Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: twee op drie Europeanen willen duurzamer voedsel

Onderzoek: twee op drie Europeanen willen duurzamer voedsel

BRUSSEL (ANP) - Twee op de drie Europeanen staan open voor het veranderen van hun eetgewoonten voor een beter milieu en klimaat. Daarvoor moet wel duidelijker worden wat de duurzame optie is, bijvoorbeeld door betere informatie op productlabels. Ook de prijs speelt een rol, hoewel duurzaam voedsel niet noodzakelijkerwijs duurder hoeft te zijn.

Dat komt naar voren uit representatief onderzoek van consumentenbonden in elf EU-landen, waaronder Nederland. Veel van de 11.000 respondenten zijn bereid meer seizoensfruit en - groente te kopen en vaker vegetarisch te eten, mits dat niet te duur is. Minder zuivelproducten consumeren blijft wel lastig.

Veel mensen blijken de impact van hun eigen eetgewoonten op milieu en klimaat te onderschatten, is een andere bevinding. Iets meer dan vier op de tien mensen zijn evenwel gestopt met het eten van rood vlees of doen dat veel minder uit milieuoverwegingen, blijkt volgens de Europese consumentenkoepel BEUC uit het onderzoek. Insecten of voedsel uit het laboratorium wekken over het algemeen weinig eetlust op, maar bijvoorbeeld vegaburgers, linzen en bonen worden wel breed geaccepteerd als alternatieve bron van eiwit.

Andere kijk op eten

De coronapandemie verandert de manier waarop naar eten wordt gekeken, waarbij de vraag is in hoeverre de trend om vaker thuis te koken of meer lokaal eten te kopen aanhoudt. Beleidsmakers zouden hierop moeten inspelen, aldus BEUC.

"Consumenten zijn hongerig naar verbeterde informatie op voedingslabels en een breder palet aan duurzame opties", zegt BEUC-directeur Monique Goyens. Volgens haar is voor overheden, voedselproducenten en retailers een cruciale rol weggelegd door via de aanpassing van prijzen en marketing een duurzamer voedselpatroon te stimuleren. Zij betreurt het dat de Europese Commissie heeft besloten niet te stoppen met het financieren van vleesreclames.

Meer uit Binnenland

Code geel om zware windstoten langs kust en in Limburg

DE BILT (ANP) - Het KNMI verwacht zaterdag vanaf 11.00 uur zware windstoten in de kustprovincies en in Zuid-Limburg. Het weerinstituut heeft code geel afgekondigd.

1 uur geleden
Aandacht voor klimaatverandering tijdens Earth Hour

ZEIST (ANP) - Op verschillende plekken in Nederland gaat zaterdagavond om 20.30 uur het licht uit voor Earth Hour, een internationaal evenement om aandacht te vragen voor klimaatverandering en natuur. Ook de Pontjesbrug op Curaçao doet voor het eerst mee met Earth Hour.

4 uur geleden
Extinction Rebellion protesteert op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion voeren actie op Eindhoven Airport. Het is niet bekend wat de groep precies van plan is. De luchthaven waarschuwt reizigers dat de actie mogelijk "je reis van, naar of via de luchthaven" beïnvloedt.

4 uur geleden
Ontevreden apothekersassistenten de straat op

ROTTERDAM (ANP) - Apothekersassistenten gaan zaterdagmiddag de straat op in Rotterdam. Ze willen onmiddellijk automatische prijscompensatie en een dertiende maand. Maar er is meer aan de hand

4 uur geleden
Vrouw en hond doodgereden in IJmuiden, drie personen aangehouden

IJMUIDEN (ANP) - Een automobilist heeft vrijdagavond in IJmuiden een vrouw en haar hond doodgereden en is daarna doorgereden. Later op de avond meldden zich op het politiebureau drie personen. Zij zijn aangehouden. Hun rol bij het verkeersongeval wordt onderzocht, meldt de politie.

8 uur geleden
Man door geweld omgekomen in Brabantse Wouwse Plantage

WOUWSE PLANTAGE (ANP) - In het Brabantse Wouwse Plantage is een man omgekomen na een "geweldsincident", meldt de politie vrijdagavond. Het incident gebeurde aan de Julianaweg. De politie doet onderzoek naar wat er is gebeurd.

10 uur geleden
KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

HILVERSUM (ANP) - Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

12 uur geleden