Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: twee derde Nederlanders heeft vertrouwen in het nieuws

Onderzoek: twee derde Nederlanders heeft vertrouwen in het nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Hoewel de laatste tijd steeds vaker discussie ontstaat over de geloofwaardigheid van de media, toont nieuw onderzoek van Motivaction aan dat het met het vertrouwen in de journalistiek nog niet zo slecht is gesteld. Zo geeft twee derde van de ruim 2000 ondervraagden aan het nieuws te vertrouwen. Onder jong volwassenen (18-34 jaar) is er overigens meer argwaan. Van hen heeft 45 procent twijfels over de betrouwbaarheid van het nieuws in Nederland.

Volgens de onderzoekers is het vertrouwen in het nieuws en de journalistiek zelfs toegenomen vergeleken met een jaar geleden. Het nieuws wordt ook meer gevolgd dan vorig jaar. De meeste deelnemers aan het onderzoek (48 procent) checken dit tussen de twee en vijf keer per dag. Het liefst doen ze dat online of op tv.

Personen die veel vertrouwen hebben in het nieuws, zijn volgens de onderzoekers over het algemeen hoger opgeleid of hebben een hoger inkomen. Qua politieke voorkeur zijn het mensen die aangeven dat ze bij de komende Tweede Kamerverkiezingen stemmen op PvdA, VVD, D66, GroenLinks of CDA. Onder de stemmers van PVV, FvD en SGP en in mindere mate SP en PvdD is het vertrouwen iets minder.

Publieke omroep

De nieuwsbronnen van de publieke omroep worden het meest vertrouwd. Het NOS Journaal van 20.00 uur staat op de eerste plek met gemiddeld een 7,5, gevolgd door het NOS Radio 1 Journaal, Nieuwsuur en radionieuwsbulletins met allen een 7. Facebook en Twitter scoren het slechtst, met gemiddeld een 4,1. NOS-journaallezers Rob Trip en Annechien Steenhuizen krijgen zowel van de ondervraagde nieuwsgebruikers als nieuwsmijders het meeste vertrouwen.

Ruim de helft van de ondervraagden zegt na te gaan of nieuws klopt. Het gaat hier vooral om mensen die weinig vertrouwen in het nieuws hebben. Verder toont het onderzoek aan dat complottheorieën vooral worden geloofd door jongvolwassenen en mensen die weinig vertrouwen hebben in het nieuws.

De resultaten van de peiling worden maandagavond besproken door vertegenwoordigers van media, deskundigen en filosofen in een livestream van Het Grote InterviewTheater in Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Het Grote InterviewTheater was opdrachtgever voor het onderzoek.

Meer uit Binnenland

College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

3 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

3 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

3 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

3 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

4 uur geleden
Politie houdt 79 actievoerders aan voor blokkade A12 bij Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.

4 uur geleden
Praktijk van doodgeschoten docent Erasmus hele week dicht

ROTTERDAM (ANP) - De huisartsenpraktijk waar de man werkte die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, blijft ook de rest van de week dicht. Gezondheidscentrum Katendrecht was vrijdag en maandag al gesloten, maar laat nu op zijn site weten tot en met komende vrijdag dicht te blijven.

5 uur geleden