Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: ziekteverzuim gemeenteambtenaren naar record

Onderzoek: ziekteverzuim gemeenteambtenaren naar record

DEN HAAG (ANP) - Het ziekteverzuim onder Nederlandse gemeenteambtenaren is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Het verzuim hangt onder meer samen met de hoge werkdruk en stress. Dat meldt A&O fonds Gemeenten dat zich inzet om personeel van gemeenten te ondersteunen, waaronder rond vitaliteit en gezondheid. Wel is het gemeenten gelukt om extra werknemers aan te nemen, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt.

Het ziekteverzuim lag vorig jaar op 6,7 procent, tegen 5,8 procent in 2021. A&O fonds stelt dat het "piept en kraakt bij gemeenten" en dat hoge werkdruk "een serieus probleem" begint te worden. Meer dan negen van de tien gemeenten erkennen dat hoge werkdruk een belangrijk actueel thema is, aldus de studie. Maar desondanks neemt maar de helft van de gemeenten maatregelen om de werkdruk te verminderen. Zo wordt geprobeerd een goede balans tussen thuis- en kantoorwerk te vinden om verzuim te verlagen.

Het aantal medewerkers van de 342 gemeenten in Nederland is vorig jaar gestegen met 4 procent tot 179.380 mensen per eind december. Dat is volgens A&O fonds de sterkste stijging van de afgelopen jaren. De onderzoekers geven aan dat het gemeenten nog steeds lukt om een groot deel van de vacatures in te vullen, ondanks de krappe arbeidsmarkt. De stijging van het personeelsbestand had onder meer te maken met nieuwe taken voor gemeenten, waaronder de opvang van Oekraïense vluchtelingen en het energievraagstuk. Voor dit jaar wordt op verdere groei van het personeelsbestand gerekend.

De gemiddelde leeftijd van een gemeenteambtenaar daalde vorig jaar naar 47,2 jaar, van 47,4 jaar in 2021. A&O fonds stelt dat een toename van het aantal werknemers onder de 35 jaar te zien was, maar ook een stijging van het aantal 60-plussers. Het aandeel medewerkers jonger dan 35 ligt voor het eerst sinds 2013 met 18 procent iets hoger dan het aandeel 60-plussers (17 procent).

Meer uit Gezond

VN-fonds: nog steeds lopen te veel mensen hiv op

GENÈVE (ANP) - Ongeveer 1,3 miljoen mensen wereldwijd zijn vorig jaar besmet geraakt met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Dat is aanzienlijk minder dan ruim tien jaar geleden, maar nog altijd meer dan drie keer zo hoog als de internationale doelstellingen. Wereldleiders hadden met elkaar afgesproken dat ze maatregelen zouden nemen om het aantal nieuwe besmettingen volgend jaar te beperken tot hooguit 370.000.

7 uur geleden
Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

ZWOLLE (ANP) - Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. "Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag", noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

3 dagen geleden
Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

3 dagen geleden
Operaties in ziekenhuizen Treant vrijdagmiddag hervat

EMMEN (ANP) - De ziekenhuizen van zorgorganisatie Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hervatten om 13.00 uur de geplande zorg op de poli's. Ook operaties worden vanaf dan weer hervat. Door de wereldwijde computerstoring konden de poli's urenlang geen patiënten ontvangen en werden operaties geannuleerd. Ook werden patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.

3 dagen geleden
Gemeenteraad Diemen stemt voor gratis condooms voor inwoners

DIEMEN (ANP) - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Diemen heeft gestemd voor het gratis verstrekken van condooms aan inwoners. Slechts twee raadsleden van een lokale partij stemden tegen de motie van de partijen D66, GroenLinks, PvdA en Ons Diemen. De condooms moeten in 2025 en 2026 worden uitgedeeld op plekken waar nu ook al gratis menstruatieproducten te krijgen zijn, met uitzondering van basisscholen.

3 dagen geleden
Aantal besmettingen blauwtong loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer dieren blijken het blauwtongvirus onder de leden te hebben. De ziekte is sinds het begin van het jaar op 318 plekken in het land vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De teller stond afgelopen maandag op 94 gevallen en vorige week op twintig.

4 dagen geleden
Rode Kruis verwacht meer blaarbehandelingen door hitte en heuvels

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis verwacht voor donderdag, de derde dag van de Vierdaagse, meer blaarbehandelingen uit te voeren als gevolg van het heuvelachtige wandelparcours en het vochtige weer. Tot 10.00 uur had de hulporganisatie ruim tweehonderd blaarbehandelingen uitgevoerd op de locaties in Mook, Groesbeek en Ottersum. In Mook ging het in de helft van de blaarbehandelingen om een 'complex' geval. Dat betekent dat iemand bijvoorbeeld last had van meerdere blaren of bloedblaren.

4 dagen geleden