Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: tienduizenden kinderen tegen hun wil niet naar school

Onderzoek: tienduizenden kinderen tegen hun wil niet naar school

DEN HAAG (ANP) - Enkele tienduizenden kinderen in Nederland gaan niet naar school, terwijl een groot deel van hen dat wel zou willen. Dat concludeert oudervereniging Balans na onderzoek. De vereniging zegt dat het om meer dan 39.000 kinderen gaat en dat dit "een conservatieve schatting" is. Daarnaast zouden meer dan 30.000 jongeren school hebben verlaten zonder diploma, terwijl ze nog wel onder de leerplicht vallen.

Volgens de oudervereniging zijn er ook 'verborgen thuiszitters'. Zij gaan nog maar gedeeltelijk naar school. Andere kinderen zouden voor onbepaalde tijd niet meer welkom zijn op hun school, terwijl school registreert dat ze "ziek" zijn. Als zij ook worden meegeteld, zouden er bijna 280.000 kinderen zijn die geen volwaardig onderwijs krijgen, concludeert de studie. Dat komt neer op een op elke negen leerplichtige kinderen.

Bij de thuiszitters gaat het volgens de oudervereniging om jongeren die extra ondersteuning nodig hebben om de stof te begrijpen, maar die dit niet kunnen krijgen in het bestaande stelsel. "Leerkrachten doen hun stinkende best, maar het systeem van onderwijs geven past niet bij een grote groep kinderen en we zien dat zij massaal uitvallen", zegt Balans-directeur Joli Luijckx. De vereniging vertegenwoordigt onder meer kinderen met dyslexie, ADHD en asperger.

Leerrecht

Balans wil onder meer dat de aanpak van onderwijs verandert. Luijckx: "Nederland kent de leerplicht. Vroeger was dat logisch, want toen had je kinderarbeid en wilde je voorkomen dat kinderen moesten werken. Maar het is gericht op het aanwezig zijn. Wij willen toe naar een leerrecht. Kinderen willen floreren. Ze hebben de behoefte te leren en het onderwijs moet daarbij passen."

Volgens Balans kan het helpen als jeugdwerkers nauwer samenwerken met scholen. "We wachten nu vaak tot het gedrag van een kind escaleert voor we wat doen. Eerst komt er een probleem op school, dan wordt een kind thuiszitter, en achteraf komt de zorg", stelt Luijckx. "We richten ons op de groep die al is uitgevallen, maar dan ben je te laat, we kijken niet naar de toekomstige uitvallers. Het helpt als je al wat doet wanneer het probleem nog klein is."

Meer uit Binnenland

Brekelmans wil in Hawija persoonlijk excuses aanbieden

DEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) wil nog dit jaar naar het Iraakse Hawija reizen om daar persoonlijk excuses aan te bieden. Dat zei hij donderdag in een debat in de Tweede Kamer over het rapport van de commissie-Sorgdrager. Die deed onderzoek naar de Nederlandse luchtaanval op de stad in juni 2015 waarbij tientallen burgerdoden vielen.

4 uur geleden
Radboud Universiteit annuleert viering om pro-Palestijns protest

NIJMEGEN (ANP) - De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een bijeenkomst ter ere van de eigen 102e verjaardag afgelast vanwege een pro-Palestijns protest. Na de opening van de zogenoemde Dies Natalis "werd de ceremonie onderbroken door een demonstrant die in de aula het woord nam", schetst de universiteit. "Na enkele minuten geluisterd te hebben naar de demonstrant, gaf deze geen gehoor aan herhaalde verzoeken om het betoog te beëindigen." Daarop werd besloten de bijeenkomst te staken.

5 uur geleden
Eventuele huldiging PSV maandag in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Mocht PSV zondag landskampioen worden in de Eredivisie, dan wordt de ploeg van Peter Bosz een dag later gehuldigd in Eindhoven. De huldiging is op het Stadhuisplein en is op verschillende plekken op grote schermen te volgen, maakte de gemeente donderdag bekend.

7 uur geleden
Milieuclubs: kabinet haalt bij Lelystad Airport zaken door elkaar

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven het "onverantwoord en onacceptabel" vinden om Lelystad Airport open te stellen voor vakantievluchten. Het kabinet heeft volgens ingewijden plannen om er maximaal 10.000 passagiersvluchten per jaar toe te staan én F-35-gevechtsvliegtuigen te stationeren. "Civiele en militaire luchtvaart zijn fundamenteel verschillende kwesties, maar worden nu bewust door elkaar gehaald", reageren Greenpeace en Milieudefensie.

8 uur geleden
Advies aan Schoof: geef samenleving ruimte bij taaie problemen

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de samenleving meer ruimte geven om te helpen bij de oplossingen voor taaie vraagstukken, bijvoorbeeld als het gaat om de woningcrisis of stikstofcrisis. Dat adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) donderdag aan minister-president Dick Schoof. De raad heeft gekeken naar vastgelopen problemen die soms al tientallen jaren spelen in Nederland. De samenwerking tussen overheid en burgers kan veel beter, concludeert de Rli.

8 uur geleden
NL-Alerts Botlekgebied en Leiden ingetrokken

ROTTERDAM/LEIDEN (ANP) - De NL-Alerts die donderdagochtend werden verstuurd in Leiden en in het gebied van de Botlek tot Goeree-Overflakkee, zijn ingetrokken. In Leiden heeft de brandweer de uitstroom van biogas gestopt uit de overdrukbeveiliging van een opslagtank van een afvalwaterzuivering. En in het Botlekgebied is geen stankoverlast meer. Daar was een tijd een gaslucht te ruiken, doordat een kleine hoeveelheid geurstof was gelekt die aan aardgas wordt toegevoegd.

8 uur geleden
Oud-minister Bot mag half jaar niet rijden om aanrijden meisje

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ben Bot (87) heeft van de rechtbank in Den Haag een rijontzegging van zes maanden gekregen omdat hij in 2022 een meisje van 14 jaar oud had aangereden. Hij kreeg ook een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur opgelegd. Het meisje brak haar neus en een been.

9 uur geleden