Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: woningcorporatie wil verduurzamen maar weet niet hoe

Onderzoek: woningcorporatie wil verduurzamen maar weet niet hoe

AMSTERDAM (ANP) - Woningcorporaties zijn zich bewust van de duurzaamheidsopgave waar ze voor staan, maar weten vaak niet hoe ze de woningvoorraad moeten vergroenen. Dat geldt vooral voor de bestaande bouw. Dat komt naar voren uit onderzoek onder zestig corporaties dat met financiële steun van de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is uitgevoerd. Bij veel instanties leeft onzekerheid over technische oplossingen en onduidelijkheid over beleid. Dat maakt dat driekwart van de corporaties ook nog geen duidelijke planning heeft gemaakt.

Volgens het onderzoek is de betrokkenheid van de corporaties bij de thema's duurzaamheid en CO2-reductie groot. Zo zijn er vaak doorrekeningen gemaakt en liggen er ook wel plannen. Maar de grote vraag is vooral hoe die plannen uitgevoerd moeten worden. Ook de haalbaarheid van bijvoorbeeld het gasarm of gasloos maken van woningen is vaak een groot vraagteken.

Ruim de helft van de ondervraagde corporaties geeft verder aan dat de opgave om in 2050 CO2-neutraal te zijn voor hun organisatie financieel niet haalbaar is. Daarbij leven er zorgen over de almaar oplopende bouwkosten en het gebrek aan mankracht en expertise in de eigen organisatie, maar ook bij bouwers en gemeenten. Ook zijn er zorgen over de terugverdientijd van investeringen als gevolg van de hogere kosten. Daardoor kiezen corporaties ervoor vaak niet te investeren.

Meer uit Financieel

Beurshandel in teken van spanningen in Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel in Amsterdam staat vrijdag vooral in het teken van de spanningen in het Midden-Oosten. In Azië doken de aandelenkoersen omlaag na berichten dat Israël in de nacht van donderdag op vrijdag raketten heeft gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt. Israël heeft officieel nog niet gereageerd op de mogelijke aanval, die van een beperkte omvang lijkt te zijn.

47 minuten geleden
Apple verwijdert WhatsApp op bevel van Chinese autoriteiten

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Apple heeft de berichtendiensten WhatsApp en Threads van Meta verwijderd uit zijn Chinese appwinkel. De Chinese autoriteiten hadden daarvoor opdracht gegeven omdat ze een bedreiging zouden vormen voor de nationale veiligheid.

1 uur geleden
Beurzen in Azië zakken na berichten aanval Israël op Iran

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen vrijdag flink omlaag. Beleggers reageerden op berichten van de Amerikaanse zender ABC News dat Israël in de nacht van donderdag op vrijdag raketten heeft gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt. De Israëlische strijdkrachten willen vooralsnog niet reageren op de berichten van een mogelijke aanval.

2 uur geleden
Bloembollenteelt is bezig aan opmars

DEN HAAG (ANP) - De bloembollenteelt is aan een opmars bezig in Nederland. De oppervlakte landbouwgrond die gebruikt wordt voor de bollenteelt is in tien jaar tijd met een vijfde toegenomen tot ruim 28.000 hectare, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

8 uur geleden
Flink meer abonnees Netflix, beste eerste kwartaal sinds 2020

LOS GATOS (ANP/BLOOMBERG) - Netflix heeft de beste start van het jaar achter de rug sinds 2020, toen de coronapandemie uitbrak. De videostreamingdienst kreeg er in het eerste kwartaal meer dan 9 miljoen abonnees bij. In de eerste drie maanden van vorig jaar zwakte de klantenaanwas nog af tot minder dan 2 miljoen.

10 uur geleden
Nieuw AI-model moeder Facebook goed ontvangen op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, heeft donderdag de derde generatie van zijn Llama-model voor kunstmatige intelligentie (AI) gepresenteerd. Beleggers reageerden positief en het aandeel steeg op de beurzen in New York met ongeveer 1,5 procent. Meta streeft ernaar om met deze stap gelijke tred te houden met vergelijkbare technologieën van bedrijven zoals de eigenaar van ChatGPT, OpenAI, en Google.

10 uur geleden
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

SCHIPHOL (ANP) - Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet worden ingezet. Claimorganisatie EUclaim schat dat door de annuleringen zo'n 1800 passagiers zijn gedupeerd.

12 uur geleden