk", zegt Chan die de onderhandelingen op de COP29 volgt. "En die zijn er nu onvoldoende, met de afspraken zoals ze er liggen." Zo kunnen carbon credits een soort vrijbrief worden voor oliebedrijven "om vooral door te pompen en te produceren, want ondertussen kunnen ze zeggen dat ze het compenseren".
Compensatie
Bovendien is compensatie vaak vooral een papieren werkelijkheid, stelt hij. "Een ton aan CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen is niet hetzelfde als een ton CO2 in bomen of vegetatie", benadrukt hij. Maar in de huidige afspraken lijken deze twee aan elkaar gelijkgesteld. "We rekenen ons rijk. Maar bomen leven niet honderdduizenden jaren en mogelijk bezwijken ze door de opwarmende wereld nog eerder. Dan vangen ze niet zoveel en zolang CO2 op als wordt berekend."
Fraude is in de afgelopen jaren een probleem gebleken. In sommige gevallen worden ook bossen die al staan, verkocht als krediet. Dan presenteert een bedrijf het als een bos dat wordt beschermd, waardoor CO2-uitstoot wordt vermeden. "Dat ziet men dan als een vermindering van CO2-uitstoot, terwijl er in werkelijkheid niets verandert", verzucht Chan.
Ook constateert Chan dat inheemse volkeren totaal niet zijn meegenomen in dit besluit. Kwalijk, want het zou zomaar kunnen dat sommige inheemse gemeenschappen de toegang tot hun land wordt ontzegd, vertelt hij.
Afspraken
Chan denkt dat met name Europa en de Verenigde Staten nog vlug afspraken willen, voordat Trump als nieuwe president mogelijk weer uit het Parijsakkoord stapt. "En met deze uitkomst kan Azerbeidzjan als gastland zeggen dat het een succesvolle COP was."
Al met al ziet hij dat het met deze afspraken steeds belangrijker is om kritisch te zijn op claims die bedrijven maken. "Als er op je melkpak staat dat dit klimaatneutraal is, wat betekent dat dan?"
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
19 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
21 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
22 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
23 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden